Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методологія та методика кримінологічної науки



Будь-яка галузь науки для дослідження явищ, що складають її предмет, використовує різноманітні прийоми, способи та засоби пізнання. які отримали узагальнену назву – методи дослідження.

Методологія – це вчення про методи наукового пізнання, їх суть, допустимість, результативність, критерії вибору тощо. Розрізняють загальну та галузеву методології. Загальна методологія досліджує основоположні принципи вибору та застосування методів наукового дослідження будь-яких явищ чи об’єктів. Галузева методологія, або як її іще називають – спеціальна, це наука про методи пізнання, які використовуються для дослідження предмета певної конкретної галузі знань.

Методологія кримінологічної науки є однією з галузевих (спеціальних) методологій. Це вчення про методи, які використовують кримінологи для дослідження об’єктів та явищ, що складають предмет кримінології.

Метод кримінології – це спосіб, засіб дослідження об’єктів та явищ, що складають предмет кримінології.

Кримінологічна методика – це сукупність методів кримінології, що використовуються для дослідження явищ кримінологічного характеру.

Процедура кримінологічного дослідження – це певний порядок, послідовність, система дій і способів здійснення кримінологічного дослідження.

Для збирання і обробки кримінологічної інформації використовуються різні методи. Серед них найбільш поширеними є статистичні, конкретно-соціологічні, психологічні й математичні методи.

За місцем, послідовністю у процесі наукового дослідження розрізняють методи збирання кримінологічної інформації, методи систематизації, обробки й аналізу цієї інформації та методи інтерпретації результатів дослідження.

Статистичні методи. Злочинність як соціальне явище має не одиничний, а масовий характер, тому її детермінацію, закономірності, тенденції слід виявляти й досліджувати комплексно, на основі значної кількості спостережень. Для цього використовуються статистичні методи, суть яких полягає у збиранні та аналізі, переважно, кількісних показників певного явища. Залежно від того, чи досліджується уся сукупність певних явищ (злочинів) чи тільки певна їх частина, статистичне спостереження поділяється на суцільне та вибіркове.

Статистичні методи використовуються на всіх етапах проведення кримінологічного дослідження – від збирання первинної кримінологічної інформації і до інтерпретації одержаних у результаті дослідження результатів.

Для збирання емпіричної інформації у кримінології використовуються конкретно-соціологічні методи: опитування; спостереження; вивчення документів; експертні оцінки.

Основними методами опитування є інтерв’ю та анкетування.

Інтерв’ю являє собою пряме спілкування між дослідником (інтерв’юером) і опитуваним (респондентом). Під час інтерв’ю дослідник ставить запитання, на які відповідає респондент. Для дослідника важливим є лише результат проведеного інтерв’ю (висновки, оцінки, судження тощо).

Анкетування – це метод збирання кримінологічної інформації шляхом дослідження спеціальних анкет, які заповнюють респонденти. Анкета – це документ, що містить певний перелік запитань із передбаченою формою відповіді на них («так» чи «ні», підкреслити правильну відповідь, зробити певну позначку тощо).

Спостереження – це метод збирання первинної кримінологічної інформації, який полягає у безпосередньому сприйнятті дослідником певних явищ, подій і ситуацій, очевидцем яких він є особисто.

Вивчення документів – це також метод збирання первинної кримінологічної інформації. Під документами розуміють письмові джерела інформації різного роду, які мають офіційний або неофіційний характер. Такими, наприклад, є вироки та постанови суду, матеріали кримінальних справ, окремі кримінально-процесуальні документи, висновки різного роду експертиз, звернення громадян з приводу вчинених злочинів, повідомлення у засобах масової інформації тощо.

Метод експертних оцінок у кримінології полягає у використанні висновків фахівців, експертів в окремих галузях знань, з різних питань щодо злочинності та заходів боротьби з нею. Оцінки експертів ґрунтуються на їх глибоких теоретичних знаннях і на великому практичному досвіді. У зв’язку з цим, головне завдання дослідника полягає в тому, щоб обрати компетентних експертів і правильно поставити перед ними відповідні запитання.

