Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робоча програма



(35 годин, 4 години – резервний час)

№ пор. К-сть годин Зміст навчального матеріалу Державні вимоги щодо рівня загальноосвітньої підготовки учнів
    Розділ 1. Здоров’я людини
    Життя як феномен. Здоров’я як атрибут людського життя. Рівні здоров’я. Дотримання здорового способу життя. Сфери життя людини. Планування життя. Життєве кредо. Сучасне уявлення про здоров'я. Взаємозв’язок фізичної, психічної, соціальної і духовної складових здоров’я. Чинники, що впливають на показники здоров’я населення. ______________________ · Самооцінка рівня здоров’я. · Визначення цілей та розробка планів у різних сферах життя. · Формулювання життєвого кредо.   Учні: називають: - чинники підтримання мотивації до здорового способу життя; - чинники впливу на здоров’я; наводять приклади: - довгострокових і короткострокових наслідків різних способів життя; - холістичного підходу до здоров’я; розпізнають ознаки здоров’я, хвороби та проміжних станів; пояснюють: - необхідність планування життя; - взаємозв’язок різних складових здоров’я; - вплив способу життя на здоров’я; уміють: - оцінювати рівень свого здоров’я; - аналізувати свій спосіб життя, особисті цілі і розробляти довгострокові плани, враховуючи важливі сфери життя; демонструють високий рівень мотивації до здорового способу життя, віру в себе, позитивне ставлення до своїх життєвих перспектив.
    Розділ 2. Фізична складова здоров’я
    Збереження і зміцнення фізичної складової здоров'я Взаємозв’язок принципів особистої гігієни, адекватного харчування, рухової активності, повноцінного відпочинку. Види рухової активності. Вплив рухової активності на фізичне, психологічне і соціальне благополуччя людини. Складові особистої гігієни. Гігієнічні процедури. Біологічні ритми і здоров’я. Значення сну в юнацькому віці. Харчування для здоров’я. Характеристика поживних речовин. Харчування при різному фізичному навантаженні. Контроль за масою тіла. Моніторинг здоров’я Види моніторингу фізичної складової здоров’я. Показники фізичного здоров’я. ______________________ · Розрахунок калорійності харчового раціону відповідно до енергозатрат організму. · Експрес-оцінка індивідуального рівня фізичного здоров’я. Учні: називають: - індикатори фізичної форми; - чинники розвитку фізичного здоров’я; наводять приклади: - популярних видів рухової активності; - аеробної та анаеробної активності; - гігієнічних процедур; пояснюють: - переваги здорового способу життя; - значення сну в юнацькому віці; - вплив рухової активності на здоров’я; уміють: - визначати індекс маси тіла, безпечно контролювати масу свого тіла; - здійснювати експрес-оцінку та моніторинг здоров’я; дотримуються правил особистої гігієни, збалансованого харчування і рухової активності.
    Розділ 3. Психічна й духовна складові здоров’я
    Самореалізація особистості Самореалізація у підлітковому та юнацькому віці. Складові самореалізації. Самопізнання і формування особистості. Формування самооцінки. Поняття життєвого самовизначення. Складові життєвого самовизначення. Критерії і мотиви для вибору професії. Профорієнтація. Емоційне благополуччя Природа і види емоцій. Поняття емоційної зрілості. Саморегуляція. Методи самоконтролю. Уміння вчитися Умови ефективного навчання. Активне і пасивне навчання. Індивідуальні особливості сприйняття і навчання. Способи ефективного навчання й підготовки до іспитів. Планування часу. Самовиховання характеру Риси характеру. Чинники, від яких залежить характер людини. Роль життєвих цінностей у формуванні характеру. Цінності і якість життя. Моральний розвиток особистості. Самовиховання характеру. _______________________ · Самооцінка характеру. Проект самовиховання. · Визначення індивідуального стилю навчання. · Відпрацювання навичок раціонального планування часу і підготовки до іспитів. · Виявлення професійних схильностей. · Міні-проект: «Дослідження ринку праці за матеріалами засобів масової інформації». _____________________ Екскурсія до центру занятості населення. Учні: називають: - складові самореалізації і життєвого самовизначення; - критерії професійного самовизначення; - умови ефективного навчання; - етапи морального розвитку особистості; наводять приклади: - різних професій; - чинників впливу на самооцінку людини; - рис характеру за категоріями ставлення до себе, інших