Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програма та робоча програма



освітньо-кваліфікаційний рівень галузь знань напрям підготовки професійне спрямування «бакалавр» 0305 „Економіка і підприємництво” 030508 «Фінанси і кредит» «Фінансове посередництво»  

Автор: Жураховська Людмила Валентинівна

Редактор

Підп. до друку Формат 60х84/8.

Папір письм. Офс. друк. Ум. друк. арк.

Ум. фарбо-відб. Облік.-вид. арк.

Тираж пр. Зам.

_______________________________________

Видавничий центр КНТЕУ. Друкарня ВЦ КНТЕУ.

02156, Київ – 156, вул. Кіото, 19.


МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ (КОМПЕТЕНЦІЇ), ЇЇ МІСЦЕ У НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

Програма дисципліни ”Фінансовий ринок” відповідає структурно-логічній схемі побудови навчального процесу та розрахована на студентів факультету банківської справи, що навчаються за спеціальністю ”Фінанси” спеціалізацією ”Фінансове посередництво” освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр"

Навчальна дисципліна “Фінансовий ринок” призначена для поглибленого вивчення студентами, що здобувають освіту за професійним прямуванням «Фінансове посередництво», основ функціонування та розвитку фінансового ринку.

Фінансовий ринок – це особлива, притаманна тільки ринковій економіці сфера економічних взаємовідносин, де здійснюється купівля-продаж, розподіл та перерозподіл фінансових активів країни між сферами економіки. Фінансовий ринок складається з цілої системи ринків – грошово-кредитного, товарного, валютного та фондового ринку. В умовах розвиненої ринкової економіки фінансовий ринок має розвинену інфраструктуру. Ця інфраструктура включає банківську систему, біржову та позабіржову системи, небанківські фінансово-кредитні інститути, інформаційні системи підтримки фінансового ринку, законодавчу базу, що забезпечує врегулювання економічних взаємовідносин між суб’єктами економіки.

Предметом дисципліни є відносини, що виникають у процесі випуску та обігу фінансових активів, а також організації окремих сегментів фінансового ринку.

Головною метою вивчення дисципліни є формування теоретичних і практичних знань з основ функціонування та розвитку фінансового ринку як підсистеми фінансових відносин.

Основними завданнями дисципліни “ Фінансовий ринок ” є створення необхідної основи для формування теоретичних знань та практичних навичок в системі підготовки спеціалістів економічного фаху на базі теоретичної та практичної підготовки з питань:

ü сутності, значення та функцій фінансового ринку у системі економічних відносин;

ü взаємозв’язків між джерелами формування фінансових ресурсів та їх використанням;

ü функціонування фінансових інструментів, особливостей випуску та обігу різних видів фінансових інструментів;

ü видів непрофесійних та професійних учасників фінансового ринку та сутності фінансового посередництва;

ü видів, форм та методів регулювання фінансового ринку.

Результати (компетенції) вивчення дисципліни. Внаслідок вивчення дисципліни студент повинен вміти:

ü мати базові поняття про основні нормативно-правові акти, що регулюють функціонування фінансового ринку та діяльність професійних учасників фінансового ринку;

ü вільно орієнтуватися у основних класах фінансових активів, мати базові поняття про основні та похідні фінансові інструменти;

ü знати основних учасників фондового ринку та орієнтуватися у видах діяльності, яка ведеться ліцензованими професійними учасниками фондового ринку;

ü мати базові поняття про ризик та доходність операцій з фінансовими інструментами та їх інфляційну складову та вміти проводити відповідні розрахунки;

ü вміти самостійно провести базовий огляд акціонерного товариства (Company Profile) за планом, який рекомендують професійні аналітики фондового ринку.

Місце дисципліни у навчальному процесі. Навчальна дисципліна «Фінансовий ринок» є нормативною для підготовки студентів напряму підготовки „Фінанси і кредит” та рекомендована МОН України для одержання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр».

