Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обґрунтуйте, в чому полягає негативний вплив державних позик на бюджет та на національну економіку



Державні запозичення не завжди призводять до банкрутства держави або до її зубожіння, а сама по собі наявність державного боргу не дає уявлення щодо реального стану державних фінансів. Підтвердженням того є досвід Англії, яка вважається батьківщиною державного кредиту і яка, незважаючи на зростання державного боргу, досягла розквіту економіки.

Оскільки джерелом погашення державного боргу є доходи бюджету, то можна стверджувати, що зростання боргу порушує збалансованість бюджету і провокує бюджетний дефіцит із його негативними економічними, соціальними і фінансовими наслідками

Кошти, які надходять від державних позик, повинні бути закріплені за бюджетом розвитку. Це створює передумови для інвестування в економічний розвиток.. (+ див. питання 138)

138. Обґрунтуйте, яким чином зростання державного боргу може негативно вплинути на фінансовий стан держави.

Існування великого державного боргу може підірвати економічне зростання країни і негативно впливати на її фінансове становище.

Короткострокові наслідки державного боргу існують як проблема «витіснення», а довгострокові відомі як «тягар» боргу.

Ефект «витіснення» виникає через підвищення ринкових процентних ставок, яке відбувається у випадку фінансування за допомогою випуску державних цінних паперів бюджетного дефіциту. Кредити стають дорогими і не вигідними для здійснення інвестиційних проектів, таким чином інвестиції витісняються зі сфери виробництва.

Довгострокові наслідки державного боргу пов’язані з його впливом на нагромадження капіталу та споживання майбутніх поколінь. Зростання боргу зменшує виробничі потужності, призначені майбутньому поколінню, що уповільнює економічне зростання і призводить до зниження доходів населення.

Тут ще необхідно зазначити, що внаслідок значного зростання боргового тягаря перед країною може постати загроза втрати боргової безпеки, яка виникає внаслідок існуючих проблем в управлінні державним боргом. Боргова безпека полягає в дотриманні такого рівня державної заборгованості, який задовольняє потреби держави у фінансових ресурсах, дає змогу зберегти стійкість фінансової системи країни і, при цьому, не ставить під загрозу можливість виконання державою своїх функцій та зобов’язань щодо погашення та обслуговування боргів зокрема.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 475 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...