Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розуміння три доші



Згідно Аюрведе, першою умовою оздоровлення свого тіла є розуміння три- доші. П'ять грубих елементів перебувають усюди в матерії, тому ми бачимо різні форми життя й матерії. Із цих основних п'яти елементів проявляються три фундаментальних ознаки. Ці три доші відповідальні за всі біологічні, психологічні й фізіопатологічні функції тіла, розуму й свідомості. Три доша відповідає за природні потреби й за індивідуальні схильності до їжі, смаку й температури. Вона відповідає за анаболізм, метаболізм, катаболізм, утворення, підтримку й розпад тканин, за евакуацію шлаків і за психічні прояви. Таким чином, три доша - основа психосоматичного стану, що керує діяльністю обміну речовин. Вата - доша відповідає за катаболізм (дисиміляцію), Пітта-доша відповідає за метаболізм (обмін речовин), а Капха-доша відповідає за анаболізм (асиміляцію).

Коли Вата порушується й виходить із рівноваги, порушується метаболізм, що приводить до надлишку катаболізму, що є процесом псування й руйнування тканин. Коли анаболізм більше, ніж катаболізм, зростає норма росту й відновлення органів. У тілі дитини (до 20 років) переважає анаболізм, тому будь-які травми в такому віці гояться швидше, ніж у старості. Надлишок Пітта порушує метаболізм, а при надлишку Капха зростає рівень анаболізму, що приводить до росту тканин у зайвому варіанті (пухлини, папіломи, поліпи, жировики, ріст костей і т.д.). Для дитячого віку характерний анаболізм, і надлишок Капха сприяє росту й утворенню тканин. Для зрілого віку характерні метаболізм і перевага енергії вогню, тому це самий активний, творчий період життя. Для старості характерний метаболізм, тобто тіло поступово починає руйнуватися, зношуються кості, вони часто ламаються в людей похилого віку й погано зростаються.

В момент вдиху через носові отвори входить Прана й розподіляється по всьому тілу, за рахунок чого відбувається газообмін. Прана розподіляється на п'ять субдошей, де кожна з них відповідальна за певні ділянки тіла.

Що таке доша? У перекладі із санскриту доша означає «недолік» (зло, гріх). Але також - це тонка енергія, що виникла при сполученні двох елементів. Наприклад, повітря з ефіром дає нам тілесне повітря в тілі, або Вата-дошу. Ефір у русі є повітря. Елемент ефіру в тілі виявлений у різних частинах тіла, він перебуває у вухах, просторі в носі, у роті, у шлунково-кишковому тракті. Повітря управляє рухом, воно перебуває всюди в тілі, присутнє у носових, ротовий порожнинах, горлі, бронхах легенів, порожніх органах, шлунково-кишковому тракті, костях і голові. Рух м'язів, костей, пульсація стінок шлунка, кишечнику, пульсація стінок серця, легенів, розширення й звуження кровоносних судин відбуваються за рахунок руху повітря; сенсорні й моторні функції організму, евакуація кишечнику - вся ця діяльність відбувається за рахунок руху повітря. Тому таке виречення: “рух є життя” застосовне й тут. Без циркуляції повітря вся робота внутрішніх органів і життя самого тіла зупиняється.

Сполучення води й вогню дає нам тілесний вогонь у тілі, і ця енергія називається Пітта-доша (вогонь, жовч). Вогонь у тілі - це джерело світла й тепла. У нашому всесвіті джерелом світла, тепла й вогню є Сонце. У нашому тілі серце також є джерелом світла, тепла, вогню й імунітету (оджасу). Вогонь у тілі підтримує обмін речовин, здійснює трансформацію живильної плазми в сім тканин тіла (дхату), очищує кров від вірусів, токсинів, хвороботворних бактерій. Він підтримує температуру шкіри, її колір та блиск очей. Стан очей вказує на стан вогню в тілі. Температура тіла, весь процес травлення, мислення й стан розуму - все це функції вогню. Весь метаболізм і ферментна система контролюються цим елементом. Вогонь також розподіляється на п'ять субдошей у тілі, які відповідають за певні функції. Вогонь перебуває в очах, шкірі, у крові, червоних кров'яних тільцях, вогонь присутній у серці, жирі і потових залозах.

Сполучення води й землі дає нам тілесну воду в тілі, на санскриті вона називається Капха-доша, що означає “вода, слиз”. Вода в тілі - це кров, лімфа й вся рідина в наших клітинах. Вона проявляється в секреції шлункового соку й слинних залоз, вистилає слизові оболонки тіла, перебуває в плазмі й протоплазмі. Вода життєво важлива для функціонування органів, тканин, і серцево-судинної системи. На тонкому рівні вода - це життєва оболонка нашого тонкого тіла. Капха переводиться як “біологічна вода”. Вона скріплює елементи тіла, поставляє “живильну плазму” до семи дхату тіла. Ця доша підтримує опірність організму. Вона відповідальна за біологічну міцність і міцність тканин. Капха змазує зчленування суглобів, воложить шкіру, допомагає й сприяє загоєнню й затягуванню ран, дає енергію й стабільність, підтримує гарну пам'ять, дає енергію для серця й легенів і підтримує імунітет.

