Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Типи вищої нервової діяльності



21. Сукупність властивостей нервової системи, зумовлена спадковістю і життєвим досвідом даного індивідуума, називається:

а) першою сигнальної системою; б) другою сигнальною системою;

в) типом нервової системи; г) домінантою.

22. В залежності від працездатності клітин кори головного мозку нервові процеси можуть бути:

а) врівноваженими і неврівноваженими; б) сильними і слабкими;

в) рухливими або інертними; г) а + в.

23. В залежності від співвідношення сил збуджуючого і гальмівного процесів процеси збудження і гальмування можуть бути:

а) врівноваженими і неврівноваженими; б) сильними і слабкими;

в) рухливими або інертними; г) а + в.

24. В залежності від швидкості перебігу нервових процесів (швидкості заміни збудження гальмуванням і, навпаки, – гальмування збудженням) вони (нервові процеси) можуть бути:

а) врівноваженими і неврівноваженими; б) сильними і слабкими;

в) рухливими або інертними; г) а + б.

25. Сильний, неврівноважений (з перевагою збудження над гальмуванням) «нестримний» тип ВИД:

а) сангвінічний; б) холеричний;

в) флегматичний; г) меланхолічний.

26. Сильний, врівноважений, рухливий (жвавий) тип ВНД:

а) холеричний; б) флегматичний;

в) меланхолічний; г) сангвінічний.

27. Сильний, врівноважений, повільний (інертний) тип ВИД:

а) холеричний; б) флегматичний;

в) меланхолічний; г) сангвінічний.

28. Людина характеризується явною слабкістю як збудливого, так і гальмівного нервових процесів, погано пристосовується до складних умов життя, часто під впливом складних ситуацій хворіє, впадає в депресію. Для даної особи найбільш характерним є такий тип ВИД:

а) холеричний; б) флегматичний;

в) меланхолічний; г) сангвінічний.

29. Люди, які відрізняються яскраво вираженим нахилом до образно-емоційного мислення, належать до такого спеціального типу ВИД:

а) художній; б) розумовий; в) проміжний; г) б + в.

Ситуаційні запитання і задачі

1. Назвіть основні ознаки ВНД людини і тварин. На що вказує здатність тварин до екстраполяції руху?

2. Розкрийте суть методики Л.В. Крушинського для визначення здатності тварин до екстраполяції руху.

3. Чи розвиватиметься у дитини друга сигнальна система поза суспільством – без спілкування з іншими людьми? Наведіть приклади, які підтверджують відповідь на це запитання.

4. Словесний подразник може позначувати не лише ті чи інші предмети або явища навколишнього світу, їх властивості, а й риси їх спільності. Як називаються такі слова? Наведіть приклади.

5. Які види пам’яті Ви знаєте? За яких умов щодо кількості аналізаторів, які беруть участь у сприйнятті нових знань, запам’ятовування буде більш ефективним?

6. Визначіть роль імпринтінгу у формуванні рухових навичок і таких людських якостей, як мова, поведінка, справедливість і чесність.

7. Для роботи головного мозку характерним є явище інтерференції. В чому його сутність? Вкажіть на значимість інтерференції для практики шкільного навчання.

8. Обґрунтуйте залежність швидкості і ефективності запам’ятовування нової інформації (повідомлення) від кількості інформації, яку містить у собі дане повідомлення та від його довжини – кількості слів у реченні.

9. Вкажіть на основні особливості характеру учнів сангвінічного, холеричного і флегматичного типів нервової системи.

10. Вкажіть на основні особливості характеру учнів меланхолічного типу нервової системи. Чи може учень слабкого типу нервової системи (меланхолік) досягти високих успіхів у сучасному спорті?

11. Двом учням було запропоновано згрупувати нижче запропоновані (безладно розташовані) слова на три групи по три слова так, щоб у кожній групі було щось спільне. Групування слів учнями було таким:

1 учень: карась, орел, вівця 2 учень: карась, луска, плавати
  шерсть, луска, пір’я   вівця, шерсть, бігати
  бігати, плавати, літати   орел, пір’я, літати

На перевагу якої з сигнальних систем вказує групування слів першим і другим учнем?

12. Дайте оцінку слухової пам’яті учня, якщо з 10 голосно виголошених слів він повторив 8.

13. Для всіх дітей дошкільного віку характерна слабкість нервових процесів збудження і гальмування. В зв’язку з цим може виникнути думка, що всі діти дошкільного віку – меланхоліки. Чи справедливе таке твердження?

14. Чоловік разом з собакою переходить вулицю і бачать автомобіль, який швидко наближається до них. Людина і собака рятуються втечею. Іншим разом в аналогічній ситуації людина і собака не бачать небезпечного автомобіля, але чують крик пішохода: «Обережно – автомобіль!». Цих слів було достатньо, щоб людина, рятуючись, відбігла в сторону, а собака, не реагуючи на застереження пішохода, загинув. Вкажіть на фізіологічні механізми поведінки людини і тварини в даних ситуаціях.

15. Щоб мобілізувати увагу дітей молодших класів, один вчитель на початку уроку звертається до них словами: «Прошу вашої уваги», інший вчитель робить оплески долонями. Які фізіологічні механізми лежать в основі формування уваги у дітей?





Дата публикования: 2014-12-30; Прочитано: 1067 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...