людей, речей, праці; розпізнають ознаки активного і пасивного навчання; пояснюють: - необхідність вибору професії згідно з власними бажаннями, здібностями і перспективами на ринку праці; - значення емоційного благополуччя для здоров’я і професійного успіху; - роль емоцій в житті людини; - процес сприйняття і засвоєння інформації; - переваги активного стилю навчання; - залежність формування характеру від різних чинників; - значення моральних цінностей у формуванні характеру; уміють: -застосовувати прийоми самоконтролю; - визначати свій стиль навчання, застосовувати прийоми ефективного навчання, раціонально планувати час; - аналізувати свої життєві цінності; - визначати життєві навички, необхідні для удосконалення характеру; - складати план удосконалення характеру.  
    Розділ 3. Соціальна складова здоров’я
    Тема 1. Соціальне благополуччя Соціальна компетентність Стосунки і рівні спілкування. Навички ефективного спілкування. Принципи формування міжособистісних стосунків. Стосунки з дорослими і однолітками. Цінність родини. Чинники міцної родини. Готовність до сімейного життя. Репродуктивне здоров’я молоді Стан репродуктивного здоров’я молоді в Україні. Негативні наслідки ранніх статевих стосунків. Вплив психоактивних речовин на репродуктивне здоров’я. Профілактика вроджених вад. ВІЛ/СНІД: проблема людини і проблема людства Епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу: загроза людині. Умови і шляхи інфікування ВІЛ. Формула індивідуального захисту. Тестування на ВІЛ-інфекцію, гепатити В і С. Епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу: загроза людству. Законодавство України у сфері протидії епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу. Значення моральних цінностей для профілактики ВІЛ-інфікування і протидії дискримінації ВІЛ-позитивних людей. _______________________ · Відпрацювання прийомів ефективного спілкування з дорослими й однолітками. · Відпрацювання навичок поширення достовірної інформації про ВІЛ-інфекцію/СНІД у свому середовищі. Учні: називають: - ознаки міцної родини; - чинники ризику для репродуктивного здоров’я молоді в Україні; - шляхи інфікування ВІЛ, гепатитами В і С; - три стадії ВІЛ-інфекції; - методи профілактики ВІЛ-інфекції на особистому і державному рівнях, формулу індивідуального захисту; - основні положення законодавства України у сфері протидії епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу; - принципи тестування на ВІЛ-інфекцію; наводять приклади негативних наслідків ранніх статевих стосунків; пояснюють: - роль родини у задоволені потреб людини; - вплив психоактивних речовин на репродуктивне здоров'я; - значення моральних цінностей у протидії епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу; уміють: - ефективно спілкуватися, розбудовувати міжособистісні стосунки; - оцінювати ризики інфікування ВІЛ, гепатитами В і С у життєвих ситуаціях; - надавати достовірну інформацію з проблеми ВІЛ-інфекції/СНІДу; - протидіяти стигмі та дискримінації.
    Тема 2. Сучасний комплекс проблем безпеки Безпека як потреба людини. Види і рівні загроз. Заходи безпеки. Взаємозв’язок особистої, національної і глобальної безпеки. Концепція національної безпеки України. Сфери національної безпеки. Глобальні загрози, породжені діяльністю людини. Розвиток екологічно доцільного мислення і поведінки. Міжнародне екологічне право. Екологічне законодавство України. Поняття інформаційного суспільства та сталого розвитку. _______________________ · Відпрацювання навичок оцінювання ризику на особистому рівні Учні: називають: - рівні та види загроз і заходи безпеки на індивідуальному, національному і глобальному рівнях; - основні пріоритети і сфери національної безпеки України; - сфери національної безпеки; - глобальні загрози, породжені діяльністю людини; наводять приклади чинників впливу на рівень суспільної безпеки; розпізнають позитивні й негативні наслідки технічного прогресу; пояснюють: - роль безпеки в ієрархії потреб; - взаємозв’язок особистої, національної і глобальної безпеки; - необхідність контролювати розвиток людства; - зміст поняття «сталий розвиток» людства; - значення принципу: «Мислити глобально, діяти локально»; уміють оцінювати ризики для життя і здоров’я людини на індивідуальному і суспільному рівнях; демонструють відповідальне ставлення до екологічних проблем своєї місцевості.

