Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація та проведення тактичних навчань з бойовою стрільбою та бойових стрільб



Завдання. Відомі дані про якість імпортованого морозива (перевірялися однакові партії, із них відбиралися однакові проби).

Таблиця 8.7. Розподіл проб на якість морозива за країною походження та ступенем відповідності діючим стандартам*

Країна походження товару Якість морозива
відповідає діючим стандартам нижче діючих стандартів
Росія    
Польща    

* Дані умовні.

Визначте тісноту зв’язку між країною походження морозива та його якістю. Зробіть висновок про істотність зв’язку.

Розв’язання:

1) обчислюємо коефіцієнт контингенції:

Оскільки коефіцієнт відрізняється від 0 і додатний, то вважається, що між країною походження і якістю морозива є помірний прямий зв’язок. Російське морозиво якісніше ніж польське.

2) відношення шансів w = означає, що шанси закупити якісне морозиво в Росії в 3,5 рази вищі ніж у Польщі;

3) оцінюємо істотність зв’язку: = 300 * (0,3015)2 = 27,3;

27,3 > 3,84

Оскільки c2розрахункове> c2табличне, то істотність зв’язку вважається доведеною.

Контрольні питання і завдання

1.З якою метою обчислюються динамічні коефіцієнти еластичності? Якою є методика їх обчислення?

2. Сформулюйте економічний зміст коефіцієнта еластичності.

3. Перелічіть етапи дисперсійного аналізу.

4. Перелічіть етапи кореляційно-регресійного аналізу аналізу.

5. Сформулюйте суть і способи перевірки нульових гіпотез у митній статистиці.

6. Перелічіть етапи аналізу таблиць взаємної спряженості.

Практичні завдання для самостійної роботи

8.1. Відомі дані про обсяги експорту з України:

Рік Цукор Кондитерські вироби
Ціна USD/т Обсяг, тис.тонн Ціна USD/т Обсяг, тис. тонн
  321,6 68,1 688,9 82,3
  471,9 12,8 657,4 135,98

Знайдіть показники динамічної еластичності попиту від ціни на наведені товари. Дослідіть наявність перехресної еластичності попиту. Зробіть висновки.

8.2. Відомі дані про обсяги експорту з України:

Роки Насіння соняшника Олія
Ціна USD/т Обсяг, тис.тонн Ціна USD/т Обсяг, тис.тонн
  230,7 433,4 605,2  
  163,2 833,7 399,8 582,5

Знайдіть показники динамічної еластичності попиту від ціни на наведені товари. Дослідіть наявність перехресної еластичності попиту. Зробіть висновки.

8.3. Обстежено 20 підприємств галузі, що відвантажують на експорт свою продукцію. Результати обстеження наведені в таблиці:

Рівень якості продукції Кількість товару, проданого на зовнішньому ринку за рік, тис. тонн
Відповідає світовим стандартам 9, 12, 14, 9, 15, 18,11, 16, 11, 14, 12, 9
Нижче світових стандартів 10, 8, 11, 8, 6, 7, 10, 11

З допомогою дисперсійного аналізу оцініть тісноту та істотність зв’язку між якістю продукції та попитом на неї на світовому ринку. Зробіть висновки.

8.4. Відомі умовні дані по країні:

(млн. дол.)

Рік            
Експорт            
Валовий внутрішній продукт (ВВП)            

Обчисліть: 1) коефіцієнт лінійної кореляції між ВВП та експортом; 2) параметри лінійного рівняння регресії (без врахування фактора часу); 3) прогноз експорту на 2007 рік, якщо ВВП на 2007 рік очікується в обсягах 514 млн. дол.

8.5. Відомі умовні дані по країні:

(млн. дол.)

Рік            
Експорт            
Валовий внутрішній продукт (ВВП)            

Обчисліть: 1) коефіцієнт лінійної кореляції між ВВП та експортом; 2) параметри лінійного рівняння регресії (без врахування фактора часу); 3) прогноз експорту на 2007 рік, якщо ВВП на 2007 рік очікується в обсягах 514 млн. дол.

8.6. Відомі дані:

Групи країн Сальдо зовнішньоторговельного обороту
Додатне Від’ємне
Промислово-розвинуті    
Ті, що розвиваються    

Оцініть наявність і тісноту стохастичного зв’язку між рівнем розвитку країни та ефективністю її торгівлі. Знайдіть відношення шансів, оцініть істотність зв’язку. Зробіть висновки.

8.7. Відомі умовні дані по країні:

Рік          
Ставка ввізного мита середньозважена, %          
Обсяг імпорту, млн. дол.          

З допомогою кореляційно-регресійного аналізу зробіть висновок про тісноту та істотність зв’язку між рівнем ставок ввізного мита та обсягами імпорту.

