Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Способи забезпечення виконання зобов'язань



Під способами забезпе-чення виконання зобов'язань розуміють додаткові забезпе-чувальні заходи, які мають спеціальний (додатковий) харак-тер і дають можливість досягнути виконання незалежно від того, чи заподіяні кредиторові збитки і чи є у боржника майно, на яке можна звернути стягнення за виконавчими доку-ментами.До способів забезпечення належать: неустойка; застава; порука; гарантія; завдаток. Класифікація способів забезпечення виконання зобов'язання проводиться за різними озна-ками.

Враховуючи юридичну конструкцію способів забезпечення виконання зобов'язання, їх поділяють на: а) такі, що пов'язані з попереднім виділенням майна для можливої примусової реалізації обов'язку порушника (застава та завдаток); б) такі, що не пов'язані з попереднім виділенням майна для можливої примусової реалізації обов'язку порушника.

За правовою природою способи поділяються на: а) такі, що є засобами юридичної відповідальності (неустойка та завдаток); б) такі, які не є засобами юридичної відповідальності (застава та порука). За сферою дії розрізняють способи забез-печення, що можуть застосовуватися: 1) у відносинах між будь-якими суб'єктами (неустойка, застава, порука), 2) у зобов'язан-нях тільки за участю фізичних осіб (завдаток) 3) у відноси-нах виключно між юридичними особами (гарантія).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 276 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...