РОБОЧА ПРОГРАМА

навчальної дисципліни

ОСНОВИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

для підготовки фахівців галузі знань 0202 Мистецтво

напряму підготовки 6.020204 Музичне мистецтво

6.020205 Образотворче мистецтво

(освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр»)

УХВАЛЕНО

на засіданні кафедри педагогіки

протокол № 1 від 29 серпня 2012 р.

завідувач кафедри________ Г.І. Іванюк

Київ – 2012


ІV. Навчально-методична карта дисципліни „Основи наукових досліджень” (рік підготовки – 3, семестр – 5)

Разом: 54 год., лекції – 12 год., семінарські заняття – 10 год., ІНДЗ – 6 год., модульний контроль – 2 год., самостійна робота - 24 год.,

ПМК

Модулі Змістовий модуль І Змістовий модуль ІІ
Назва модуля НАУКА І НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
Кількість балів за модуль    
Лекції            
Теми лекцій     Історичні передумови виникнення науки. Основні етапи розвитку науки. Класифікація наук. Наука як соціальний інститут. Формулювання теми, мети і задач наукового дослідження. Методологія теоретичних та експериментальних досліджень Правила та загальні вимоги до оформлення наукових робіт. Рецензування науково-дослідних робіт. Реферування тексту. Основні вимоги до реферату. Реферативний огляд. Анотований реферат. Мета і значення курсових, дипломних, магістерських робіт. Структура робіт, вимоги до змісту, порядок захисту наукових робіт. Винахідництво і розвиток наукової творчості. Відкриття і винаходи.
Теми семінарських занять     Наука – продуктивна сила суспільства Наукові дослідження – шлях до розв’язання проблем методики Основи методології наукового дослідження Інформаційне забезпечення наукових досліджень Курсова, дипломна (магістерська) роботи: написання, оформлення, захист  
Самостійна робота Табл. 6.1. 25 балів Табл. 6.1. 25 балів
ІНДЗ 30 балів
Види поточного контролю   Модульна контрольна робота 25 б.
Підсумковий контроль ПМК

К = 166: 100 = 1,66


V. ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

МОДУЛЬ І. НАУКА І НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Семінар 1.

Тема: Наука – продуктивна сила суспільства

План заняття

1. Предмет та поняття про науку, її сутність, історичні аспекти розвитку. Процес пізнання, його види та структура, понятійний апарат, зміст і функції науки. Наука як система знань, закономірності її розвитку. Гіпотеза, докази та формування теорій.

2. Класифікація науки, взаємозв’язок між трьома розділами наукового знання: природознавством, суспільними (соціальними) науками і філософією.

3. Організація наукової діяльності в Україні та в вищих навчальних закладах. Наукові школи, їх головні ознаки.

Основна література:1, 4, 7, 15.

Додаткова література:1, 5, 9.

Семінар 2

Тема: Наукові дослідження – шлях до розв’язання проблем методики

План заняття

1. Суть і основні види та етапи наукових досліджень. Об’єкт, предмет наукового дослідження.

2. Науково-дослідницька діяльність студентів, напрями роботи та організаційна структура. Вибір теми та реалізація дослідження, визначення мети і задач наукового дослідження. Основні форми та етапи наукових досліджень студентів. Розробка структури проблеми. Послідовність та конкретизація. Вивчення історичного аспекту проблеми. Попередній план та складання графіку роботи, план змісту роботи. Принцип системного підходу в наукових дослідженнях: цілісність, всебічність, системоутворюючі відносини, субординація, динамічність.

3. Розрахунок ефективності науково-дослідних робіт, її критерії та проблеми оцінки. Ефективність наукової діяльності у вищому навчальному закладі.

Основна література:1, 2, 5, 7, 8, 9, 11.

Додаткова література:1, 5, 9.

МОДУЛЬ ІІ. РЕЗУЛЬТАТИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Семінар 3

План заняття

Тема: Основи методології наукового дослідження

1. Поняття про методологію досліджень, види та функції наукових досліджень. Два рівні пізнання в методології наукових досліджень: емпіричний і теоретичний. Загальна та часткова методологія науки.

2. Методи та техніка наукових досліджень, їх класифікація.

3. Методи емпіричного дослідження. Методи теоретичного дослідження. Експеримент та його характерні особливості в процесі дослідження. Аналіз і синтез, індукція і дедукція, історичний і логічний методи дослідження.

4. Гіпотеза і докази в наукових дослідженнях. Способи встановлення істини: безпосередній і опосередкований.