8.8. Проведена перевірка якості імпортованого чаю. Здійснена мала вибірка. Відбиралися однакові проби на вміст таніну з однакових партій чаю (стандартний вміст не повинен бути меншим 8%). Одержані наступні результати лабораторного аналізу:

№ проби              
Вміст таніну, %              

Перевірте гіпотезу про відповідність фактичного вмісту таніну в чаї стандартному. Висновок зробіть за допомогою двостороннього t-критерію Ст’юдента з імовірністю 0,95.

Організація та проведення тактичних навчань з бойовою стрільбою та бойових стрільб

9.1. Тактичні навчання з бойовою стрільбою та бойові стрільби є найбільш ефективною формою підготовки підрозділів, одним з найважливіших способів підвищення їх бойової готовності та польового вишколу.

9.2. Вправи бойових стрільб призначені для удосконалення навичок у діях на полі бою, ефективному застосуванні зброї та озброєння бойових машин, умілому управлінні підрозділами в ході виконання завдань за призначенням за будь-яких умов обстановки.

Вправи бойових стрільб екіпажів є обов’язковими для виконання екіпажами танкових та механізованих підрозділів.

Вправи бойових стрільб груп виконуються найбільш підготовленими групами для удосконалення їх підготовки за рішенням командирів підрозділів.

Виконання бойових стрільб здійснюється під час проведення комплексного заняття у складі роти під загальним (безпосереднім) керівництвом командира роти. На занятті організовуються навчальні місця з відпрацюванням тактичних дій підрозділів, приведення зброї та озброєння бойових машин до нормального бою та виконання вправи бойових стрільб.

9.3. Бойові стрільби відділень (взводів) проводяться з метою удосконалення рівня навченості командирів відділень (взводів) в управлінні підрозділами і вогнем та тактико-вогневого вишколу підрозділів.

Бойові стрільби відділень (взводів) проводяться під час етапу підготовки відділень (взводів) за однією з тем тактичної підготовки, яка передбачає дії відділення (взводу) у наступі та обороні вдень або вночі.

9.4. Тактичні навчання рот (батальйонів) з бойовою стрільбою призначені для підвищення практичних навичок командирів з управління підрозділами в бою та удосконалення польового вишколу підрозділів.

Вони проводяться на заключних етапах підготовки рот (батальйонів) за комплексними темами, які передбачають відпрацювання декількох видів бойових дій.

Залежно від змісту теми навчання етап бойової стрільби може проводитися на початку, в середині або наприкінці навчання як вдень, так і вночі.

Ротні (батальйонні) тактичні навчання з бойовою стрільбою з механізованими, танковими підрозділами проводяться при посиленні їх танковими (механізованими), артилерійськими підрозділами (підрозділами протиповітряної оборони) і підрозділами родів військ та спеціальних військ.

Керівником ротного тактичного навчання з бойовою стрільбою є командир батальйону, батальйонного – командир бригади (полку).

9.5. Тривалість навчання визначається темою, а також часом, необхідним для відпрацювання усіх поставлених навчальних питань, виходу до вихідних районів та повернення до місць постійної дислокації, і повинна становити: батальйонного – до 4 діб; ротного – до 3 діб.

Тривалість етапу бойової стрільби – до 4 годин.

9.6. Для підготовки та проведення батальйонного тактичного навчання з бойовою стрільбою призначається керівництво, військові посередники, а також контрольні групи. Посадові особи до складу керівництва та посередників призначаються командиром, який проводить навчання.

Склад керівництва, посередників та контрольних груп на навчанні повинен включати мінімально необхідну кількість посадових осіб.

Ротне тактичне навчання з бойовою стрільбою організовує та проводить командир батальйону із залученням штабу та необхідних посадових осіб батальйону. На допомогу командиру батальйону можуть призначатися начальники служб і офіцери штабу бригади (полку).

Під час проведення етапу бойової стрільби на навчанні призначаються помічник з мішеневої обстановки та вогневі посередники на кожну вогневу позицію приданих артилерійських, мінометних, гранатометних, протитанкових батарей (окремих взводів) та підрозділів ПТРК; для підрозділів протиповітряної оборони – відповідно до Курсу стрільб зенітних ракетних комплексів та Курсу стрільб зенітної артилерії та зенітних ракетних комплексів ближньої дії військ ППО СВ.

Під час проведення батальйонного навчання на етапі бойової стрільби військові посередники при ротах (батареях) виконують обов’язки вогневих посередників.

В окремих випадках під час дій підрозділів на сильно пересіченій і закритій місцевостях можуть призначатися вогневі посередники при взводах (один-два на роту) як на ротному, так і на батальйонному тактичному навчанні.

Усі посадові особи, що беруть участь у проведенні навчання (бойової стрільби, вправи бойової стрільби), вогневі посередники та особовий склад імітаційної команди повинні мати на лівому рукаві білу пов’язку розміром 30×10 см з відповідними позначеннями: для керівника та його помічників – К, вогневих посередників – П, особового складу імітаційної команди – І.

