Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

C. Read the Ukrainian passage below, identify the cultur­ ally biased notions in it and translate it into English



Іран живе за власним відліком часу і має свій календар (сонячна хиджра), яким встановлено новий рік 20 березня -дня переходу пророка Могаммада з Мекки в Медину 621 року. Хоча Іран є однією з мусульманських країн, проте святкування Нового року (Ноуруза) походить ще з доісламських часів. Ноуруз (в буквальному перекладі «новий день») припадає на період весняного рівнодення, що означає з давніх давен у багатьох народів пробудження природи. Наші пращури, дажбожителі, теж пов'язували з весною своє новолітування. За іранським звичаєм на святковому столі має бути сім речей, назви яких починаються з літери «с» (за перським правописом): часник, гроші (щоб наступний рік був багатий), яблука тощо. Обов'язково присутні дзеркало (аби в ньому було видно лише добро), живі рибки у воді (символ життя), Коран (священна книга мусульман) і миска з зеленими паростками пшениці. І у нас, в Україні, існує звичай до Великодня посеред столу разом із пасками ставити проросле збіжжя. Традиційними до Ноуруза вважаються також добре знайомі українцям писанки. Цей давній звичай фарбувати або розписувати яйця має глибокі корені, що беруть свій початок з дохристиянських та доісламських часів (в Ірані, як і в Україні, яйце є символом життя). І хоча техніка розпису яєць в Ірані відрізняється від виготовлення традиційних українських писанок, сам факт свідчить про спільне в культурі двох народів.









Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 923 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...