Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

О.М. Обушенко



_______________ 2013

РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ТАКТИКО-СПЕЦІАЛЬНА ПІДГОТОВКА

напрям підготовки 6.030402 «Правоохоронна діяльність»

для курсантів 2-го курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів

міліції громадської безпеки

Дніпропетровськ – 2013


Робоча програма навчальної дисципліни "Тактико-спеціальна підготовка" для курсантів 2-го курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки, напряму підготовки 6.030402 "Правоохоронна діяльність". / Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2013 – 46 с.

РОЗРОБНИКИ:

Комісаров О.Г. начальник кафедри тактико-спеціальної підготовки, доктор юридичних наук, доцент.

Чуріков Д.С. викладач кафедри тактико-спеціальної підготовки.

Розглянуто на засіданні предметно-методичної секції «Тактико-спеціальна підготовка та вогнева підготовка»

23.08.2013, протокол № 1

Розглянуто на засіданні кафедри тактико-спеціальної підготовки

23.08.2013, протокол № 1

Рекомендовано Науково-методичною радою університету

___.08.2013, протокол № ___

Начальник кафедри

тактико-спеціальної підготовки
підполковник міліції О.Г. Комісаров

«_____»____________ 2013 року

©Комісаров О.Г.,

Чуріков Д.С., 2013 рік

©ДДУВС, 2013 рік


1. Опис навчальної дисципліни

Найменування показників Галузь знань, напрям підготовки, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни
денна форма навчання
Кількість кредитів – 2 Галузь знань 0304 "Право" вибіркова
Напрям підготовки 6.030402 "Правоохоронна діяльність"
Модулів – 3   Рік підготовки перший
Змістових модулів – 3
Загальна кількість годин - 72 Семестр 1 та 2
Лекції – год. 2
Тижневих годин для денної форми навчання у 1 семестрі: аудиторних – 7,5 самостійної / індивідуальної роботи курсанта – 0 Тижневих годин для денної форми навчання у 2 семестрі: аудиторних – 4,5 самостійної / індивідуальної роботи курсанта – 4,5 Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр Семінарські/практичні заняття (у 1 семестрі) – 0 / 30 год. Семінарські/практичні заняття (у 2 семестрі) – 0 / 18 год.
Самостійна робота (у 2 семестрі) – 9 год.
Індивідуальна робота (у 2 семестрі) – 9 год.
Форма (-и) підсумкового контролю: залік

Примітка.

Співвідношення кількості годин аудиторних занять до самостійної і індивідуальної роботи становить: 1:1


2. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Мета дисципліни є:

навчальна – сприяти становленню сучасного всебічно-розвинутого висококваліфікованого фахівця-юриста для органів внутрішніх справ, здатного на достатньому рівні репрезентувати органи внутрішніх справ у відносинах з іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та громадянами, формувати та розвивати правові знання курсантів, уміння аналізувати нормативно-правові акти та інші документи; виробляти навички самостійного аналізу адміністративно-правових явищ, умінь застосовувати отримані знання при оцінці конкретної ситуації; виробляти настанови на оволодіння професійними вміннями та навичками;

розвиваюча - розширити знання майбутнього фахівця щодо теоретичної та правової основи професійної діяльності працівників МВС України; загальних прав та обов’язків працівників міліції та їх особливостей під час несення служби з охорони громадського порядку; застосування ними заходів адміністративного впливу на учасників суспільних відносин; тактики виявлення та припинення адміністративних правопорушень у громадських місцях; взаємовідносин між працівниками міліції та громадянами, а також тактики дій працівників міліції: щодо припинення окремих видів правопорушень та злочинів; в умовах, що ускладнюють оперативну обстановку; під час охорони громадського порядку при проведенні масових заходів; при отриманні повідомлення про пригоду або злочин; забезпечення особистої безпеки працівників патрульної служби міліції.

виховна – формувати ціннісні орієнтири курсантів відповідно до ідеалів гуманізму, демократії, соціальної справедливості, поваги до особистості; виховувати активну громадянську позицію; сприяти усвідомленню ролі та значення юридичної діяльності в розбудові та зміцненні української держави; формувати в майбутніх працівників міліції високий рівень правової свідомості та правової культури, професійних та особистісних якостей.

