Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Бухгалтерський облік поточних біологічних активів рослинництва



Для обліку та узагальнення інформації про наявність і рух поточних біологічних активів рослинництва використовують субрахунок 211 “Поточні біологічні активи рослинництва, які оцінені за справедливою вартістю”.

Біологічні активи рослинництва в аналітичному обліку кількісно можуть відображатись в одиницях площі, яку вони фактично займають, у разі якщо їх кількість неможливо визначити або це економічно недоцільно (зернові культури, соняшник, цукрові буряки тощо).

Порядок відображення надходження поточних біологічних активів рослинництва у бухгалтерському обліку та формування їх первісної вартості залежить від того, яким чином і на яких умовах вони одержані.

Підставою для оприбуткування поточних біологічних активів рослинництва є Акт на оприбуткування поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (ф. ПБАСГ-1), який складається експертною комісією з оцінки. В Акті зазначається склад експертної комісії, назва об’єкта обліку, площа в гектарах, оцінка якості посіву, прогнозовані врожайність і валовий збір, справедлива вартість поточного біологічного активу рослинництва. Акт підписується членами експертної комісії. Бухгалтером перевіряється правильність заповнення реквізитів, складається кореспонденція рахунків, потім Акт затверджується керівником підприємства.

Основним джерелом надходження поточних біологічних активів рослинництва є вирощування сільськогосподарських культур підприємством, витрати на вирощування відображаються по дебету рахунку 231 “Рослинництво”. Проте не виключене і придбання даних активів у вигляді посівів сільгоспкультур (що не досягли зрілості) при оренді засіяних земель, тоді фактично земля є об’єктом оренди, а посіви – поточним біологічним активом, який придбається, причому оцінка таких посівів відбувається за справедливою вартістю, оскільки первісну визначити неможливо. Порядок відображення надходження поточних біологічних активів рослинництва на рахунках бухгалтерського обліку представлено в табл. 3.4.

Таблиця 3.4. Кореспонденція рахунків з обліку надходження поточних біологічних активів рослинництва

№ оп. Зміст господарської операції Первинні документи Кореспонденція рахунків
дебет кредит
1 2 3 4 5
I. Придбання
  Оприбутковано поточний біологічний актив рослинництва, придбаний при оренді земельної ділянки Договір оренди землі, Акт на оприбуткування поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (ф. № ПБАСГ-1)    
  Відображено суму податкового кредиту з ПДВ Податкова накладна    
II. Визнання в результаті вирощування
  Оприбутковано поточні біологічні активи рослинництва, які оцінені за справедливою вартістю Акт на оприбуткування поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (ф. № ПБАСГ-1)    
  Визнана різниця між справедливою вартістю поточних біологічних активів рослинництва та витратами, понесеними на їх біологічне перетворення Розрахунок бухгалтерії  
– дохід від первісного визнання    
– витрати від первісного визнання    
III. Безоплатне отримання
  Оприбутковано безоплатно отримані ПБА рослинництва Акт на оприбуткування поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (ф. № ПБАСГ-1)    
IV. Внесок до статутного капіталу
  Оприбутковано поточний біологічний актив рослинництва отриманий як внесок до статутного капіталу Акт на оприбуткування поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (ф. № ПБАСГ-1)    
V. Отримання в обмін на подібний об’єкт
  Передано поточний біологічний актив рослинництва в обмін на подібний об’єкт Акт на списання поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (ф. № ПБАСГ-2)    

Продовження табл. 3.4.

1 2 3 4 5
  Відображено суму податкового зобов’язання з ПДВ Податкова накладна    
  Отримано поточний біологічний актив рослинництва в обмін на подібний об’єкт Акт на оприбуткування поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (ф. № ПБАСГ-1)    
  Відображено суму податкового кредиту з ПДВ Податкова накладна    
  Проведено взаємозалік заборгованостей Довідка бухгалтерії    
VI. Отримання в обмін на неподібний об’єкт
  Передано сільськогосподарську продукцію власного виробництва в обмін на поточні біологічні активи рослинництва Накладна    
  Відображено суму податкового зобов’язання з ПДВ Податкова накладна    
  Відображено собівартість переданої сільськогосподарської продукції власного виробництва Довідка бухгалтерії    
  Отримано поточний біологічний актив рослинництва в обмін на неподібний об’єкт Акт на оприбуткування поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (ф. № ПБАСГ-1)    
  Відображено суму податкового кредиту з ПДВ Податкова накладна    
  Проведено взаємозалік заборгованостей Довідка бухгалтерії    
  Визначено результати від обмінних операцій Виписка банку  
– збільшення суми грошових коштів за результатами обміну    
– зменшення суми грошових коштів за результатами обміну    
VII. Отримання як лишки при інвентаризації
  Отримано лишки поточних біологічних активів рослинництва, виявлені при інвентаризації Акт інвентаризації    
VIII. Отримання як додатковий біологічний актив
  Оприбутковано додатковий біологічний актив рослинництва Щоденник надходження сільськогосподарської продукції (ф. № 81)    

Для аналітичного обліку поточних біологічних активів рослинництва при журнально-ордерній формі обліку призначена Відомість аналітичного обліку біологічних активів рослинництва (ф. № 8.1 с.-г.). Дані у відомості зазначаються в розрізі площі поля та справедливої вартості поточного біологічного активу рослинництва.

