Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Охорона навколишнього середовища



Закон України про „Охорону навколишнього середовища” був прийнятий 25 червня 1991 року (редакції Закону 1993,1996 pp.) [ ].

Закон визначає правові, економічні, соціальні основи охорони навколишнього середовища. Завдання Закону полягає в регулюванні відносин в області охорони природи, використанні й відтворенні природних ресурсів, забезпеченні й ліквідації наслідків негативного впливу на навколишнє середовище господарської й іншої діяльності людини, збереження природних ресурсів, генетичного фонду нації, ландшафтів і інших природних об’єктів.

При масовому використанні моніторів і комп'ютерів не можна не враховувати їхній вплив на навколишнє середовище на всіх стадіях: при виготовленні, експлуатації й після закінчення їхнього терміну служби. Сьогодні діють екологічні стандарти, які визначають вимоги до виробництва й матеріалів, використовуваним у конструкції приладів. Вони не повинні містити фреонів, хлоридів, бромідів (BS 7750) ТСО '95.

У стандартах ТСО'99 закладене обмеження по кадмію у світлочутливому шарі екрана дисплея й ртуті в батарейках. Апарати, тара й документація повинні допускати нетоксичну переробку після використання.

Міжнародні стандарти, починаючи із ТСО'92 включають вимоги зниженого енергоспоживання й обмеження припустимих рівнів потужності, споживаних у неактивному режимі.

Робота на ПК типу IBM PC/AT не робить шкідливого впливу на навколишнє середовище. Після закінчення терміну служби він повністю підлягає вторинній переробці, а також апарати, тара, документація повинні допускати нетоксичну переробку після використання.

Необхідно виконувати вимоги стандарту ISO - 14000, що визначає вимоги до організації виробничого процесу з мінімальним збитком для навколишнього природного середовища.

Але, варто, мабуть поглянути на питання охорони довкілля з точки зору навчання та виховання. ХГШ, на якому проходила практика, є закладом вищої освіти, що має на меті підготувати гідних членів нашого суспільства. Екологічне виховання є невід'ємною складовою всебічно гармонійно розвиненої особистості. Велика увага у навчальному закладі приділяється озброєнню студентів знаннями в царині екології і формуванню в них моральної відповідальності за збереження природного довкілля і розумного співіснування з ним. Причому здійснення такої важливої задачі, як формування у студентів екологічної культури не обмежується викладенням теоретичних знань, а підкріплюється й практичною природно-охоронною діяльністю. Даним закладом освіти, із залученням студентів та викладачів, проводиться активна робота по озелененню та очищення від сміття своєї території та міста в цілому. У теплий період року відбуваються традиційні екскурсії по мальовничим куточкам нашої країни, із неодмінною участю викладачів природничих дисциплін (екологів).

Можна із впевненістю сказати, що Харківський гуманітарно-педагогічний інститут робить помітний внесок у здійснення охорони навколишнього середовища, адже, готуючи педагогів, що у повній мірі усвідомлюють свою моральну відповідальність за збереження природного довкілля, маємо сподіватись на те, що і вони, в свою чергу, будуть готувати громадян здатних дотримуватися природної рівноваги та науково доцільних вимог симбіозу.

4.10 Висновки до розділу 4

Як свідчать дані, викладені і даному розділі, організація процесу навчання у Харківському гуманітарно-педагогічному інституті здійснюється згідно із правовими основами охорони праці та життєдіяльності (Закон України про охорону праці, Система стандартів безпеки праці, санітарними нормами і правилами, спеціальними міжгалузевими і галузевими нормами та стандартами).

Велика увага в вищезазначеному ВНЗ приділяється створенню сприятливих умов для дотримання режиму праці та відпочинку студентів та викладачів, виявленню несприятливих умов праці та об'єктів підвищеної небезпеки, дотриманню необхідних правил поведінки викладачів ті студентів інституту.

У ХГШ проводиться робота по виявленню та усуненню шкідливих та небезпечних факторів. Усі приміщення даного навчального закладу відповідають вимогам встановленим вищезазначеними законами, системами стандартів, санітарними нормами: підтримуються оптимальні параметри мікроклімату приміщень, освітлення приміщень відповідає необхідним нормам, у всіх приміщеннях передбачені вентиляція та кондиціонування повітря, застосовуються заходи для попередження негативного впливу шуму, функціонує система запобігання пожежам.

Особливу увагу варто звернути на роботу, що здійснюється в Харківському гуманітарно-педагогічному інституті по озброєнню студентів знаннями в царині екології та формуванню в них моральної відповідальності за збереження природного довкілля і розумного співіснування з ним. Адже очевидним є те, що готуючи педагогів, що у повній мірі усвідомлюють свою моральну відповідальність за збереження природного довкілля, можна сподіватись на те, що і вони будуть готувати громадян здатних дотримуватися природної рівноваги.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 382 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...