Завдання:

Вивчення дисципліни спрямовується на формування у працівників міліції знань, вмінь та навичок, які відповідають професійно-кваліфікаційним характеристикам основних посад працівників Міністерства внутрішніх справ України та з урахуванням кваліфікаційних вимог до працівника Патрульної служби МВС України, затверджених Наказом МВС України № 11354/Кл від 08 вересня 2006 р. (Наказ МВС України № 301 від 24 березня 2006 р.) та завданням, які ставляться перед міліцією на конкретному етапі розвитку українського суспільства, що передбачає досягнення такого рівня підготовки курсанта, при якому він повинен:

У результаті вивчення навчальної дисципліни курсант (студент, слухач) повинен:

знати:

1) на понятійному рівні: теоретичні і правові основи тактики охорони громадського порядку та громадської безпеки; форми, методи і тактичні прийоми несення патрульної служби;

2) на фундаментальному рівні: тактичні прийоми попередження та припинення правопорушень і злочинів у громадських місцях; порядок прийому реєстрації заяв та повідомлень про злочини, що вчинені або готуються; підстави та порядок застосування працівниками міліції заходів фізичного впливу, спеціальних заходів та вогнепальної зброї; порядок першочергових дій працівника міліції на місці події; порядок перевірки документів та доставлення в міліцію осіб, підозрюваних у вчиненні правопорушення;

3) на практично-творчому рівні: особливості та порядок дій під час ускладнення оперативної обстановки; поняття правопорушення і злочину, їх ознаки і склад; заходи адміністративного примусу, що застосовуються працівниками міліції, підстави, види, порядок, умови та межі їх застосування, види правопорушень та порядок провадження у справах про адміністративні правопорушення.

вміти:

1) на репродуктивному рівні: вірно застосовувати діюче законодавство і відомчі нормативні акти в сфері забезпечення громадського порядку та громадської безпеки;

2) алгоритмічному рівні: складати адміністративні матеріали (рапорти, протоколи, пояснення, тощо), первинні матеріали про злочин; проводити огляд осіб, транспортних засобів, вантажу, речей, необхідних документів; здійснювати, у межах повноважень, адміністративно-правозастосовну діяльність; проводити доставлення підозрюваних осіб та конвоювання; діяти на місці події; застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів та вогнепальної зброї.

3) на евристичному рівні: тактично правильно діяти у разі попередження і припинення різних видів правопорушень та злочинів; правильно кваліфікувати правопорушення;

4) на творчому рівні: складати протоколи про скоєнні адміністративні правопорушення, застосовувати інші передбачені законодавством заходи забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення; діяти в екстремальних умовах та в умовах, що ускладнюють оперативну обстановку; профілактично-виховний вплив на порушників правопорядку, володіти навичками правильного й чіткого формулювання та висловлення думок, доказів, вимог.


3. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1

ТЕМА 1. Тактика дій нарядів міліції при несенні служби з охорони громадського порядку

Вимоги законодавства до охорони громадського порядку, порядок проведення інструктажів та заступання на службу з охорони громадського порядку. Особиста безпека при несені служби з охорони громадського порядку.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Вивчення зазначеної теми дозволить набути здатності продемонструвати знання правового регулювання діяльності ОВС щодо охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки; порядку проведення інструктажів та екіпірування нарядів міліції; порядку дій працівників міліції при несенні служби з охорони громадського порядку та особливостей взаємодії нарядів міліції з черговою службою ОВС при несенні служби з охорони громадського порядку.

В результаті вивчення зазначеної теми курсанти мають сформувати чіткі знання відносно основних завдання нарядів міліції при несенні служби з охорони громадського порядку; першочергових дій на місці пригоди; порядку вжиття невідкладних заходів на місці події; забезпечення особистої безпеки при несенні служби; алгоритмів дії працівника міліції на місці події; збереження доказів на місці події; особливостей статусу заявника та потерпілого; взаємодії нарядів міліції із слідчо-оперативною групою.

Ключові слова. "тактика дій", "громадський порядок", "несення служби", "охорона громадського порядку", "першочергові дії".

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми: вміти професійно грамотно приймати рішення щодо забезпечення особистої безпеки та вжиття невідкладних та першочергових заходів на місці події.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми № 1.4.28.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: рапорт про виявлений злочин, рапорт про виявлені правопорушення.