Місце розташування пункту управління командира, що проводить навчання, позначається білим прапором, який на період етапу бойової стрільби заміняється червоним розміром 150×100 см, вночі – ліхтарями відповідного світла.

9.7. Підготовка навчання (бойової стрільби) починається заздалегідь, але не пізніше ніж:

батальйонного – за 10–15 діб;

ротного – за 5–7 діб;

бойових стрільб – за 3–4 доби.

Під час інспектування та контрольних перевірок строки підготовки навчань (бойових стрільб) можуть бути вкрай стислими.

9.8. Для проведення вправ бойових стрільб (бойових стрільб) розробляються документи, перелік яких наведено у додатках 18, 19 до Курсу стрільб.

План проведення вправ бойових стрільб (бойових стрільб) є основним документом, у якому вказуються:

тема, навчальні цілі, час і місце проведення;

посібники, матеріальне забезпечення;

навчальні питання і час на їх відпрацювання;

схема виконання вправи бойових стрільб (у плані бойової стрільби – схема тактичної обстановки і розташування цілей);

дії керівника бойової стрільби;

порядок і час показу цілей;

розрахунок мішеней і боєприпасів;

позивні та сигнали управління, схема зв’язку.

9.9. Для проведення ротних (батальйонних) тактичних навчань з бойовою стрільбою розробляються документи, перелік яких наведено у додатку 20 до Курсу стрільб.

План проведення навчання розробляється графічно на великомасштабній карті. У ньому визначаються:

тема, навчальні цілі та час проведення навчання;

склад військ, які залучаються до навчання;

норми витрати моторесурсів, боєприпасів та імітаційних засобів;

вихідна обстановка (бойовий склад, положення, характер бойових дій і взаємний вплив сторін різними засобами ураження до початку навчання);

бойові завдання вищих військових частин (підрозділів) кожної сторони до початку навчання і замисли їх командирів, а при переході від одного виду бойових дій до іншого принципово нові бойові завдання вищих військових частин (підрозділів) і замисли їх командирів;

бойові завдання підрозділів, що навчаються, і сусідів без зазначення рішень їх командирів;

вихідні райони військ, що навчаються, і час їх зайняття;

положення сторін до початку кожного етапу навчання;

райони розіграшу бойових дій військ сторін, ділянка для проведення бойової стрільби, основний напрямок стрільби;

етапи навчання, навчальні питання і час на їх відпрацювання;

заходи, які проводяться керівником навчання;

основні показники навчання.

Крім того, у плані відображаються:

вогневі (стартові) позиції артилерії та засобів протиповітряної оборони у вихідному положенні та після переміщення;

цілі для ураження артилерією (мінометами), авіацією і бойовими вертольотами та їх координати; маршрути польоту авіації, вертольотів і повітряних мішеней (імітаторів повітряних цілей);

склад вогневих посередників і контрольних груп;

єдиний сигнал припинення вогню всіма видами вогневого ураження.

9.10. Схема мішеневої обстановки розробляється на великомасштабній карті або плані Міжнародного центру миротворчості та безпеки, спеціалізованих навчальних центрів, полігонів (далі – полігона), знятому з карти в необхідному масштабі, підписується помічником з мішеневої обстановки та затверджується керівником навчання.

На схемі відображаються:

ділянка бойової стрільби з позначенням її меж, бокових захисних зон, захисних зон за дальністю, основного напрямку стрільби, загальні рубежі відкриття та припинення вогню;

положення і угрупування позначеного противника на ділянці бойової стрільби;

розташування та нумерація цілей, а також резервних груп для ведення вогню з усіх видів зброї;

цілі для ураження ракетними військами, артилерією та авіацією, їх координати;

розрахунок кількості мішеней, макетів та реальних цілей по районах (об’єктах) ураження;

напрямки заходу літаків і вертольотів на цілі та повернення після виконання завдань;

маршрути та висоти польоту, місця та сектори запуску повітряних цілей, маршрути польоту літаків і вертольотів, які позначають повітряні цілі для засобів протиповітряної оборони;

райони запуску радіокерованих мішеней;

місця розташування пунктів управління мішеневим полем та мотолебідок;

розрахунок озброєння, призначеного до бойової стрільби, та кількості мішеней для них;

загальний розрахунок боєприпасів за видами зброї;

навчальні питання, порядок і тривалість показу кожної групи цілей, імітації їх вогню та освітлення вночі;

схема організації зв’язку щодо управління мішеневою обстановкою.

Цілі на схемі позначаються відповідними мішенями з урахуванням їх реального розташування на місцевості.