Основна література:2,5, 7, 14, 15.

Додаткова література:1, 2, 3, 5.

Семінар 4

Тема: Інформаційне забезпечення наукових досліджень

План заняття

1. Поняття, терміни та роль інформації в проведенні нау­кових досліджень. Види та галузі інформації. Пошук вторинної документальної інформації з теми дослідження, бібліографічні видання.

2. Отримання і аналіз первинної інформації. Інформація в інформаційно-пошукових системах бібліотек та установах науково-технічної інформації. Вторинна інформація. Про­цес збору та аналізу наукової інформації.

3. Бібліотечно-бібліографічні джерела інформації та автоматизовані системи обробки інформації на ЕОМ. Каталоги, їх види та характеристика. Техніка роботи з науковою літературою. Оформлення бібліографічного опису літератури та списку використаних джерел в процесі наукового дослідження.

Основна література:1,4, 6, 15.

Додаткова література:5, 7.

Семінар 5

Тема: Курсова, дипломна (магістерська) роботи: написання, оформлення, захист

План заняття

1. Форми завершення наукових досліджень у вищих навчальних закладах освіти.

2. Курсова (дипломна) робота: загальна характеристика, послідовність виконання, підготовчий етап, робота з текстом, оформлення.

3. Керівництво курсовою (дипломною) роботою, її рецензування та захист. Магістерська (дипломна) робота як кваліфікаційне дослідження. Оформлення документів на магістерську дипломну роботу. Етапи написання.

4. Підготовка до захисту дипломної роботи повідомлення про основні результати наукового дослідження. Характерні недоліки при виконанні дипломної роботи.

Основна література:11, 12, 13, 14, 15.

Додаткова література: 3, 8, 10, 13.

VІ. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

МОДУЛЬ І. НАУКА І НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Тема 1. Історичні передумови виникнення науки. Основні етапи розвитку науки. Класифікація наук. Наука як соціальний інститут.

1. Зробити письмовий порівняльний аналіз тлумачення одного з базових

понять теми дослідження.

2. Підготувати реферат „Характеристика методу моделювання”.

Тема 2. Формулювання теми, мети і завдань наукового дослідження. Методологія теоретичних та експериментальних досліджень.

1. На основі аналізу збірників наукових праць визначити коло проблем для психолого-педагогічних досліджень в галузі художнього виховання.

2. Скласти список першоджерел (монографії, статті у періодичних виданнях, статті у наукових збірниках) до обраної студентом проблеми дослідження згідно з вимогами до їх оформлення.

Тема 3. Правила та загальні вимоги до оформлення наукових робіт. Рецензування науково-дослідних робіт.

1. Сформулювати об'єкт, предмет, мету, завдання до теми курсової, бакалаврської роботи.

МОДУЛЬ II. РЕЗУЛЬТАТИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Тема 4. Реферування тексту. Основні вимоги до реферату. Реферативний огляд. Анотований реферат.

1. Зробити 3 анотації на фахові видання зі спеціальності (за вибором студента).

Тема 5. Мета і значення курсових, дипломних, магістерських робіт. Структура робіт, вимоги до змісту, порядок захисту наукових робіт.

1. Скласти таблицю вимог до студентських наукових робіт.

Назва наукової роботи Вимоги
  Курсова робота Визначення поняття  
Мета роботи  
Завдання роботи  
Послідовність виконання роботи  
Оформлення  
Захист  
  Бакалаврська робота Визначення поняття  
Мета роботи  
Завдання роботи  
Послідовність виконання роботи  
Оформлення  
Захист  
  Дипломна робота Визначення поняття  
Мета роботи  
Завдання роботи  
Послідовність виконання роботи  
Оформлення  
Захист  
  Магістерська робота Визначення поняття  
Мета роботи  
Завдання роботи  
Послідовність виконання роботи  
Оформлення  
Захист  

Тема 6. Методологія теоретичних та експериментальних досліджень

Правила та загальні вимоги до оформлення наукових робіт. Рецензування науково-дослідних робіт.

1. Дібрати кілька зразків анкет з психолого-педагогічної проблематики та зробити письмовий аналіз однієї з них на предмет відповідності вимогам до розробки анкети.

2. Провести одну з форм опитування та узагальнити результати.

Карту самостійної роботи, де визначено форми академічного контролю, успішність (бали) і термін виконання самостійної роботи студентами, подано у вигляді табл. 6.1.

