Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Враховуючи сказане, пропонується наступна, більш повна класифікація банківських ризиків



  КРИТЕРІЇ РИЗИКИ
    Внутрішні
    * кредитні * процентні * валютні * ринкові * фінансових послуг * інші
  1.     сфера дії ризиків Зовнішні (міжнародні, країнні, республіканські, регіональні)
    * страхові * стихійних лих * правові (законодавчі) * конкурентні * політичні * соціальні * економічні * фінансові * організаційні * галузеві * інші
     
    Кредитоспроможність клієнта
  2.     Склад клієнтів банку * дрібного * середнього * великого
    Загальні
  3.   Масштаби ризиків   * клієнта * банку
    Частки (від окремих операцій)
4. Ступінь (рівень ризику) * повні * помірні * низькі
5. Розподіл ризиків у часі * минулі (ретроспективні) * поточні * майбутні (перспективні)
6. Характер обліку операцій * балансові * позабалансові
7. Можливість регулювання * відкриті * закриті

Т

Представлена тут класифікація потребує деяких поясненнь і конкретизації.

ВНУТРІШНІ РИЗИКИ

виникають у результаті діяльності самих банків і залежать від проведених операцій.

2.Критерії поділу ризиків.

Відповідно ризики поділяються:

· пов'язані з активами (кредитні, валютні, ринкові, розрахункові, лізингові, факторингові, касові, ризик по кореспондентському рахунку, по фінансуванню й інвестуванню та ін.)

· пов'язані з пасивами банку (ризики по вкладним і іншим депозитним операціям, по залученню міжбанківських кредитів)

· пов'язані з якістю управління банком своїми активами і пасивами (процентний ризик, ризик незбалансованої ліквідності, неплатоспроможності, ризики структури капіталу, левереджа, недостатності капіталу банку)

· пов'язані з ризиком реалізації фінансових послуг (операційні, технологічні ризики, ризики інновацій, стратегічні ризики, бухгалтерські, адміністративні, ризики зловживань, безпеки).

Зупинимося на останній групі. Операційні ризики банку включають в себе ризики збільшення вартості послуг банку і зростання поточних витрат (наприклад, ризики, пов'язані з нездатністю відшкодовувати адміністративно-господарські витрати).

До технологічних відносяться ризики збою технології операцій (ризики збою комп'ютерної системи, втрати документів із-за відсутності сховища і залізних шаф, збою в системі SWIFT, помилки в концепції системи, непорівнянні інвестиції, вартість загубленого чи зіпсованого комп'ютерного устаткування, втрата чи зміна системи електронного аудита чи логічного контролю, уразливість системи, комп'ютерне шахрайство, чи знищення чи зникнення комп'ютерних даних).

Ризики безпеки складаються з ризиків загальної безпеки банку, внутрішньої і пожежної безпеки.

Ризики інновацій складаються з проектних ризиків (ризик унікальних проектів, внутрібанківський ризик, ринковий чи портфельний ризик), селективного ризику (ризик неправильного вибору інновацій), тимчасового ризику (неправильне визначення часу для інновації), ризиків відсутності необхідних коштів, ризик зміни законодавства в сторону скасування нового для банку виду діяльності.

Стратегічні - це ризики неотримання запланованого прибутку в результаті перевищення припустимого ризику, ризик неправильного вибору і невірної оцінки розміру і ступеня ризику, ризик невірного рішення банку (наприкладу, ризик неодноразової пролонгації однієї і тієї ж позички), ризики невірного визначення термінів операцій, відсутності контролю за втратами банку, невірного фінансування втрат, невірного вибору способів регулювання ризиків (наприклад, одержання гарантії юридичної особи замість оформлення договору застави) та ін. Усі вони з визначених позицій характеризують якість керування банком.

Бухгалтерські ризики включають у себе: ризики втрати грошей через неправильні чи несвоєчасні нарахування, втрата репутації банку в очах третіх осіб, а також ризики шахрайства через великі кількості неконтрольованих проводок, легкого доступу до ведення бухгалтерії і її спрощеної схеми.

