Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

РОЗДІЛ 2. Експериментальна перевірка технології формування професійної компетентності майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів у процесі педагогічної практики


Критерії сформованості фахових компетентностей:

мотиваційний когнітивний

емоційно-оцінювальний діяльнісний


Рівні сформованості фахових компетентностей: високий

середній низький


Результат:

Сформованість фахових компетентностей майбутніх вихователів ДНЗ

Рис. 1. Педагогічна модель формування фахових компетентностей майбутніх вихователів ДНЗ у процесі педагогічної практики


Основою діяльнісного підходу є діалогізація навчально-виховного процесу ВНЗ, що визначає суб’єкт-суб’єктну взаємодію студентів і викладачів, само актуалізацію і само презентацію особистості майбутнього педагога. Викладачі кафедри і керівники бази практики, на думку А. Богуш [3, с. 6], не тільки вчать і виховують, але і стимулюють студента до загального і професійного розвитку, створюють умови для саморозвитку. У ракурсі викладеного праксіологічна (професійно-педагогічна) діяльність визначається нами як метадіяльність, тому що зміст свідомості майбутнього вихователя ДНЗ не привноситься ззовні, а формується в процесі фахової підготовки.

У розробленій нами педагогічній моделі була сформульована мета – створення умов для формування фахових компетентностей майбутніх вихователів ДНЗ. Досягнення мети відбувалося згідно з основними принципами роботи з формування фахових компетентностей: безперервність, системність і цілісність, наступність, комплексність, дослідницьке спрямування.

Історико-педагогічний аналіз проблеми дослідження, вивчення досвіду організації педагогічної практики, аналіз її недоліків та труднощів студентів-практикантів, дозволили визначити умови формування фахових компетентностей студентів в процесі педагогічної практики:

– психолого-педагогічні: орієнтація навчального процесу ВНЗ на розвиток професійних компетентностей майбутніх фахівців; психологічна, педагогічна, методична підготовка студентів до практики; встановлення суб’єкт-суб’єктних взаємовідносин між студентами, викладачами, керівниками практики; орієнтація майбутнього вихователя на самооцінку фахової компетентності;

– організаційні: створення освітнього середовища педагогічної практики, яке відображає взаємини ВНЗ і базових закладів освіти; раціональний вибір баз практики; узагальнення і презентація передового педагогічного досвіду ДНЗ; організація науково-дослідної роботи студентів з актуальної методичної тематики ДНЗ, де студент проходить практику;

– дидактичні: методичне забезпечення усіх видів практики; розробка діагностичних матеріалів для моніторингу фахової компетентності майбутніх вихователів ДНЗ за підсумком практики; підготовка студентами методичної папки до кожного виду практики.

Серед важливих завдань нашого дослідження була розробка фахових компетентностей, які необхідно сформувати у майбутнього вихователя ДНЗ. Основний зміст фахових компетентностей складається з трьох основних компонентів: мотиваційного, професійно-діяльнісного, професійно-особистісного.

У моделі представлено основні складові даного комплексу: 1) система інтеграції теоретичної, професійно-практичної, дослідницької роботи; 2) методичне забезпечення усіх видів практики; 3) створення освітнього середовища педагогічної практики.

Завершальною складовою педагогічної моделі формування фахових компетентностей майбутніх вихователів ДНЗ в процесі педагогічної практики є моніторинг фахової компетентності студентів за результатами педагогічної практики. Задля цього нами було визначено та обґрунтовано критерії і показники, визначено рівні сформованості фахових компетентностей у майбутніх вихователів ДНЗ: мотиваційний (мотиваційна спрямованість професійних інтересів і потреб, педагогічна спрямованість на досягнення вищих щаблів професійної компетентності); когнітивний (якість професійно-педагогічних знань і розвиненість умінь, які забезпечують формування професійної компетентності); емоційно-оцінювальний (наявність умінь здійснювати самоаналіз та самооцінювання, прагнення до самовдосконалення); діяльнісний (здатність до саморозвитку власних можливостей та творчого перетворення дійсності з метою різнобічного розвитку дітей).

Розроблено методику діагностики рівнів сформованості фахових компетентностей майбутніх фахівців з дошкільної освіти. Враховуючи структуру, зміст фахових компетентностей та власних експериментальних досліджень і суджень ми визначили три рівні сформованості фахових компетентностей майбутніх вихователів ДНЗ: високий рівень (характеризується високим рівнем сформованості усіх показників); середній рівень (характеризується частковою сформованістю фахових компетентностей), низький рівень (характеризується недостатньою сформованістю фахових компетентностей майбутніх вихователів ДНЗ).

Нами була зроблена перша проба дослідити проблему формування фахових компетентностей майбутніх вихователів ДНЗ у процесі педагогічної практики. У процесі дослідження ми прийшли до висновку, що важливою умовою фахової підготовки може бути розроблення і впровадження в навчально-виховний процес ВНЗ педагогічної моделі формування фахових компетентностей майбутніх вихователів ДНЗ у процесі педагогічної практики.

Все це дозволило зробити певні висновки:

1. Важливою умовою формування професійної компетентності майбутніх вихователів ДНЗ є організація цілісного процесу навчально-практичної діяльності майбутніх вихователів.

2. Науково-дослідницька робота – важлива складова педагогічної практики і процесу підготовки фахівця в ВНЗ.

3. Цілеспрямована дослідницька діяльність сприяє інтеграції теоретичної і фахової підготовки, допомагає майбутньому спеціалісту приймати оптимальні рішення у процесі самостійного вирішення фахових завдань.

4. Інтеграція процесів науково-дослідницької і професійно-практичної підготовки спеціалістів забезпечили підвищення рівня готовності випускників до виконання функціональних обов’язків фахівців.

5. Організація педагогічної практики на дослідницьких засадах стала умовою пізнання, перевірки і поповнення знань студентів про особистість дитини, важливим фактором збудження інтересу до роботи з дітьми дошкільного віку.

РОЗДІЛ 2. Експериментальна перевірка технології формування професійної компетентності майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів у процесі педагогічної практики


Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 700 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...