Таблиця 6.1

КАРТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА

Змістовий модуль та теми курсу Академічний контроль Бали Термін виконання (тижні)
МОДУЛЬ І. НАУКА І НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ
Тема 1. Історичні передумови виникнення науки. Основні етапи розвитку науки. Класифікація наук. Наука як соціальний інститут. Індивідуальне заняття   Семінарське заняття     І-ІІ
Тема 2. Формулювання теми, мети і завдань наукового дослідження. Методологія теоретичних та експериментальних досліджень. Семінарське заняття     ІІ-ІІІ
МОДУЛЬ ІІ. РЕЗУЛЬТАТИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ  
Тема 3. Правила та загальні вимоги до оформлення наукових робіт. Рецензування науково-дослідних робіт. Індивідуальне заняття Семінарське заняття     ІІ-ІІІ
Тема 4. Реферування тексту. Основні вимоги до реферату. Реферативний огляд. Анотований реферат. Семінарське заняття     ІV-V
Тема 5. Мета і значення курсових, дипломних, магістерських робіт. Структура робіт, вимоги до змісту, порядок захисту наукових робіт. Індивідуальне заняття Семінарське заняття     V- VІ
Тема 6. Методологія теоретичних та експериментальних досліджень Правила та загальні вимоги до оформлення наукових робіт. Рецензування науково-дослідних робіт. Модульний контроль   ІХ-Х
Разом: 24 год. Разом: 50 балів
         

VІІ. ІНДИВІДУАЛЬНА НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНА РОБОТА

(навчальний проект)

Індивідуальна навчально-дослідна робота є видом позааудиторної індивідуальної діяльності студента, результати якої використовуються у процесі вивчення програмового матеріалу навчальної дисципліни. Завершується виконання студентом ІНЗД прилюдним захистом навчального проекту.

Індивідуальне навчально-дослідне завдання (ІНДЗ) з курсу – це вид науково-дослідної роботи студента, яка містить результати дослідницького пошуку, відображає певний рівень його навчальної компетентності.

Мета ІНДЗ: самостійне вивчення частини програмового матеріалу, систематизація, узагальнення, закріплення та практичне застосування знань із навчального курсу, удосконалення навичок самостійної навчально-пізнавальної діяльності.

Зміст ІНДЗ: завершена теоретична або практична робота у межах навчальної програми курсу, яка виконується на основі знань, умінь та навичок, отриманих під час лекційних, семінарських, практичних занять і охоплює декілька тем або весь зміст навчального курсу.

Види ІНДЗ:

Пошуковий проект «Педагогічні умови естетичного виховання учнів початкової школи в освітньому процесі ЗОШ». Колективний проект.

Орієнтовна структура проекту – мета: обґрунтувати систему методів виховання учнів початкової школи в освітньому процесі ЗОШ.

Завдання: з’ясувати поняття «естетика», «естетичне виховання», «художнє виховання», «художні цінності» в теоретичних джерелах;

- розробити методику дослідження стану естетичного виховання в освітньому процесі ЗОШ;

- виокремити і обґрунтувати педагогічні умови естетичного виховання учнів початкової школи;

- підготувати кейс-фоліо (індивідуальне завдання);

- презентація результатів.

Критерії оцінювання та шкалу оцінювання подано відповідно у табл. 7.1 і 7.2.

Таблиця 7.1

Критерії оцінювання ІНДЗ

№ п/п Критерії оцінювання роботи Максимальна кількість балів за кожним критерієм
1. Чіткість визначення та формування мети проекту 4 бали
2. Відповідність завдань меті 2 бали
3. Логічність структури проекту 4 бали
4. Науковість викладу змісту проекту 4 бали
5. Адекватність методів меті і завданням проекту 4 бали
6. Повнота виконання та презентація результатів 5 балів
7. Презентація проекту кейс-фоліо 7 балів
Разом 30 балів

Шкала оцінювання ІНДЗ

Таблиця 7.2.

Рівень виконання Кількість балів, що відповідає рівню Оцінка за традиційною системою
Високий 29-30 Відмінно
Достатній 24-25 Добре
Середній 19-20 Задовільно
Низький   Незадовільно

Оцінка з ІНДЗ є обов’язковим балом, який враховується при підсумковому оцінюванні навчальних досягнень студентів з навчальної дисципліни «Основи наукових дослідження».

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8. VІІІ. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 1447 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.019 с)...