Дисципліна «Фінансовий ринок» має теоретико-прикладний характер. Програма дисципліни «Фінансовий ринок» розроблена з включенням основних елементів типових програм навчання фахівців з питань торгівлі цінними паперами, організації торгівлі цінними паперами та управління активами, затверджених рішеннями Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідно до структурно-логічної схеми побудови навчального плану освоєння дисципліни «Фінансовий ринок» базується на знаннях та практичних навичках з таких дисцип­лін, як «Макроекономіка», «Мікроекономіка», «Економічна теорія», «Менеджмент», «Статистика», «Гроші та кредит», «Фінанси підприємства», що викладаються для одержання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр». Компетенції, отримані студентами в процесі вивчення дисципліни, також використовуються у навчальному процесі студентів, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр».

2. ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ

ТЕМА 1. Фінансовий ринок: сутність, функції та роль в економіці.

Сутність і значення фінансового ринку. Функції фінансового ринку.

Класифікація фінансових ринків. Фондовий ринок та його зв'язок з іншими фінансовими ринками.

Фінансові активи та їх властивості. Визначення та класифікація фінансових інструментів. Основні та похідні фінансові інструменти. Пайові та боргові фінансові інструменти. Відмінності фінансових інструментів від фінансових активів.

Фондовий ринок (ринок цінних паперів) як частина ринку фінансових ресурсів. Визначення ринку цінних паперів і причини його виникнення. Цілі емісії цінних паперів. Види цінних паперів. Учасники ринку цінних паперів.

Вплив ринку цінних паперів на інші ринки. Конкуренція на фінансових ринках.

ТЕМА 2. Пайові фінансові інструменти. Акції

Пайові фінансові інструменти. Види пайових фінансових інструментів: акції, інвестиційні сертифікати, частки та паї.

Основні цінні папери: акції та облігації. Основні відмінності між акціями і облігаціями.

Акції та їх види. Прості та привілейовані акції. Конвертовані привілейовані акції. Права власників простих та привілейованих акцій.

Іменні акції та акції на пред'явника. Власник акцій та номінальний утримувач.

Види ціни акцій. Фактори, що визначають ринкову ціну акції.
Види доходу акціонерів.

ТЕМА 3. Акціонерні товариства як емітенти акцій

Поняття про акціонерні товариства (АТ). Закон України «Про акціонерні товариства» 2008 року та його основні вимоги.

Публічні акціонерні товариства (ПАТ). Приватні акціонерні товариства (ПрАТ). Основні вимоги Закону щодо ПАТ та ПрАТ.

Вимоги закону щодо емісії акцій. Дематеріалізація випуску акцій.

Органи акціонерного товариства. Збори АТ. Права акціонерів.

Корпоративні операції з акціями. Корпоративні операції з акціями: дроблення, консолідація, індексація.

Корпоративні угоди щодо акцій - реорганізація АТ: злиття і поглинання, виділення компаній.

Управління структурою капіталу корпорацій. Операції АТ на вторинному фондовому ринку. Придбання корпораціями власних акцій. Дивідендна політика корпорацій. Практичні методи дивідендної політики на розвинених ринках. Залишкова дивідендна політика. Постійні дивіденди, або дивіденди, які постійно підвищуються. Екстра-дивіденд. Дивідендні реінвестиційні плани. Виплата дивідендів акціями.
Поняття про міжнародний ринок акцій. Американські та глобальні депозитарні розписки (ADR та GDR). Вихід українських компаній на глобальний ринок капіталів. Поняття про IPO (англ. - Initial Public Offering) – первинне публічне розміщення.

ТЕМА 4. Фундаментальний аналіз акціонерного товариства

Концепція фундаментального аналізу. Джерела інформації для проведення аналізу. Основні підходи до аналізу фінансової звітності.

Підготовка аналітичних оглядів: огляд акціонерного товариства (Equity Research, Company Profile). Структура, зміст та інформаційні джерела аналітичного огляду.

