Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні мережеві сервери



Практично всі послуги мережі ґрунтуються на принципі "клієнт — сервер".

Сервер — це комп'ютер або програма, здатні надавати клієнтам певні мережеві послуги.

Клієнт — прикладна програма, яка забезпечує передачу запитів до сервера й одержання відповідей від нього.

Сервер "Електронна пошта" (e-mail) є одним із перших і, мабуть, найпоширеніших та найдешевших серверів мережі. Він забезпечує обмін поштовими повідомленнями з будь-яким абонентом Інтернету.

Поштові сервери одержують повідомлення від клієнтів та пересилають їх до поштових серверів адресатів, де ці повідомлення накопичуються. При встановленні сполучення між адресатом та його поштовим сервером відбувається передача повідомлень. Серед клієнтських поштових програм можна виділити The Bat, Microsoft Outlook та ін.

Сервер FTP (File Transfer Protocol — протокол пересилання файлів) — це протокол передачі файлів, один із перших серверів Інтернету. Цей сервер може бути використаний для комерційного розповсюдження програмних продуктів, баз даних, моделей, рекламних презентацій, великих за обсягом документів (книг) тощо. Для забезпечення доступу до ресурсів FTP-сервера на багатьох серверах організовано WWW-інтерфейс (наприклад, Netscape Navigator, Opera або Internet Explorer).

Сервер WWWWorld Wide Web. В основу цієї системи покладено поняття гіпертексту, тобто безлічі окремих текстів, які мають посилання один на одного. Таким чином, це єдиний інформаційний простір, що складається з сотень мільйонів взаємозв'язаних електронних документів. Окремі документи, що становлять простір web, називають web-сторінками, групи тематично з'єднаних web-сторінок — web-вузлами (web-сайтами або просто сайтами).

В основі WWW лежать два поняття: формат документів HTML та гіпертекстові посилання.

HTML (Hypertext Markup Language) — спеціальна мова форматування електронних текстових документів. її створено з метою оформити екранні документи (web-сторінки та web-сайти). Створення документа на мові HTML аналогічне до програмування. Автор документа бере звичайний текст та вставляє в нього спеціальні команди. Такі команди називаються тегами. Наприклад, якщо на початку абзацу стоїть тег <CENTER>, то весь абзац буде вирівняно по центру вікна, незалежно від того, у якому вікні відбуватиметься перегляд документа і яким шрифтом буде відтворено текст. Існують спеціальні теги для упровадження графічних і мультимедійних об'єктів (звук, музика, відеокліпи).

Гіпертекст — текст, що містить зв'язки з іншими текстами, графічною, відео- або звуковою інформацією.

Зв'язок між гіпертекстовими документами здійснюється за допомогою ключових слів. Знайшовши ключове слово, користувач може перейти в інший документ, щоб отримати додаткову інформацію. Новий документ також матиме гіпертекстові посилання.

Працюючи з web-сервером, можна здійснити видалене підключення Telnet, послати абонентам мережі електронну пошту, отримати файли за допомогою FTP-аноніма та реалізувати низку інших додатків (прикладних програм) Інтернету.

На сьогодні у світі існує понад 8 млрд web-сторінок, розміщених на 20 млн web-серверів. Однак ця цифра невпинно зростає з кожним днем. Кожній web-сторінці відповідає унікальна символічна адреса, яка складається з літер латинської абетки, цифр та деяких спеціальних символів:

http:// www.rada.gov.ua / zakon/ 1098_4.htm

Префікс Адреса Шлях до Ім'я файла

протокола web-сервера web-сторінки web-сторінки

Практично всі web-адреси починаються з префікса http://. Однак щоб відвідати, наприклад, сайт http://www.rada.gov.uа, зовсім не обов'язково набирати в адресному рядку web-браузера повну адресу сайта, достатньо лише ввести www.rada.gov.ua, а браузер сам додасть префікс та відкриє потрібний сайт. Виняток становлять ті сайти, адреси яких не містять префікс www (наприклад, http://ukrmed.org.ua/). Назви протоколів і типи основних інформаційних просторів

Протокол http WWW-простір

Протокол ftp FTP-простір

Протокол gopher Gopher-простір

Протокол news UseNet-простір

Протокол mail Простір адрес e-mail

Протокол file Простір файлів

Наприклад, виконавши команду http://ukrmed.org.ua, можна отримати доступ до пошукової системи медичних ресурсів України, а звернувшись за адресою news://biz.books.medical, — список новинок у галузі медичної літератури.

Програми для проглядання web-сторінок називають браузерами (від англ. to browse — переглядати), як, наприклад, Internet Explorer (рис. 2).

Рис. 2. Вікно браузера Internet Explorer

До основних можливостей програм-браузерів відносять:

— завантаження та відтворення web-сторінок за вказаною адресою;

— набір навігації (шляхом введення адреси в рядку Адрес, Назад — повернення до попередньої сторінки, Вперед — перехід до наступних сторінок, папка Журнал — повернення до будь-якої сторінки, яку відкривали останнім часом, папка Избранное — швидкий перехід до ресурсу, ярлик якого створено у цій папці, панель Ссылки — за кожною піктограмою цієї панелі закріплено найпоширенішу щодо звернень адресу);

— збереження та відкриття файлів різних типів;

— надсилання повідомлень електронною поштою;

— використання каналів для періодичного отримання інформації зІнтернету;

— пошук сторінок за контекстом (панель Поиск).

Найпоширенішим браузером є Internet Explorer, який входить до складу будь-якої версії Windows.

Популярним сервером в Інтернеті є IRC (Internet Chat Relay — бесіда через Інтернет), обмін повідомленнями в якому здійснюється без затримок. Підключившися до групи, члени якої обговорюють ту чи іншу проблему, можна набрати повідомлення, і воно миттєво стає доступним для інших учасників бесіди. Це дуже зручно при проведенні телеконсультацій в екстремальних випадках, коли від часу прийняття рішення залежить життя людини.

Надзвичайно популярні групи новин UseNet. Їх іноді називають телеконференціями або електронними дошками оголошень. На відміну від електронної пошти одержувані листи доступні для загального огляду. Групи новин дають змогу обмінюватися думками з однодумцями, що живуть у будь-якій точці земної кулі. Програма приймає повний список усіх телеконференцій, відкритих на цьому сервері.

Служба ICQ призначена для пошуку мережевої ІР-адреси людини, комп'ютер якої під'єднано в даний момент до мережі. Послугами ICQ сьогодні користуються більше ніж 100 млн людей в усьому світі і для більшості з них вона перетворилася на персональний комунікаційний центр.

Сервер Skype — це швидкий і дешевий спосіб миттєвого зв'язку. Відправляти SMS-повідомлення можна відразу декільком абонентам Skype на будь-які телефони, які підтримують технологію SMS. Функція відеозв'язку в Skype дає змогу співбесідникам бачити один одного. Для того щоб скористатися простим і надійним відеозв'язком, вам не потрібно нічого, окрім web-камери.

У чатах Skype можна використовувати емотикони (смайли), або крихітні картинки, які передають настрій бесіди або підкреслюють значення висловленої думки. Skype пропонує величезну кількість емотиконів, практично на всі випадки життя. (рис. 3).

Рис.3 Типи смайлів





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 1107 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...