Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Війна за незалежність північноамериканських колоній і утворення США



Навесні 1775 р. у колоніях створи-лось досить напружене становище. У відповідь на репресивні дії англійсь-ких властей у колонії, головним містом якої був знову ж Бостон, розпочалося формування озброєних загонів, збір зброї, амуніції (військове споряджен-ня), харчів та ін. Англійський король Георг III назвав колоністів «заколот-никами», що й визначило дії англійсь-кого уряду. Заколот треба придушува-ти. Співвідношення сил було не на ко-ристь колоній.

У колоніях проживало близько 2,5 млн чоловік. Вони не мали ні армії, ні фло-ту. Рівень економічного розвитку був невисоким. Приблизно третина насе-лення колоній була проти відокремлен-ня. І тим не менше, колоністи готува-лися до воєнних дій, особливо у райо-ні Бостона.

Першими почали діяти англійці. 19 квітня 1775 р. вони спробували ліквідувати військові склади коло-ністів, розташовані неподалік від Бос-тона. Колоністи виявили опір. Вибух-нув перший постріл, який «пролунав на весь світ». Він став сигналом для всіх колоній, що піднялися на визволь-ну війну.

У травні 1775 р. у Філадельфії зібрався II Континентальний конг-рес. Він став першим американським урядом. Конгрес закликав американців до активних дій і прийняв рішення про створення армії. Головнокомандувачем був призначений Джордж Вашингтон.

На початку 1776 р. американці про-читали памфлет Томаса Пейна під назвою «Здоровий розум». Назвавши Георга III «коронованою худобою», автор заявив, що озброєна боротьба американців може бути успішною тільки після проголошення незалеж-ності. Тільки у цьому випадку, писав Пейн, можна буде розраховувати на до-помогу інших країн, особливо Франції та Іспанії, давніх недругів Англії. «А поки що ми - бунтарі», - завершив Пейн.

Памфлет Пейна сильно вплинув на настрої депутатів Континентального конгресу, посиливши їхню рішучість. Серед них був представник від Віргінії Томас Джефферсон (1743-1826). Скромний, сором'язливий, він був відомий як людина вчена, різнобічних знань та інтересів. Саме йому й доручив конгрес розробити проект документа про відокремлення колоній і створення самостійної (суверенної) держави.

Джефферсон влаштувався у будинку каменяра і за півмісяця створив доку-мент, що ввійшов в історію як Декларація незалежності.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 1153 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...