Акції емітента: тикер, біржовий графік, осяг торгів, min і max ціна, доходність за період, поточна ціна, капіталізація, free float, структура власників - інформація про акціонерів.

Опис підприємства: види продукції ПАТ, коротка історія.

SWOT - аналіз: чинники, що впливають на бізнес емітенту: сильні і слабкі сторони підприємства, можливості, загрози – ризики.

Виробничі показники діяльності емітента: аналіз структури та динаміки.

Фінансові показники діяльності емітента: аналіз структури та динаміки. Баланс, фінансові результати, коефіцієнти.

Порівняння з конкурентом - ринковим аналогом. Розрахунок і порівняльний аналіз основних фінансових коефіцієнтів (fundamentals).

Огляд рекомендацій аналітиків щодо купівлі-продажу акцій та target price (прогнозних цін акцій емітента). Пошук розрахунків і прогнозів аналітиків та їх коментар).

ТЕМА 5. Боргові фінансові інструменти. Облігації

Боргові фінансові інструменти. Види боргових фінансових інструментів: депозитні договори, ощадні сертифікати, кредитні договори, облігації, казначейські зобов’язання, заставні, іпотечні цінні папери. Вексель як боргове зобов’язання, цінний папір і фінансовий інструмент.

Сутність облігацій. Облігації та їх види. Державні та корпоративні облігації. Забезпечені облігації, у т.ч. іпотечні, і незабезпечені. Облігації іменні та на пред'явника. Прибуткові та дисконтні облігації.
Конвертовані облігації. Погашення облігацій: термін, вид.
Види ціни облігацій. Курс облігацій.
Види доходу за облігаціями.
Угода РЕПО. Зміна терміну заборгованості
Емісія облігацій. Рейтинг.
Державні облігації України.
Єврооблігації.

ТЕМА 6. Похідні фінансові інструменти

Місце строкових ринків (ринків похідних фінансових інструментів, або деривативів), у класифікації ринків фінансових інструментів. Місце похідних цінних паперів у класифікації цінних паперів.

Поняття про деривативи (похідні). Фінансові деривативи як вид фінансових інструментів. Види похідних фінансових інструментів.

Поняття про опціони. Опціон call (на купівлю) та опціон put (на продаж). «Європейські» та «американські» опціони. Продавець та покупець опціону, їх права, обов’язки та ризики. Ціна виконання опціону. Приклади використання опціонів як способу хеджування ризику операцій з фінансовими активами. Внутрішня вартість опціону та вартість у часі. Премія за опціон. Опціон «при грошах» та «поза грошима». Основні фактори, що впливають на ота премію за ризик опціону.

Поняття про форвардні та ф’ючерсні контракти. Відмінності між форвардними та ф’ючерсними контрактами. Базові активи форвардів та ф’ючерсів.

Укладання форвардного контракту: продавець та покупець, термінологія контракту. Ціна форварду та дата поставки. Переваги та недоліки форвардного контракту.

Ф’ючерсні контракти: їх стандартність, біржовий обіг та висока ліквідність. Особливості ф’ючерсного контракту. Термінологія ф’ючерсу: ціна ф’ючерсу, тік, забезпечені ф’ючерси. купівля та продаж ф’ючерсу. Учасники ф’ючерсного контракту: хеджер та спекулянт, їх роль на ринку ф’ючерсів.

Використання форвардних та ф’ючерсних контрактів як способу хеджування ризику операцій з фінансовими активами.

ТЕМА 7. Ризик, дохід та інфляція.

Доходність та ризик - міри інвестування.

Поняття про доходність операцій з фінансовими активами. Поняття доходності активу. Доходність за період володіння: розрахунки. Сценарний підхід у прогнозуванні доходності. Приведення до однієї валюти (при мультивалютних інвестиціях).

Урахування інфляції при розрахунку доходності операцій з фінансовими активами. Інфляція та індекс інфляції. Інфляційна складова доходності. Номінальна та реальна доходність.

Поняття про ризик операцій з фінансовими активами. Основні види ризиків.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 412 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...