Тема 2. Тактика дій міліції при перевірці документів

Дії працівників ОВС при перевірці документів у підозрілих осіб. Дії працівників ОВС при перевірці документів у підозрілих осіб, які кількісно переважають. Дії працівників ОВС при перевірці документів у підозрілих осіб, яких кількісно менше. Дії працівників ОВС при перевірці документів у підозрілих осіб на вулиці та в натовпі.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Висвітлюєтьсяправове регулювання діяльності ОВС щодо реагування на злочини та пригоди. Тактика дій працівників міліції при перевірці документів у підозрілих осіб. Особливості взаємодії нарядів міліції з черговою службою ОВС при перевірці документів.

Визначаються першочергові дії при перевірці документів у підозрілих осіб, які кількісно переважають. Дії працівників ОВС при перевірці документів у підозрілих осіб, яких кількісно менше. Дії працівників ОВС при перевірці документів у підозрілих осіб на вулиці та в натовпі. Дії працівників міліції при виявленні підроблених документів. Взаємодія нарядів міліції із слідчо-оперативною групою.

Ключові слова. "тактика пошуку", "перевірка", "документи, що підтверджують особу".

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми. Курсант повинен знати тактику дій працівника міліції при перевірці документів у підозрілих осіб у різних умовах, а також порядок реагування працівника міліції при виявленні підроблених документів.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми № 1.4.28.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: рапорт про застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї; рапорт про виявлені правопорушення, протокол особистого огляду; протокол про адміністративне правопорушення.

Тема 3. Тактика дій міліції при отриманні повідомлення про пригоду або злочин

Дії працівників при отриманні повідомлення про пригоду чи злочин. Дії працівників ОВС при виявленні правопорушення. Тактика дій нарядів міліції при виявленні злочину, правопорушення або пригоди.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Висвітлюєтьсяправове регулювання діяльності ОВС щодо реагування на злочини та пригоди. Тактика дій працівників міліції при отриманні повідомлення про пригоду, злочин. Особливості взаємодії нарядів міліції з черговою службою ОВС при одержанні інформації при злочин та пригоду.

Визначаються першочергові дії на місці пригоди. Порядок вжиття невідкладних заходів на місці події. Забезпечення охорони місця події. Опитування заявника (потерпілого). Алгоритм дії працівника міліції на місці події. Збереження доказів на місці події. Особливості статусу заявника та потерпілого. Взаємодія нарядів міліції із слідчо-оперативною групою.

Ключові слова. "тактика пошуку", "обшук", "місце події", "охорона місця події".

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми. Курсант повинен знати порядок реагування працівника міліції при виявленні чи отриманні повідомлення про злочин, пригоду. Вміти здійснювати першочергові дії на місці вчинення різних видів злочинів.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми № 1.4.28.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: рапорт про застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї; рапорт про виявлені правопорушення, протокол особистого огляду; протокол про адміністративне правопорушення; протокол усної заяви про злочин, пояснення свідків.

Тема 4. Тактика припинення окремих видів правопорушень та злочинів працівниками міліції

Дії працівників міліції при виявленні правопорушення. Дії працівників міліції при виявленні злочину. Тактика дій працівників міліції щодо припинення правопорушення. Тактика дій працівників міліції щодо припинення злочину.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Вивчення даної теми повинно надати курсанту знання щодо порядку дій при виявленні, припиненні правопорушень. У даній темі висвітлюється тактика дій працівників міліції при виявленні вбивства, нанесення тяжких тілесних ушкоджень, розбою, пограбування. Тактика працівників міліції у разі виявлення крадіжки чужого майна. Тактика працівників міліції у разі виявлення фальшивих грошей, шахрайства, хуліганства. Тактика працівників міліції у разі викрадення авто-, мототранспортних засобів. Тактика працівників міліції у разі припинення групового хуліганства. Тактика працівників міліції при виявленні фактів вчення насильства у сім’ї. Тактика працівників міліції при виявленні зґвалтування. Тактика працівників міліції при виявленні порушень правил адміністративного нагляду. Тактика виявлення правопорушень, які вчинюються іноземними громадянами. Забезпечення особистої безпеки працівниками ОВС під час припинення окремих видів злочинів та правопорушень.

Ключові слова. "тактика дій працівників міліції", "вбивство", "нанесення тяжких тілесних ушкоджень", "розбій", "пограбування", "крадіжка", "шахрайство", "хуліганство", "зґвалтування".

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми: вміти професійно грамотно приймати рішення щодо тактики дій при виявленні та припиненні правопорушень. Забезпечувати особисту безпеку під час припинення окремих видів злочинів та правопорушень.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення № 1.4.28.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: рапорт про застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї; рапорт про виявлені правопорушення, протокол особистого огляду.

