Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Геноцид



Умисне створення життєвих умов, роз­рахованих на повне або часткове фізичне ви­нищування якоїсь групи осіб за національною, етнічною, расовою або релігійною ознакою, їхнє повне або часткове фізичне винищування, насильницьке скорочення дітородіння або пере­дача дітей однієї з цих людських груп в іншу, а також віддача наказу про здійснення таких дій — карається позбавленням волі від десяти до двадцяти років.

Умисне порушення норм Міжнародного гуманітарного права, здійснене в ході зброй­ного конфлікту

1. Умисне порушення норм Міжнародного гуманітарного права, здійснене під час міжнародного або внутрішнього збройного конфлікту, тобто напад на цивільне на­селення або на окремих цивільних осіб; напади невибіркового характеру, що за­чіпають цивільне населення або цивільні об'єкти; напади на установки або споруди, що містять небезпечні потужності; напа­ди на осіб, що вже беруть участь у вій­ськових діях; перетворення місцевостей, що не обороняються, і демілітаризованих зон на об'єкти нападу; знищення або по­шкодження історичних пам'яток, творів мистецтва або місць відправлення куль­ту, які є культурною або духовною спад­щиною народів; віроломне використання розпізнавального знака Червоного Хреста і Червоного Півмісяця й інших захисних знаків і сигналів, що визнаються відповід­но до Міжнародного гуманітарного права, переміщення державою-окупантом частини її цивільного населення на окуповану нею територію або депортація чи переміщення всього або частини населення окупованої території в межах цієї території або за її межі, невиправдана затримка репатріації військовополонених або цивільних осіб, застосування практики апартеїду та ін­ших негуманних і принизливих гідність особи дій, заснованих на расовій дискри­мінації, що призвело за собою смерть або серйозний збиток фізичному і психічному стану будь-якої особи або що заподіяли крупний збиток,— карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.

2. Умисне порушення норм Міжнародного гуманітарного права, здійснене під час міжнародного або внутрішнього збройно­го конфлікту, спрямоване проти осіб, які не беруть участі у військових діях або не володіють засобами для захисту, а та­кож проти поранених, хворих, так само як і проти медичного і духовного персоналу, санітарних частин або санітарних тран­спортних засобів, проти військовополоне­них, цивільних осіб, цивільного населення, що знаходиться на окупованих територіях або в зонах військових дій, проти біженців і апатридів, так само, як і проти інших осіб, що користуються захистом під час військових дій, що виражається в:

• убивстві;

• тортурах і нелюдяному поводженні, включаючи біологічні експерименти, що проводяться над людьми;

• спричиненні тяжких страждань або дій, що загрожують фізичному або психіч­ному стану;

• примушенні військовополоненого або особи, яку протегують, до служби в збройних силах супротивника;

• позбавленні військовополоненого або іншої особи, що протегує, прав, на не- упереджене і нормальне судочинство;

• депортації або незаконній висилці або затриманні осіб, що протегують;

• узятті заручників;

• довільному та здійсненому у великому масштабі руйнуванні та привласненні майна, що не було викликано військо­вою необхідністю,— карається позбав­ленням волі на термін від п'ятнадцяти до двадцяти років або стратою.

Контрольні питання

1. Призначення, принципи і норми МГП.

2. Назвіть осіб та об'єкти захисту МГП і по­рядок поводження з ними.

3. Які права надає держава військовослуж­бовцям?

4. Яку відповідальність несуть військово­службовців за порушення норм МГП?

Тема. Особливості ведення воєн­них дій з урахуванням норм Міжнародного гуманітарного права

1. Правовий статус учасників бойових дій і миротворчих операцій

Стан війни спричиняє визначені юридичні наслідки відповідно до міжнародних договорів. Стан війни виражається не тільки у відкри­тій збройній боротьбі держав, але й у розриві мирних відносин між ними (дипломатичних, торгових та ін.)

Відповідно до III Гаазької конвенції 1907 р. стану війни обов'язково повинно передувати по­передження у формі обґрунтованого оголошення війни чи ультиматуму з умовним оголошенням війни. Про стан війни повинні бути негайно сповіщені нейтральні держави.

У сучасному світі війни, як правило, не ви­никають, але це не є перешкодою для застосу­вання правових норм, характерних для воєнного часу. Водночас оголошення війни не знімає відповідальності з агресора, якщо воно було несправедливим.

Резолюція Генеральної Асамблеї ООН №3314 від 14 грудня 1974 р. визначає такі дії як акти агресії (незалежно від того, оголо­шена війна чи ні):

• вторгнення збройних сил на територію іншої держави, її анексія чи окупація (на­віть тимчасова);

• бомбардування чи застосування іншої зброї проти території іншої держави;

• блокада портів чи берегів іншої держави;

• напад на збройні сили іншої держави;

• застосування збройних сил, що знаходять­ся на території іншої держави за згодою з останньою, при порушенні умов угоди, а також перебування їх на території іншої держави після закінчення терміну угоди;

• надання державою своєї території для здій­снення агресії третьою державою відносно іншої держави;

• засилання збройних банд, груп, найманців і т. п. від імені держави, які здійснюють акти збройної боротьби проти іншої держа­ви, за серйозністю співставні з попередніми пунктами.