9.11. Графік вогневого ураження та реальних дій військ на етапі бойової стрільби включає:

загальний хід бойових дій;

склад, угруповання авіації, ракетних військ, артилерії, засобів протиповітряної оборони й інших сил і засобів, які залучаються до реального ураження противника;

вогневі завдання, які вирішуються ними, завдання бойового забезпечення по періодах вогневого ураження і час їхнього виконання;

витрату боєприпасів;

сигнали дозволу виконання вогневих завдань для тих, хто стріляє, загальні сигнали управління.

Графік підписується начальником штабу керівництва та затверджується керівником навчання.

Під час розробки схеми мішеневої обстановки і графіка вогневого ураження та реальних дій підрозділів враховуються вимоги заходів безпеки відповідно до Положення зі служби полігонів Сухопутних військ Збройних Сил України, затвердженого наказом командувача Сухопутних військ Збройних Сил України від 25 грудня 2008 року № 600.

9.12. План проведення навчань (бойових стрільб, вправ бойових стрільб) затверджується старшим командиром (начальником):

батальйонного – за 2 тижні;

ротного – за 4–5 днів;

бойових стрільб (вправи бойових стрільб) – за 3 дні до початку бойової стрільби (вправи бойових стрільб).

9.13. Для проведення бойових стрільб і тактичних навчань з бойовою стрільбою створюється обстановка, що передбачає:

ведення вогню з усіх видів зброї штатних і приданих підрозділів;

подолання мінно-вибухових загороджень;

відривання окопів;

ведення вогню як по наземних, так і по повітряних цілях у засобах індивідуального захисту;

стрільбу через бійниці БМП (БТР, БМД);

стрільбу вночі з використанням нічних прицілів;

метання ручних гранат.

На ротному (батальйонному) тактичному навчанні з бойовою стрільбою може передбачатися знищення цілей стрільбою з танків і БМП на великі дальності, а в приморських районах – знищення морського десанту, який висаджує противник (ведення вогню по надводних цілях).

9.14. Мішенева обстановка, яка створюється для тактичного навчання з бойовою стрільбою (бойових стрільб), повинна відповідати організації підрозділів імовірного противника з урахуванням можливих втрат, тактиці його дій і забезпечувати набуття навичок в організації та веденні розвідки противника, управлінні вогнем штатних, приданих та підтримуючих підрозділів, виборі засобів та способів ведення вогню, підготовці вогневих завдань, спостереженні за результатами стрільби та корегування вогню, умілому поєднанні вогню та маневру при різній побудові бойового порядку.

Цілі (мішені) повинні виставлятися на всю глибину бойового порядку противника, який позначається, при цьому не допускається лінійне їх розташування.

9.15. Глибина мішеневої обстановки повинна бути:

для виконання бойових стрільб відділення – 1–2 км;

взводу – 2–3 км;

на етап бойової стрільби ротного тактичного навчання – 4–6 км;

батальйонного тактичного навчання – 6–10 км.

Забороняється готувати мішеневу обстановку силами підрозділів, які будуть брати участь у бойовій стрільбі.

9.16. Для позначення противника мішенями застосовуються:

живої сили в опорних пунктах взводів на передньому краю – головні та грудні фігури;

спостерігачів – головні фігури;

живої сили в глибині, обслуг гармат, мінометів – поясні фігури;

кулеметів, гранатометів, РПГ, гармат, танків, БМП, БТР, ПТКР, ракетних установок, вертольотів – відповідні мішені;

живої сили, що атакує (відходить), – ростові фігури.

Дозволяється застосовувати тривимірні мішені (об’ємні макети) відповідно до вищеназваних мішеней для стрільби підрозділами на великі дальності, гранатометів АГС-17, ГП-25, метання ручних гранат.

Цілі (мішені) мають бути замасковані (пофарбовані) під фон місцевості та з’являтися раптово як безпосередньо перед фронтом частин (підрозділів), так і в глибині. Мішені, по яких ведеться вогонь зі стрілецької зброї та озброєння бойових машин, з’являються на початку показу та падають при ураженні. При повторних показах з’являються тільки неуражені мішені. Рухомі мішені з’являються з початком руху та зникають при ураженні або наприкінці руху.

9.17. Кількість і характер цілей (мішеней) визначає керівник навчання,
виходячи з:

тактичної обстановки;

організаційно-штатної структури противника з урахуванням його укомплектованості та можливих втрат;

укомплектованості залучених до бойової стрільби (тактичних навчань) підрозділів;

виділених норм витрат боєприпасів, а також можливості ведення вогню з усіх видів зброї та метання ручних гранат;

характеру бойових дій (ситуацій застосування відповідно до формулярів військових частин).

9.18. Розрахунок здійснюється на основі загальної кількості мішеней для кожного вогневого засобу, при цьому кількість мішеней для нього визначається відповідно до коефіцієнту кількості вогневих завдань, які ним вирішуються в тому чи іншому виді бойових дій.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1446 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.024 с)...