Тема 5. Тактика дій працівника міліції при затриманні особи, яка вчинила злочин чи правопорушення

Дії працівників міліції із затримання особи, що вчинила злочин чи правопорушення. Тактика дій працівників міліції із затримання особи, що вчинила злочин чи правопорушення. Забезпечення особистої безпеки при затриманні особи, що вчинила злочин чи правопорушення.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Під час вивчення даної теми курсанти повинні навчитися професійно грамотно приймати рішення щодо застосування тих чи інших тактичних дій працівників міліції при затриманні особи, яка підозрюється у вбивстві, нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, розбою, пограбуванні, крадіжці чужого майна, виготовлені фальшивих грошей, вчиненні шахрайства, хуліганства, у викраденні автомототранспортних засобів, у вчиненні групового хуліганства, вчиненні насильства у сім’ї, зґвалтування, у порушені правил адміністративного нагляду, а також тактику дій працівників міліції у разі затримання особи, що є іноземцем.

Знати заходи забезпечення особистої безпеки працівниками ОВС під час затримання особи, що підозрюється у вчиненні окремих видів злочинів та правопорушень.

Ключові слова. "тактика дій працівників міліції", "затримання", "вбивство", "нанесення тяжких тілесних ушкоджень", "розбій", "пограбування", "крадіжка", "шахрайство", "хуліганство", "зґвалтування".

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми. Курсант повинен знати першочергові дії на місці злочину, пригоди, порядок організації переслідування злочинця по "гарячих слідах", охорони місця події, фіксації речових доказів, надання невідкладної медичної допомоги. Вміти скласти першочергові процесуальні документи, затримати особу, яка підозрюється у вчиненні злочину.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми № 1.4.28.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: рапорт про застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї; рапорт про виявлені правопорушення, протокол особистого огляду; протокол про адміністративне правопорушення;протокол усної заяви про злочин, пояснення свідків.


ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2

Тема 6. Тактика проведення зовнішнього огляду та особистого огляду затриманої особи працівниками міліції

Правова основа проведення особистого огляду, зовнішнього огляду. Дії працівників міліції при проведенні зовнішнього огляду чи особистого огляду. Забезпечення особистої безпеки працівника міліції при проведенні особистого огляду чи зовнішнього огляду.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Вивчення даної теми повинно надати курсанту знання щодо порядку та тактики проведення зовнішнього огляду та особистого огляд. Висвітлюються правові підстави проведення зовнішнього огляду працівниками міліції, тактика дій працівників міліції при проведенні зовнішнього огляду, тактика дій працівників міліції у разі затримання особи, що підозрюється у насильницькому злочині, тактика дій працівників міліції у разі затримання особи, що підозрюється у незаконному володінні чи зберіганні зброї та проведення зовнішнього огляду, тактика дій працівників міліції у разі проведення зовнішнього огляду осіб у кількості більшої за чисельність наряду міліції, тактика дій працівників міліції у разі проведення зовнішнього огляду осіб у кількості меншої за чисельність наряду міліції.

Вивчаються правові підстави проведення особистого огляду підозрюваної чи затриманої особи; тактика дій працівників міліції у разі проведення особистого огляду особи, що підозрюється у вчиненні насильницьких злочинів; тактика дій працівників міліції у разі проведення особистого огляду особи, з метою виявлення та фіксації предмету, слідів чи знарядь злочину; тактика дій працівників міліції у разі проведення особистого огляду особи, що є іноземцем.

Забезпечення особистої безпеки працівниками ОВС під час проведення особистого огляду чи зовнішнього огляду особи, що підозрюється у вчиненні окремих видів злочинів та правопорушень.

Ключові слова. «тактика дій працівників міліції», «особистий огляд», «зовнішній огляд», «тактика проведення особистого огляду», «тактика проведення особистого огляду».

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми: вміти професійно грамотно приймати рішення щодо проведення особистого огляду та зовнішнього огляду, а також кваліфіковано проводити зазначені дії. Забезпечувати особисту безпеку під час проведення особистого огляду та зовнішнього огляду.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми № 1.4.28.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: рапорт про виявлені правопорушення, протокол особистого огляду; протокол про адміністративне правопорушення.