Три доші відповідають за всі фізичні й ментальні функції організму й походять із п'яти елементів: землі, води, вогню, повітря й ефіру. Вони управляють фізіологічними функціями й визначають тип особистості. Основні функціональні властивості кожної із трьох дош пов'язані з характеристиками елементів, з яких вона відбувається.

Назва Елемен-ти Якості доші Смаки Відповідає Локалізація
Вата (вітер) ефір + повітря легкість, сухість, холод, рухливість, мінливість, швидкість, грубість в'язкий, гіркий за рух тіла, розумову діяльність, циркуляцію крові, подих, виділення, мову, відчуття, дотик, слух, почуття (страх, тривогу, горе, ентузіазм), природні потреби, статевий акт й утворення плоду товстий кишечник, а також розташовується в стегнах, вухах, кістках й органах дотику
Пітта (жовч) вогонь + вода тепло, легкість, вологість, маслянистість, текучість, різкість кислий, гострий за обмін речовин, зір, травлення, голод, спрагу, підтримку температури тіла, м'якість і гладкість шкіри, веселість, інтелект, сексуальну силу тонкий кишечник, а також розташовується в шлунку, потових і сальних залозах, у крові, лімфі й органі зору
Капха (слиз) вода + земля холод, вага, маслянистість, повільність, м'якість, скучність, твердість, твердість, інертність, гладкість солодкий, солоний за структуру тіла і його функції: змащення й зв'язування воєдино (частин тіла, органів), за статеву потенцію, терпіння, стриманість, відсутність жадібності, дає міцність і силу легені, а також розташовується в горлі, голові, підшлунковій залозі, боках, шлунку, лімфі, жирі, у носі і язиці

Всі доші – це похідні п'яти першоелементів. Все у всесвіті є частиною єдиного цілого, тому зміна в чомусь одному міняє все інше. Таким чином, співвідношення дош може змінюватися внаслідок дії будь-якого фактора: погоди, клімату, взаємин і навіть думок. Ці зовнішні фактори або підвищують, або знижують зміст у тілі однієї, двох або трьох дош.

Три доші – це три життєвих принципи й сили, відповідальні за всі фізичні й розумові функції організму й становлять нашу сутність (крім інтелекту). Вони оцінюються як кількісно, так і з погляду їхньої дії й взаємодії.

Порушення функцій дош може проявлятися в тім, що:

- вона йде з належного місця й починає накопичуватися в іншому;

- її функції можуть бути не координовані згодом;

- її діяльність може перебувати в дисгармонії з діяльністю інших дош.

Наприклад: порушення функції вати - ненормальний кров'яний тиск, біль в суглобах (вата рухлива, і якщо її рівний плин порушується, то вона збирається в одному місці); порушення функції пітти -надмірне почуття голоду, порушення процесу травлення (якщо травні соки виділяються під час відсутності їжі, то з'являється печія); порушення функції капхи -клітини не обновляються, припиняється їхня секреторна активність, або вони утворюються в надмірній кількості (клітини повинні постійно обновлятися, тому що капха є будівельним матеріалом).

Взаємозв'язок і взаємодія дош: циркуляція крові – це функція вати, але сама кров є продуктом діяльності капхи, і вона розносить по тілу живильні речовини, що виробляються піттою.

Функції дош й їхнє порушення:

  Вата Пітта Капха
Функції дош Переносить живильні речовини по спеціальних каналах Створює вогонь, або енергію для руху вати й живильні речовини для капхи Виконує секреторну функцію, відповідає за відновлення й заміну клітин крові, печінки, кишечника, видільної системи й т.д.
Результат порушення функцій дош Порушується баланс двох інших дош. Порушується нормальне засвоєння живильних речовин, потім їх не вистачає, і це приводить до дисбалансу двох інших дош «Несправна» капха може заблокувати канали, утрудняючи, таким чином, рух вати й доставку живильних речовин, вироблених піттою. У підсумку в місцях застою й нагромадження капхи «псується» вата, що приводить до порушення функцій пітти.

Все може відігравати цілющу роль, і все може бути небезпечним і шкідливим для здоров'я. Будь-який дріб'язок, що вступив у протиріччя з конституцією тіла, може стати причиною хвороби. Важливо опанувати аюрведичними поняттями рівноваги й гармонії, інакше в процесі «виправлення» однієї з дош ви можете «зіпсувати» іншу.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 226 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...