Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

PRES[22] (ПОПіВ) формула



Цей метод покликаний допомогти починаючим юристам аргументувати свою позицію в публічному виступі або в дискусії. Виступ згідно з цією формулою складається із 4-х елементів (позиція, обґрунтування, приклад і висновок).

П – ПОЗИЦІЯ – Я рахую, що … (в чому полягає ваша точка зору)

О – ОБҐРУНТУВАННЯ … тому, що …(наведіть аргументи на підтримку вашої позиції)

П – ПРИКЛАД … наприклад …( факти, що підтверджують, підсилюють вашу позицію і ваші аргументи)

В – ВИСНОВКИ … тому …(що слід зробити, щоб ваша позиція була підтримана).

Виступ з використанням ПОПіВ-формули займає одну-дві хвилини. ЇЇ зручно використовувати в ситуації, коли час, відпущений на дискусію, є дуже обмеженим. При цьому у виступаючого мінімальний ризик потрапити в перепалку з опонентом чи вдаритись в пустослів’я.

“Сократів діалог”

В західних ВНЗ головним методом навчання постановці питань є так званий і широко відомий „Сократів діалог”. Зміст цього методу полягає в розробці цілої низки питань, які приводять того, хто відповідає, до певного висновку. Правила такого діалогу передбачають, що одна людина весь час тільки задає запитання, а інша лише відповідає на них. Це приблизно виглядає так, як допит свідка в суді.

Досвід проведення програми навчання практичним навичкам показав, що найскладнішою справою для починаючих юристів є постановка питань. При цьому труднощі, як правило, виникають з приводу: Для чого запитувати? Що та про що запитувати? Як запитувати? Як побудувати питання?

“Сократів діалог” привчає не просто грамотно задавати питання, але і планувати хід діалогу, складати його алгоритм: передбачати можливі варіанти відповідей і наперед підготовлювати варіанти наступних серій запитань. Так з’являється “дерево питань”.





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 263 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...