Тема 7. Тактика дій нарядів міліції при конвоюванні та доставлянні правопорушника до ОВС чи іншого службового приміщення

Дії працівників міліції при конвоюванні особи до службового приміщення ОВС. Дії працівників міліції при доставлянні особи до службового приміщення ОВС. Тактика дій працівників міліції при здійсненні конвоювання різними видами транспорту. Забезпечення особистої безпеки працівника міліції при конвоюванні чи доставлянні особи.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Вивчення даної теми повинно надати курсанту знання щодо правового регулювання діяльності працівників органів внутрішніх справ щодо застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї; тактики дій працівників органів внутрішніх справ щодо застосування заходів фізичного впливу; тактики дій працівників органів внутрішніх справ щодо застосування спеціальних засобів; тактика дій працівників органів внутрішніх справ щодо застосування вогнепальної зброї. Висвітлюються особливості застосування працівниками міліції заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї при конвоюванні та доставлянні правопорушника до ОВС чи іншого службового приміщення.

Визначається тактика конвоювання правопорушника до ОВС чи іншого службового приміщення; тактика доставляння правопорушника до ОВС чи іншого службового приміщення; тактика конвоювання та доставляння правопорушника до ОВС чи іншого службового приміщення пішим порядком та на автомобілі; тактика конвоювання та доставляння правопорушника до ОВС чи іншого службового приміщення нарядом міліції, який чисельно переважає правопорушників та навпаки.

Ключові слова. «тактика дій працівників міліції», «конвоювання», «доставляння», «тактика доставляння», «тактика конвоювання», «тактика конвоювання чи доставляння пішим порядком», «тактика конвоювання чи доставляння з використанням транспорту».

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми: вміти професійно грамотно приймати рішення щодо конвоювання чи доставляння правопорушників до службового чи іншого приміщення ОВС. Забезпечувати особисту безпеку під час проведення конвоювання чи доставляння.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми № 1.4.28.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: рапорт про виявлені правопорушення, протокол особистого огляду; протокол про адміністративне правопорушення.

Тема 8. Тактика проведення пошукових дій нарядами міліції у різних приміщеннях або відкритій місцевості

Основні завдання проведення пошукових заходів. Дії працівників міліції при проведенні пошукових заходів у місті. Дії працівників міліції при проведенні пошукових заходів на відкритій місцевості. Дії працівників міліції при проведенні пошукових заходів у приміщеннях з обмеженим простором або недостатнім освітленням. Забезпечення особистої безпеки при проведенні пошукових заходів працівниками міліції.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Під час вивчення зазначеної теми курсанти повинні навчитися професійно кваліфіковано приймати рішення про застосування тактики дій працівників міліції при проведенні пошукових дій щодо виявлення та затримання правопорушників чи злочинців; тактики дій працівників органів внутрішніх справ щодо застосування заходів фізичного впливу; тактики дій працівників органів внутрішніх справ щодо застосування спеціальних засобів; тактики дій працівників органів внутрішніх справ щодо застосування вогнепальної зброї; тактики дій нарядів міліції при проведенні пошукових дій на відкритій місцевості; тактики дій нарядів міліції при проведенні пошукових дій на вулицях, парках, скверах та інших громадських місцях; тактики дій нарядів міліції при проведенні пошукових дій у приміщеннях з обмеженим простором (квартирах, підвалах, горищах тощо); тактики дій нарядів міліції при проведенні пошукових дій у приміщеннях з обмеженою освітленістю, а також знати особливості застосування працівниками міліції заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї при проведенні пошукових заходів, що дозволить майбутньому фахівцю здійснювати покладені на нього обов'язки.

Ключові слова. «тактика дій працівників міліції», «пошук», «обшук», «тактика пошуку на відкритій місцевості», «тактика пошуку у приміщеннях з обмеженим простором».

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми: вміти професійно грамотно приймати рішення щодо пошуку правопорушників у різних умовах. Забезпечувати особисту безпеку під час проведення пошукових дій.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми № 1.4.28.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: рапорт про проведенні заходи.

Тема 9. Тактика дій працівників міліції в умовах, що ускладнюють оперативну обстановку

Визначення умов, що ускладнюють оперативну обстановку. Основні завдання, що ставляться перед ОВС в умовах, що ускладнюють оперативну обстановку. Дії працівників міліції в умовах, що ускладнюють оперативну обстановку. Забезпечення особистої безпеки в умовах, що ускладнюють оперативну обстановку.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Вивчення даної теминадасть змогу майбутнім фахівцям здійснювати свої обов'язки у ситуаціях, що ускладнюють оперативну обстановку, а саме: пожежі (загорянні), обірвані повітряних проводів високої напруги, повені (оповзні), при землетрусі, під час урагану і хуртовини, забезпеченні режимних заходів на території, оголошеній в карантині, виявлені снарядів, які не вибухнули, вибухових, хімічних, радіоактивних та інших речовин, виникненні катастрофи, аварії на транспорті; при групових порушеннях громадського порядку: груповій непокорі, групових хуліганських проявах; при виявлені ознак терористичного акту.