У разі настання стану війни держава від­повідає за те, щоб громадяни ворожої держави, що користаються імунітетом, у найкоротший термін залишили її територію. До громадян ворожої держави, що не володіють імунітетом, можуть бути застосовані заходи обмеження свободи пересування, аж до інтернування.

Нейтралітет

Права й обов'язки держав, що є нейтраль­ними відносно конфлікту, визначаються V Га­азькою конвенцією 1907 р.

Територія нейтральних держав вважається недоторканною. Воюючим сторонам заборо­няється використовувати її для переміщення військ, військових вантажів і для встановлення устаткування зв'язку. Забороняється проводити вербування на території нейтральної держави. Остання, зі свого боку, зобов'язана не допуска­ти порушення її нейтралітету з боку воюючих держав.

У випадку, якщо на території нейтральної держави з'являються війська воюючих сторін, вона зобов'язана їх інтернувати на території, що знаходяться якнайдалі від театру війни. При цьому вона має право відпустити офіце­рів під слово честі не залишати нейтральної території. У випадку, якщо на території ней­тральної держави виявляться військовополо­нені, що втекли з полону, вона зобов'язана їх звільнити.

Війна і права людини. Учасники конфлікту

Збройні сили держави, щоб користуватися правами, визначеними міжнародними догово­рами, повинні відповідати таким умовам:

• знаходитися під командуванням людини,

що відповідає за їхні дії;

• мати знаки розрізнення;

• відкрито носити зброю;

• поважати закони і звичаї війни.

З погляду міжнародного права, збройні сили воюючих держав поділяються на комба­тантів (що борються) і некомбатантів. До остан­ніх належить, наприклад, медичний персонал. Право застосовувати зброю закріплене тільки за першими.

Мирні жителі, що спонтанно схопилися за зброю при наближенні ворога, також одер­жують статус комбатанта.

Комбатанти, що потрапили під владу воро­га, мають право на статус військовополонених.

Військовополонені

Права й обов'язки військовополонених регулюються IV Гаазькою конвенцією 1907 р. і Женевськими конвенціями 1949 р.

Статус військовополоненого має будь-який комбатант, що потрапив під владу ворожої дер­жави. Порушення цим суб'єктом міжнародних норм ведення воєнних дій не є підставою для позбавлення його цього статусу, крім випадків, коли він порушує умову, відповідно до якої будь-який комбатант повинен відкрито носити зброю під час зіткнення і розгортання в бойо­вий порядок, що передує зіткненню.

Необхідно відзначити, що найманці вза­галі не мають права на статус комбатанта, а виходить, і військовополоненого.

Комбатанти і збройні елементи, які опинилися в таборах біженців, серед біжен­ців і переміщених осіб із числа цивільного населення

Хоча табори і призначені для того, щоб давати тимчасовий притулок, часто вони не можуть гарантувати захист цивільним осо­бам. Нездатність забезпечити чисто цивіль­ний і гуманітарний характер таборів може привести до того, що цивільні особи виявля­ються в таборах пліч-о-пліч з комбатантами й іншими збройними елементами. Гуманітар­на допомога може попадати до членів вою­ючих угруповань, на яких не поширюється право на міжнародний захист і допомогу.

2. Заборонені засоби і методи ведення війни. Закони і звичаї війни

IV Гаазька конвенція 1907 р. вводить нор­му, відповідно до якої право воюючих сторін застосовувати засоби поразки супротивника не є необмеженим.

Згідно з цією конвенцією, а також додат­ковими протоколами до Женевських конвенцій 1949 p., заборонено:

• використовувати отрути чи отруєну зброю;

• по-зрадницькому вбивати чи ранити тих, що належить до армії чи населення воро­жої держави;

• убивати чи ранити супротивника, що, по­клавши зброю чи не маючи можливості оборонятися, здався;

• віддавати наказ не залишати нікого в живих, а також погрожувати чи діяти в такий спосіб;

• використовувати зброю, боєприпаси чи матеріали, створені з метою спричинити зайві страждання;

• зловживати прапором перемир'я, націо­нальними прапорами, знаками розрізнення та уніформою, так само як і емблемами, визначеними Женевською конвенцією;

• знищувати чи конфісковувати власність ворога, якщо тільки це не продиктовано військовою необхідністю;

• повідомляти припиненими чи позбавлени­ми сил права чи вимоги підданих ворожої держави.

Крім того, забороняється використовувати підданих ворожої держави проти їхньої країни, навіть якщо вони перебували на військовій службі в цій державі до початку війни.

