Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація сталей



Сталі класифікують за хімічним складом, призначенням, якістю, степенем розкисленості, структурою тощо.

За хімічним складом сталі розділяють на вуглецеві та леговані. Сталь, властивості якої залежать в основному від вуглецю, називають вуглецевою. Вуглецеві сталі за вмістом вуглецю розділяють на низько-вуглецеві (до 0,25 % С), середньовуглецеві (0,25 — 0,6 % С) і вуглецеві (більше 0,6 % С).

Легованою називають сталь, до складу якої входять спец­іально введені елементи для придання їй необхідних власти­востей.

По кількості введених легуючих компонентів леговані сталі розділяють на три групи: низьколеговані (в сумі до 2,5 %), середньолеговані (від 2,5 до 10 %) і високолеговані (більше 10 %). Сталі розрізняються також у залежності від уведених елементів. Наприклад: хромисті, марганцеві, хро­монікелеві і т.д.

Сталі за призначенням діляться на конструкційні, інст­рументальні та спеціального призначення з особливими вла­стивостями.

Конструкційні сталі призначені для виготовлення дета­лей машин, приладів та елементів будівельних конструкцій. Із конструкційних сталей можна виділити цементуємі, покра-щуємі, автоматні, високоміцні, ресорно-пружинні та інші.

Інструментальні сталі розділяють на сталі для виготов­лення ріжучого й вимірювального інструменту, штампів хо­лодного й гарячого деформування.

Сталі спеціального призначення — нержавіючі, жаро­стійкі, зносостійкі тощо.

За якістю сталі розділяють на звичайної якості і якісні. Під якістю розуміється сукупність властивостей, які визна­чаються металургійним процесом її виробництва. Одно­рідність хімічного складу, будови та властивостей сталі зале­жить від вмісту шкідливих домішок. Основними показника­ми для розділення сталей за якістю є норми вмісту шкідли­вих домішок (сірки, фосфору). Сталі звичайної якості мають до 0,06 % сірки та 0,07 % фосфору, якісні — до 0,035 % сірки та 0,035 % фосфору.

За степенем розкисленості сталі розділяють на спокійні, напівспокійні та киплячі. Степінь розкисленості визначаєть­ся величиною видалення кисню після виплавлення сталі. Спокійні сталі розкислені трьома розкислювачами — мар­ганцем, кремнієм та алюмінієм. Напівспокійні сталі розкис­ляються марганцем та кремнієм. Киплячі — тільки марган­цем.

Сталі за структурою класифікують на доевтектоїдні, евтектоїдні та заевтектоїдні.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 393 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...