Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота № 2. 2 У режимі Конструктор створити таблиці з відповідними полями:



Лабораторна робота № 2

Тема: Cтворення запитів на мові SQL

Мета: Навчитися конструювати запити різних типів на мові SQL: вибирати дані за певними критеріями, перевизначати імена полів, уточнювати поля іменами таблиць.

1 Короткі теоретичні відомості

Мова SQL. Особливість реляційних СУБД полягає у тому, що вони надають множинно-орієнтовану мову маніпулювання базами даних, тобто результатом дії мовного оператора є таблиця, яка містить множину даних. Більшість сучасних реляційних СУБД використовують саме мову SQL.

SQL надає такі можливості:

- створювати й видаляти таблиці бази даних, а також змінювати заголовки таблиць;

- вставляти, змінювати й видаляти рядки в таблицях;

- виконувати пошук даних у багатьох таблицях та впорядковувати результати цього пошуку;

- описувати процедури підтримки цілісності;

- визначати та змінювати інформацію про захист даних.

Основні конструкції мови, призначені для вибирання даних. Основна конструкція, призначена у мові SQL для вибирання даних, складається з фраз SELECT і FROM. Фраза FROM вказує, з якої таблиці потрібно вибрати дані, а фраза SELECT - які саме атрибути (стовпці) з цієї таблиці мають бути вибрані. Запит

SELECT Назва (поле)

FROM ФАКУЛЬТЕТ (таблиця)

здійснює виведення назв факультетів. Ці дві фрази обов'язково мають бути в будь-якому запиті.

Виведення окремих стовпців. У фразі SELECT можна зазначати список імен стовпців. Передбачається, що результат виведення буде впорядкований за стовпцями відповідно до того, як розташовані імена у фразі:

SELECT Номер, Курс, Кількість

FROM ГРУПА

Виведення всіх стовпців. Якщо необхідно вивести всі стовпці таблиці, то у фразі SELECT використовується символ *:

SELECT *

FROM КАФЕДРА

Неповторювані рядки. Хоча в реляційних відношеннях не має бути повторюваних рядків (дублікатів), у SQL за замовчуванням встановлено, що всі дублікати рядків у таблиці-результаті виводяться. Щоб унаслідок виконання запиту одержати унікальні (неповторювані) значення, потрібно використовувати модифікатор DISTINCT (за замовчуванням застосовується модифікатор ALL). Наприклад, щоб отримати список усіх типів лекцій, і щоб кожен тип виводився лише один раз, потрібно записати:





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...