Адміністративні ризики звичайно пов'язані з втратою платіжних і інших документів. Адміністративні ризики тісно пов'язані з ризиками банківських зловживань, що зв'язані з валютною спекуляцією, спекуляцією цінними паперами, регулюванням обсягів кредитів і процентних ставок з метою “тиску” на клієнта, можливістю впливу на фінансовий стан свого клієнта, порушенням кредитних і договірних відносин зі сторони банку з навмисною метою, участю в змові, невірною експертизою проектів і консультування з наміром крадіжки, розтрати, обману.

Так звані конкурентні ризики для банків пов'язані з можливістю злиття банків і небанківських установ, появою нових видів банківських операцій і угод, зниженням вартості послуг інших банків, підвищенням вимог до якості банківських послуг, легкістю виникнення нових банківських установ, складністю процедури банкрутства банків.

Макроекономічний ризик пов'язаний з порушенням основних пропорцій в економіці країни і дією несприятливих фінансових факторів.

Організаційні ризики включають:

· відсутність кваліфікованого персоналу;

· відсутність чи недолік комерційної і фінансової інформації й ін.

Зовнішні ризики в своїй сукупності звичайно характеризуються також просторовим аспектом, що означає, що різним регіонам (республікам), різним країнам чи групам країн в кожен даний момент притаманні особливе сполучення і специфічна міра гостроти зовнішніх ризиків, що обумовлюють особливу привабливість чи непривабливість даного регіону чи даної країни з точки зору банківської діяльності. Вираження “ країнний (регіональний) ризик” означає тільки цей аспект, але не змістовно окремий вид ризику нарівні з фінансовими, економічними, політичними й іншими зовнішніми ризиками.

Ризики складу клієнта пов'язані з маркетингом банківських послуг і контактами з громадськістю. Розмаїтість вимог дрібного, середнього і великого клієнта з неминучістю визначає і ступінь самого ризику. Так, дрібний позичальник більше залежать від випадків ринкової економіки. У той же час значні кредити, видані одному великому клієнту чи групі пов'язаних між собою клієнтів, часто є причиною банківських банкрутств.

Ступінь банківського ризику, як видно з класифікації, визначається трьома поняттями: повний, помірний і низький ризики.

Повний ризик припускає втрати, рівні банківським вкладенням в операцію. Так, сумнівний чи загублений кредит має повний, тобто 100-процентний, ризик. Банк прибутку не одержує, знаходиться в зоні неприпустимого чи критичного ризику.

Помірний ризик (до 30%) виникає при не поверненні невеликої частини основного боргу чи відсотків по позичці, при втраті лише частини суми по фінансовим і іншим операціям банку. Ризик знаходяться в зоні припустимого. Банк одержують прибуток, що дозволяє покрити допущені втрати і мати доходи.

Низький ризик - незначний ризик, що дозволяє банку не тільки покрити втрати, але й одержати високі доходи.

Одна і та ж операція може бути пов'язана з різними ступенями ризику. Наприклад, надані кредити в одній і тій же сумі на однаковий термін двом різним клієнтам з однаковою оцінкою їхньої кредитоспроможності, але, тим не менш, результати з точки зору ризиків можуть виявитися зовсім різними (див. Таблицю 2).

КЛІЄНТ 1 КЛІЄНТ 2
Давно діюча фірма Нова фірма
Добре підібрана команда керівників Один підприємець
Великий ринок продукції (продовольство) Спеціалізований ринок продукції (електроніка)
Клієнти в Росії Клієнти закордоном
Ризик невеликої (низький) Ризик підвищений (помірний чи повний)

Основні операції банку піддані минулому і поточному ризикам, а в окремих випадках і до ризику майбутнього. З поточними ризиками пов'язані операції по видачі гарантій, акцепту перекладних векселів, продажу активів із правом регресу, операції по документарним акредитивам і ін. У той же час сама можливість одержання оплати за ці операції тільки через визначений час піддає їх і майбутнім ризикам. Як правило, ризик тим вище, ніж довший час операції.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 300 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...