Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зв'язок цілей інвестування зі структурою портфеля



Як було зазначено вище, на другому етапі формування портфеля вкладник оцінює прийнятне для себе сполучення ризику і доходу портфеля і відповідно визначає питому вагу портфеля цінних паперів з різними рівнями ризику і доходу. Ця задача випливає з загального принципу, що діє на фондовому ринку: чим більш високий потенційний ризик несе цінний папір, тим більше високий потенційний доход вона повинна мати, і, навпаки, чим вірніше доход, тим нижче ставка доходу. Дана задача зважується на основі аналізу звертання цінних паперів на фондовому ринку. В основному здобуваються цінні папери відомих акціонерних товариств, що мають гарні фінансові показники, зокрема великий розмір статутного капіталу.

Якщо розглядати типи портфелів у залежності від ступеня ризику, що приймає інвестор, то необхідно згадати їхню класифікацію, відповідно до якої вони поділялися на консервативні, помірно-агресивні, агресивні і нераціональні. Ясно, що кожному типу інвестора буде відповідати і свій тип портфеля цінних паперів: високонадійний, але низько дохідний; диверсифіцирований; ризикований, але високоприбутковий, безсистемний.

Тип інвестора Ціль інвестування Ступінь ризику Тип цінного папера Тип портфеля
Консервативний Захист від інфляції Низька Державі й інші цінні папери, акції й облігації великих стабільних емітентів Високонадійний, але низький-дохідний
Помірно-агресивний Тривале вкладення капіталу і його ріст Середня Мала частка державних цінних паперів, велика частка цінних паперів великих і середніх, але надійних емітентів із тривалою ринковою історією Диверсифіцирований
Агресивний Спекулятивна гра, можливість швидкого росту вкладених коштів Висока Висока частка високоприбуткових цінних паперів невеликих емітентів, венчурних компаній і т.д. Ризикований, але високоприбутковий
Нераціональний Немає чітких цілей Низька Довільно підібрані цінні папери Безсистемний

Агресивний інвестор — інвестор, схильний до високого ступеня ризику. У своїй інвестиційній діяльності він наголошує на придбання акцій. Консервативний інвестор — інвестор, схильний до меншого ступеня ризику. Він здобуває в основному облігації і короткострокові цінні папери.

 
 

При покупці акцій і облігацій одного акціонерного товариства інвестору варто виходити з принципу фінансового левериджа. Фінансовий леверидж являє собою співвідношення між облігаціями і привілейованими акціями, з одного боку, і звичайними акціями — з іншої:

Фінансовий леверидж є показником фінансової стійкості акціонерного товариства, що відбивається і на прибутковості портфельних інвестицій. Високий рівень левериджа — явище небезпечне, тому що веде до фінансової нестійкості.

Нижче приведена як приклад можлива структура портфелів різних інвесторів.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 239 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...