Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття ІДПУ



Одним з важливих напрямків дослідження вітчизняної юридичної науки є питання виникнення, розвитку і функціонування держави і права в Україні. Для цього необхідно, насамперед, ґрунтовне дослідження:

• еволюцію української державної традиції в цілому;

• розвиток механізмів державної влади в Україні;

• зародження та функціонування правової системи в цілому і окремих галузей права України.

Розвязати ці проблемні питання якраз і покликана «Історія держави і права України». При цьому, ІДПУ, що досліджує ці важливі проблеми, як і будь-яку галузь знань, можна розрізняти як наукову, так і навчальну дисципліну. Важливим при цьому є те, що ІДПУ вивчає історію державних і правових феноменів в певних часових, і просторових рамках. Такими часовими рамками виступає період від виникнення державності до характеристики теперішнього стану державної і правової системи. Хронологічно цей період охоплює час від Ш тис. до н.е. до початку XXІ ст. Просторовими рамками дослідження ІДПУ єтериторія, яку займала Україна протягом усього історичного часу. Таким чином, можна дати визначення ІДПУ.

Історія держави і права України як наукова дисципліна це система знань, теорій, гіпотез, практичних узагальнень та прикладів щодо виникнення і функціонування державно-правових явищ у різні періоди розвитку українського суспільства. Як навчальна дисципліна, вона постає в якості навчального курсу, що за допомогою відповідної системи дидактико-методичних прийомів, покликана довести її важливі наукові результати слухачам.

Історія держави і права України є важливою складовою історії нашого на­роду. Опора на історичний досвід має допомогти майбутньому юристу зайняти тверду громадянську позицію, сформувати свідомість у ставленні до історичного минулого нашого народу та нашої держави.

Загальними і специфічними науковими методами ІДПУ виявляє закономірно­сті розвитку державотворчих процесів та правових систем. При цьому, вона охоплює розвиток усіх аспектів еволюції державного механізму і системи права в їх єдності на українській території. Виходячи із цих особливостей, ІДПУ за предметним спрямуванням є:

- суспільно-політичною дисципліною, оскільки вивчає такі суспільно-політичні явища як держава і право;

- юридичною дисципліною, оскільки вивчає правові аспекти суспільного життя;

- історичною дисципліною, оскільки вивчає державно-правові явища в їхньому історичному розвитку.

Особливості історії держави і права полягають у тому, що їй доводиться враховувати певні чинники, які впливали на розвиток державно-правових явищ і змінювали їх сутність: а) етнічні (українські, російські, литовські, польські, турецько-татарські, австрійські); б) релігійні (православні, католицькі, уніатські); в) регіональні (Волина, Галичини, Закарпаття, Північної Буковини, Бессарабії, Новоросії, Наддніпрянщини, Криму, Слобожанщини).

Визначення поняття та основного змісту ІДПУ дозволяє визначити її об’єкт та предмет.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1178 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...