Ключові слова. «пожежа», «повень», «катастрофа», «вибух», «аварії», «радіоактивні речовини», «хімічні речовини», «карантин», «землетрус», «оповзні».

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми. Курсант повинен знати порядок дій працівників міліції при ускладненні оперативної обстановки. Повинен вміти професійно грамотно діяти у визначених обставинах.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми № 1.4.28.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: рапорт про застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї; рапорт про виявлені правопорушення, протокол особистого огляду; протокол огляду та вилучення речей; протокол про адміністративне правопорушення; протокол усної заяви про злочин, пояснення свідків.

Тема 10. Тактика діяльності міліції під час охорони громадського порядку при проведенні масових заходів

Законодавче визначення поняття "масові заходи". Характеристика окремих видів масових заходів. Дії працівників ОВС при проведенні масових заходів різних видів. Тактика дій працівників міліції при охороні громадського порядку під час проведення масового заходу. Забезпечення особистої безпеки працівника міліції при охороні громадського порядку під час проведення масового заходу.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Вивчення зазначеної теми дозволить здійснювати свої професійні обов'язки та більш глибоко розуміти такі поняття як: правова основа діяльності ОВС щодо охорони громадського порядку під час проведення масових заходів; види масових заходів та їх загальна характеристика; особливості охорони громадського порядку під час проведення масових заходів; основні завдання нарядів міліції під час підготовки та проведення масових заходів; види нарядів міліції, які залучаються до охорони громадського порядку під час проведення масових заходів; засоби міліції, що використовуються під час охорони громадського порядку під час проведення масових заходів; особливості забезпечення безпеки дорожнього руху під час проведення масових заходів; дії працівників міліції у натовпі.

Ключові слова. «мітинги», «пікетування», «страйки», «демонстрації», «універсіади», «дискотеки», «концерти», «ярмарки», «аукціони».

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми. Знати порядок організації проведення різних видів масових заходів, вміти тактично грамотно діяти в умовах, що ускладнюються оперативну обстановку.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми № 1.4.28.

Тема 11. Заходи особистої безпеки працівників міліції при виконанні службових обов’язків

Особиста безпека працівника ОВС. Заходи забезпечення особистої безпеки працівника міліції. Дії працівників міліції щодо забезпечення особистої безпеки при виконанні службових обов'язків. Дії працівників міліції щодо забезпечення особистої безпеки при охороні громадського порядку.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Курсанти повинні знати поняття заходів особистої безпеки працівників міліції, загальні правила забезпечення особистої безпеки працівників органів внутрішніх справ при виконанні ними службових обов’язків. Визначати правове регулювання забезпечення особистої безпеки працівників органів внутрішніх справ при застосуванні заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї. Вміти виконувати заходи забезпечення особистої безпеки працівників міліції при затриманні особи, яка вчинила злочин, а також при припиненні окремих видів правопорушень та злочинів працівниками міліції.

Знати заходи забезпечення особистої безпеки працівників міліції в умовах, що ускладнюють оперативну обстановку, а також знати заходи забезпечення особистої безпеки працівників міліції при припиненні масових заворушень, групових порушень громадського порядку.

Ключові слова. "заходи особистої безпеки", "тактика дій працівників міліції", "затримання", "припинення злочину", "доставляння правопорушників", "застосування спеціальних засобів", " застосування заходів фізичного впливу", "застосування вогнепальної зброї".

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми. Курсант повинен знати порядок дій працівників міліції по забезпеченні особистої безпеки при виконанні ним службових обов’язків. Повинен вміти професійно грамотно діяти у визначених обставинах.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми № 1.4.28.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: рапорт про застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї; рапорт про виявлені правопорушення, протокол особистого огляду; протокол огляду та вилучення речей; протокол про адміністративне правопорушення; протокол усної заяви про злочин, пояснення свідків.


4. Структура навчальної дисципліни





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 791 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.018 с)...