Психологічні методи передбачають використання спеціальних знань таких галузевих наук як психологія, психопатологія, психодіагностика, психотерапія, соціальна психологія, соціальна психотерапія та ін. Вони використовуються в кримінології для вивчення та дослідження особи злочинця, механізму злочинної поведінки, застосування профілактичних заходів психологічного характеру.

Математичні методи. У кримінологічних дослідженнях використовуються також кількісні математичні методи, зокрема, для збирання й аналізу кількісно-якісних показників злочинності та її окремих проявів. На основі кількісних показників злочинності формулюються висновки щодо її динаміки та тенденцій, розробляються відповідні заходи протидії злочинності.

Кримінологічні дослідження, як і будь-які інші наукові дослідження проводяться згідно певних процедур, тобто шляхом чітко визначеного послідовного виконання певних цілеспрямованих дій, операцій.

Будь-яке кримінологічне дослідження, за загальним правилом, проводиться у вісім етапів. Залежно від специфіки предмета та мети окремого кримінологічного дослідження, цих етапів може бути менше чи більше.

На першому, початковому етапі дослідник обирає об’єкт дослідження. Тут же визначаються мета та завдання кримінологічного дослідження, визначаються ймовірні джерела інформації тощо.

На другому етапі складається програма кримінологічного дослідження. Програма кримінологічного дослідження, спрощено, являє собою документ, у якому визначаються конкретні заходи щодо проведення дослідження, послідовність та терміни їх виконання. Якщо певне конкретне кримінологічне дослідження проводять кілька виконавців, то в програмі визначається розподіл завдань і функцій між ними. У програмі кримінологічного дослідження можуть вказуватися також проміжні цілі та кінцева мета дослідження, необхідні для проведення дослідження засоби, форми контролю тощо. На цьому ж етапі обираються методи дослідження, які залежать від особливостей об’єкта, цілей і масштабності дослідження.

На третьому етапі здійснюється матеріально-технічне забезпечення кримінологічного дослідження: розробляються та виготовляються анкети, опитувальні листи, розробляються переліки питань для інтерв’ю, готується оргтехніка тощо.

На четвертому етапі реалізується організаційне забезпечення кримінологічного дослідження: конкретизується склад дослідників, проводиться їх навчання чи інструктаж, здійснюється розподіл між ними окремих функцій, а також визначається кількісний та якісний склад респондентів дослідження.

Наступний, п’ятий етап – найважливіший. Саме на цьому етапі учасниками дослідження збирається необхідна кримінологічна інформація. Від її повноти та достовірності залежить кінцевий результат кримінологічного дослідження, його висновки та практичні рекомендації

Шостий етап – аналітичний. На цьому етапі систематизується, узагальнюється й аналізується зібрана на попередньому етапі дослідження кримінологічна інформація. Результатом проведеної аналітичної роботи є обґрунтовані висновки щодо характеристики кримінологічної обстановки, її динаміки та тенденцій, кількісних і якісних показників злочинності та окремих її видів чи щодо інших питань, вивчення яких складало зміст і мету кримінологічного дослідження.

На сьомому етапі, на основі висновків та результатів кримінологічного дослідження розробляються практичні заходи щодо покращення чи стабілізації криміногенної обстановки на певній території, складаються цільові програми щодо координації зусиль правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю чи окремими її проявами, складаються певні плани з метою практичного використання результатів кримінологічного дослідження.

Останній, восьмий етап полягає в практичній реалізації розроблених на основі висновків та рекомендацій кримінологічного дослідження відповідних заходів, програм, планів тощо у діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, системи правоохоронних органів.

Вказаний перелік етапів кримінологічного дослідження не є вичерпним і може бути змінений залежно від його об’єкта та мети.

Важливо зауважити, що висновки та результати кримінологічних досліджень мають не лише суто практичне застосування, вони є емпіричною базою для перспективних наукових пошуків у кримінології.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 6947 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...