Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Огляд мов програмування



Машинні коди - це "мова процесора". Програма складається з команд, записаних в двійковому коді (за допомогою 0 і 1). Кожна команда має дві складові: код операції та адресну частину. Код операції визначає яку команду повинен виконати процесор. Адресна частина вказує де в пам'яті комп'ютера зберігаються операнди і куди помістити результат виконання операції. (Операнди - це дані, над якими виконується операція) В даний час програмісти не користуються безпосередньо машинними кодами при створенні програм, так як це трудомістко і не нагдядно, але, на якій би мові програмування не була написана програма, перед виконанням вона переводиться в машинні коди. Переклад здійснюється автоматично програмою - компілятором (транслятором) або інтерпретатором (для мови Basic).

2. Асемблер - це сімейство мов низького рівня, тобто близьких до машинних кодах. Такий мову можуть використовувати тільки висококваліфіковані програмісти, знайомі з архітектурою процесора. Відмінності асемблера від машинних кодів полягають в тому, що двійковий код операції замінюється літерним позначенням (мнемокода), підказує суть операції, а виконавчі адреси операндів замінюються іменами змінних. Приклад: команда MOV X1, C означає - перемістити вміст комірки пам'яті, позначеної X1, в регістр процесора С. (англійською MOVE означає рух, переміщення)

Алгоритмічні мови високого рівня, тобто близькі до розмовної англійської мови. Ці мови зручні для програмістів. Практично для кожного блоку алгоритму існує будь-яка команда мови програмування. Завдання програміста, в основному, полягає в описі блок-схеми алгоритму за допомогою відповідних конструкцій мови. Прикладом таких мов є раніше поширені Fortran (Formuler Translater), Algol (Algoritmic Language), і більш сучасні Basic, Pascal, C.

Об'єктно-орієнтовані мови. Дозволяють створювати програми-додатки для середовища Windows. Програміст створює не тільки текст програми, але і її графічний інтерфейс, використовуючи різні об'єкти, оперуючи їх властивостями і методами, причому цей процес максимально автоматизований. Програмний продукт (проект) в цьому випадку не є єдиною програмою, а являє собою сукупність процедур, пов'язаних з об'єктами і активізується за допомогою певних подій. Приклади об'єктно-орієнтованих мов: Visual Basic, VBA (Visual Basic for Appication), Delphi.

Мови символьної обробки. Базуються на математичній логіці. Дозволяють розробляти аналітичні та інтелектуальні системи. Їх називають мовами надвисокого рівня. Приклад - мова Пролог.





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 276 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...