Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Г) безсполучникове



1. Коли ти повернешся? 2. Прокотився грім з розгоном, грають блискавок шаблі (М. Рильський). 3. Коли ти повернешся, ми продовжимо наше змагання. 4. Земля тремтить у млості і ронить пелюстки (М. Рильський). 5. Земля тремтить у млості, й дивується ніч чарівним її цвітінням. 6. Товариш простягнув перед собою руки, обличчя його стало урочистим (Є. Гуцало). 7. Що думає Василько? 8. Що думає Василько, того ніхто не знає. 9. Як тебе не любити, Києве мій? (А. Малишко). 10. Я бачив, як вітер березу ломив (М. Вороний). 11. Хто зветься життєлюбом? 12. Дерзайте всі, хто зветься життєлюбом! (І. Муратов).

2. Складіть схеми речень, пам’ятаючи, що самостійні чпстини складних речень позначаються квадратними дужками, а підрядні – круглими.

4. Визначте тип речень, представлених схемами:

а) [= -], і [- =], а [- =].

б) [- =], щоб (=), (якого - =).

в) [- =], (які =), (звідки = -) і (= -).

г) [- = і =].

д) [= -], [- =].

Складіть речення за даними схемами.

5. Розставте розділові знаки в поданих реченнях відповідно до змісту та інтонаційних схем.

1. Засвистів-закричав Соловій розбійник // і вмить всі трави додолу приникли (Нар.казка). 2. Москаль любить жартуючи / жартуючи кине / піде собі в Московщину / а дівчина гине (Т. Шевченко). 3. І сади зацвіли // і заврунилися трави в степу // і солов’ї затьохкали в надвечір’ї // і липи дівочі гаївки не проснулися навесні цього немилосердного року.

6. Складіть схеми поданих речень. Відобразіть в них графічно інтонацію, з якою вони повинні читатися.

1. Рада б море загатити – та море глибоке; рада б неба прихилити – та небо високе (Нар.пісня). 2. А Синюха, як і два століття тому, несе свої сині води до широкого Бугу; і квітують трави на її берегах; і в біленьких хатках народжуються діти, які знову й знову мріють про звитягу й волю (Д. Клюєнко). 3. Пісні бринять понад рікою, а місяць ріжки наставля (Н. Гнатюк).

7. Складіть речення за схемами. Розставте в них розділові знаки.

1. [- =] // i [= -].

2. і [- =] / i [- =] / a [- =].

3. [= -] // й [= -] // і [- =].

8. 1. Визначте, чи є членом речення слова що, як, коли в наступних прикладах:

1. … Добре знали ми, що слави нам не буде, ні пам’яті в людей за цей кривавий труд… (І. Франко). 2. Як половіє жито вдалині й мошка над ним висить, як пил космічний, здається, що судилося мені на цій землі любить її довічно. 3. Я люблю, коли в домі є діти… (І. Аненський). 4. Я маю в серці те, що не вмирає (Л. Українка). 5. Як хочеш бути любимим, навчися любити сам (Нар.мудрість). 6. Там місце пусте уважають за бога, що Одином зветься… 7. Коли господар за отару і серце й душу покладе, то жоден вовк його кошару повік лазівки не знайде.

  1. Виконайте розбір речень за членами речення.

9. Випишіть з поданих нижче речень сполучні слова. Визначте, яким членом речення вони є.

1. Хліб пахне солодко, як пахнуть медом роси (Л. Забашта). 2. Хто вбить

народну пам’ять схоче, того безчестя не мине. 3. Була пора, коли цвіли сади. 4. І обеліск нагадує про тих, що під гранітом вічним сном заснули (В. Сосюра). 5. Діти слухали, як шуміло море. 6. Як ту мову нам забути, котрою учила нас всіх ненька говорити?.. (С. Воробкевич). 7. Ми підем, де трави похилі (А. Малишко). 8. Він повернув туди, звідки долинав ледь чутний стогін. 9. Хай славен буде той, чий голос до волі серце розбудив. 10. Тепер він твердо знав, чому присвятить своє життя.

10. Визначте тип складного речення за способом зв’язку, характером в iдношень

м iж частинами, за структурою (гнучкi/негнучкi, вiдкритi/закритi).

1.Спiва Маланцi колос, смiється лука раннiми росами, дзвоном коси, кличуть городи синiм сочистим листом, тучна земля диха на неї теплом, як колись маминi груди (М. Коцюбинський). 2. …Коли вже й справдi свiт почавсь от слова, То слово те було єдине: «Брат!» (Б. Олiйник). 3. Якщо у словi не оживе пам’ять - не зiйде й слава (І. Iванченко). 4. Ось сад розгалузився густою порослю, задавнiла хвiртка з глухим поскрипом, поросла споришем стежка, калина вигойдує обважнiле ягодиння… (В. Скуратівський). 5. Знову сяє сонце, спiвають птахи, лунко б`ється в грудях серце (В.М.). 6. Який прекрасний свiт, яке прекрасне життя! (П.Панч). 7. З вiками грань мiж ерами зiтреться, життя моє загубиться в iмлi, Але у вiчнiсть проросте iз серця Моя любов до рiдноi землi (Н.Гнатюк). 8. Навiть тодi, як людина згорить, совiсть людини продовжує жити (М.Вiнграновський). 9. Не завжди варто - напролом, А дещо треба просто знати…(О. Третьяк). 10. Добре, що маємо силу рiдного отчого краю (А. Малишко).

11. Випишіть речення у такій послідовності: а) СР з сурядними сполучниками; б) СР з підрядними сполучниками; в) БСР; г) СР з різними видами зв язку. Визначте кількість частин у кожному СР та смислові зв язки між ними. Побудуйте структурну і лінійну схеми.

1. Тихо всюди, тільки де-де вітер очок пронесеться, та на землю із-під

неба пісня жайворонка ллється (Я. Щоголів). 2. Крикнув перепел в ярочку, стрепет приснув над тернами (Я. Щоголів). 3. Тихо, ніщо не шерхне, ніщо не писне. 4. Мовчить цар землі: зачарований світовою красою, він наче дрімає. 5. Ви дивитесь і дивуєтесь; вам здається, що ви ідете не по вбитій дорозі зеленого степу, а якимсь невідомим краєм краси (Панас Мирний). 6. Вітер шелестить у осиках, ридає дібровою птах (М. Бажан). 7. Город до того переповнявсь рослинами, що десь серед літа вони вже не вміщалися в ньому (О. Довженко). 8. Роса і колос пощипують мої ноги, а тато ледь-ледь курникає пісню (М. Стельмах). 9. Скільки світла сиплеться згори, що на землю сонце посилає (В.Сосюра).





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 944 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...