Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проголошення незалежності УНР



Напередодні вирішальних боїв за Київ 9 січня. 1918 р. Центральна Рада ухвалила свій Четвертий універсал, яким Українська Народна Республіка проголошувалася цілком незалежною державою. Це було історичне рішення Центральної Ради, що символізувало остаточний розрив з імперським центром. Однак воно не врятували УНР. Сили були надто нерівні. Більшовицькі війська під Києвом мали 20-кратну перевагу в живій силі й 40-кратну в озброєнні.

Поряд із проголошенням незалежності УНР зазначалося:

- Українські установчі збори, які мали скликати як найшвидше, повинні розв'язати питання про федеративний зв'язок України з колишньою Російською державою.

- Четвертий Універсал перейменував Генеральний секретаріат у Раду народних міністрів,

- замінити постійну армію народною міліцією

- встановлено монополію внутрішньої та зовнішньої торгівлі, контроль над банками,

- постановив провести і вибори волосних, повітових і міських народних рад, щоб у них мали голос демобілізовані солдати,

- призначення на 2 лютого 1918 р. скликання Українських установчих зборів.

Універсал закликав увесь народ звільнити Україну від «большевиків і інших напасників, які розграблюють і руйнують наш край». Перед урядом республіки було поставлено завдання піднести народний добробут, відбудувати зруйновані війнами підприємства. На залізо, шкіри, тютюн та інші товари держава встановлювала монополію. Уся земля до початку весняних польових робіт мала бути передана трудовому народові без викупу. Підтверджено декларовані раніше права і свободи особи.

Висновки: в умовах військової конфронтації з більшовицьким урядом Центральна Рада змушена була діяти більш рішучіше. В результаті було прийнято Четвертий універсал, який не зміг суттєво вплинути на ситуацію. Тим більше, що його положеннями була не задоволена значна частина населення.

1. Коли і в яких умовах Центральна Рада прийняла свій Четвертий універсал?

2. Чому Центральна Рада довго не наважувалася проголошувати незалежність України?





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1484 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...