Заборонено атакувати незахищені міста, селища і будинки.

Під час облоги чи бомбардування необ­хідно піклуватися про те, щоб за можливості не постраждали будинки, що задовольняють по­треби релігії, мистецтва, науки, доброчинності, а також госпіталі, пам'ятки історії та місця збору поранених і хворих, якщо тільки ці будинки не використовуються у військових цілях.

Грабіж і мародерство заборонені.

Заборонена зброя і боєприпаси

У Петербурзькій декларації 1868 р. за­фіксована така ідея: оскільки метою війни є ослаблення супротивника шляхом виведен­ня з ладу якомога більшої кількості людей, застосування зброї, що спричиняє безглузді страждання людині, виведеній з ладу, чи при­зводить до її неминучої смерті, суперечить принципам гуманізму.

Ця ідея послужила основним джерелом заборони деяких видів зброї і боєприпасів.

Необхідно відзначити, що всупереч пошире­ній думці касетні бомби, боєприпаси об'ємного вибуху та боєприпаси, що містять збіднений уран, прямо не заборонені міжнародними до­говорами, хоча за їхню заборону й виступають деякі організації. Водночас деякі з них можна віднести до зброї невибіркової дії, застосування якої заборонене І протоколом до Женевських конвенцій 1949 р.

Основні документи права війни (Гаазь­кого права)

1868 р. Санкт-Петербурзька Декларація «Про скасування використання розривних і за­палювальних куль».

1899 р. Гаазька конвенція, що стосується законів і звичаїв сухопутної війни. Перша в іс­торії кодифікація методів і способів ведення війни.

1925 р. Женевський протокол про заборону використання на війні задушливих отруйних або інших подібних газів і бактеріологічних засобів.

1972 р. Конвенція про заборону розробки, виробництва і накопичення запасів бактеріо­логічної (біологічної) і токсичної зброї і про їхнє знищення.

1980 р. Конвенція про заборону або об­меження використання конкретних видів зви­чайної зброї, яка може вважатися такою, що завдає великої шкоди чи має невибіркову дію. Вона складається наразі з 5 протоколів:

• Протокол І. «Про невиявлені осколки»;

• Протокол II. «Про заборону або обмеження

використання мін, мін-пасток та інших

пристроїв»;

• Протокол III. «Про заборону або обмеження застосування запалювальної зброї».

1993 р. Конвенція про заборону розробки, виробництва, накопичення і використання хі­мічної зброї і її знищення.

1995 р. Протокол IV, що стосується за­сліплюючої лазерної зброї.

1997 р. Конвенція про заборону викорис­тання, накопичення, виробництва і передачі протипіхотних мін і їхнє знищення.

2003 р. Протокол V по вибухонебезпечним пережиткам.

3. Заборонені дії відносно жертв війни

Питання, пов'язані із захистом мирного населення і мирних об'єктів під час збройних конфліктів, регулюються І Протоколом до Же­невських конвенцій 1949 р.

Відповідно до цього протоколу забороня­ється:

• робити мирне населення, окремих його представників чи мирні об'єкти цілями наступу;

• проводити невибіркові наступи (не спря­мовані на конкретну військову мету чи зброю, що не допускає можливості такого наступу), а також наступи, у результаті яких можна чекати надлишкової кількості жертв серед мирного населення, в порів­нянні з досягнутими військовими успіхами;

• використовувати голод мирного населення як засіб війни;

• нападати на об'єкти, що мають важливу роль для життєзабезпечення мирного на­селення;

• нападати на спорудження, що містять не­безпечні сили (греблі, дамби, АЕС), якщо звільнення цих сил може привести до зна­чних втрат серед мирного населення (за ви­нятком випадків, коли такі спорудження надають безпосередню підтримку збройним силам і немає іншого розумного способу припинити цю підтримку).

Водночас наявність мирного населення у визначеному місці не є перешкодою для про­ведення воєнних операцій у цьому місці. Вико­ристання мирного населення в якості «живого щита» прямо заборонене.

У протоколі також зазначено, що під час планування та проведення воєнних операцій необхідно постійно піклуватися про те, щоб уникнути жертв серед мирного населення чи, у крайньому випадку, мінімізувати їх.

Напад на цивільних осіб

У багатьох сучасних конфліктах втрати серед цивільного населення і руйнування ци­вільної інфраструктури є не просто витратами війни, а наслідками навмисних дій проти тих, хто не бере участі у воєнних діях. У багатьох конфліктах воюючі сторони спрямовують свої зусилля проти цивільного населення для того, щоб вигнати чи ліквідувати частину населення або щоб прискорити військову капітуляцію. Межа між цивільним населенням і комбатан­тами найчастіше буває розмита. Комбатанти часто живуть чи шукають притулку в селах й іноді використовують безневинних мирних людей і навіть дітей як «живий щит».





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...