Порядок відображення вибуття поточних біологічних активів рослинництва у бухгалтерському обліку залежить від того, яким чином і на яких умовах вони списуються.

Підставою для відображення в бухгалтерському обліку вибуття поточних біологічних активів рослинництва є Акт на списання поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (на початок збирання врожаю) (ф. № ПБАСГ-2). В Акті зазначається назва об’єкта обліку, площа в гектарах і справедлива вартість поточного біологічного активу рослинництва. Акт складається і підписується керівником структурного підрозділу та бухгалтером.

Поточні біологічні активи рослинництва списуються з балансу, як правило, на витрати виробництва в момент початку збирання врожаю сільськогосподарських культур. В окремих випадках вибуття таких біологічних активів може бути наслідком їх продажу, безоплатної передачі та ін. Типові кореспонденції зі списання поточних біологічних активів рослинництва наведені в таблиці 3.5.

Таблиця 3.5. Кореспонденція рахунків з обліку списання поточних біологічних активів рослинництва

№ оп. Зміст господарської операції Первинні документи Кореспонденція рахунків
дебет кредит
1 2 3 4 5
I. Списання при зборі урожаю
  Списано вартість поточних біологічних активів рослинництва на момент початку збирання врожаю на витрати виробництва Акт на списання поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (на початок збирання врожаю) (ф. ПБАСГ-2)    
II. Реалізація
  Відображено дохід від продажу поточних біологічних активів рослинництва Накладна    
  Нараховано податкове зобов’язання з ПДВ Податкова накладна    
  Списано собівартість поточних біологічних активів рослинництва, що обліковуються за справедливою вартістю Довідка бухгалтерії    
III. Списання внаслідок недостачі без виявлення винної особи
  Виявлено в результаті інвентаризації недостачі та втрати поточних біологічних активів рослинництва Акт інвентаризації    

Продовження табл. 3.5.

1 2 3 4 5
  Відображено недостачі та втрати поточних біологічних активів рослинництва на позабалансовому рахунку Довідка бухгалтерії  
  Відкориговано суму податкового кредиту з ПДВ Розрахунок бухгалтерії    
IV. Списання внаслідок недостачі з виявленням винної особи
  Виявлено в результаті інвентаризації недостачі та втрати поточних біологічних активів рослинництва Акт інвентаризації, Наказ керівника щодо врегулювання інвентаризаційних різниць    
  Відображено недостачі та втрати поточних біологічних активів рослинництва на позабалансовому рахунку Довідка бухгалтерії  
  Відкориговано суму податкового кредиту з ПДВ Розрахунок бухгалтерії    
  Визнано дохід в сумі, що належить до виплати підприємству при встановленні винної особи Довідка бухгалтерії    
  Списано недостачу з позабалансового рахунку Довідка бухгалтерії  
  Відображено суму, що підлягає сплаті до бюджету (різниця між стягнутою сумою та фактичними витратами підприємства на відновлення пошкоджених або придбання нових матеріальних цінностей та вартості робіт з їх відновлення)* Розрахунок бухгалтерії    
* – Відповідно до Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей № 116 Розмір збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей визначається шляхом проведення незалежної оцінки відповідно до національних стандартів оцінки. Із сум, стягнутих відповідно до Порядку, здійснюється відшкодування збитків, завданих підприємству, установі і організації з урахуванням фактичних витрат підприємства на відновлення пошкоджених або придбання нових матеріальних цінностей та вартості робіт з їх відновлення. Залишок коштів перераховується до державного бюджету.
  Відшкодовано суму збитків винною особою Прибутковий касовий ордер    
  Перераховано штраф на суму недостачі до бюджету Платіжне доручення    
V. Списання внаслідок загибелі урожаю, що спричинено надзвичайними подіями
  Списано поточні біологічні активи рослинництва знищені внаслідок повені Розрахунок обґрунтованості понесених підприємством витрат від надзвичайних подій    
VI. Безоплатна передача
  Безоплатно передано поточні біологічні активи рослинництва Накладна    
  Нараховано податкове зобов’язання з ПДВ при безоплатній передачі активів Податкова накладна    

Облік створення та списання при зборі урожаю поточних біологічних активів рослинництва розглянемо на прикладі.

Приклад 3.1. Умова: При посіві пшениці понесено витрати:

– насіння придбані – 120000,00 грн.

– насіння власного виробництва – 50000,00 грн.

– мінеральні добрива – 2000,00 грн.

– засоби захисту рослин – 4000,00 грн.

– органічні добрива власного виробництва – 3000,00 грн.

– роботи та послуги власних допоміжних виробництв – 5000,00 грн.

– заробітна плата працівників, зайнятих посівом – 10000,00 грн.

– амортизація необоротних активів, що використовувалися при посіві – 7000,00 грн.

– розподілені загальновиробничі витрати становили – 8000,00 грн.

Справедлива вартість пшениці при визнанні становила:

а) 200000,00 грн.

б) 250000,00 грн.

Списано вартість посіву пшениці на початку збирання врожаю на витрати виробництва.

Розв’язок:

Таблиця 3.6. Відображення операцій в бухгалтерському обліку

№ оп. Зміст господарської операції Первинні документи Кореспонденція рахунків Сума, грн.
дебет кредит
1 2 3 4 5 6
  Списано покупні насіння для посіву пшениці Акт витрати насіння і садивного матеріалу (ф. № ВЗСГ-4)     120000,00
  Списано насіння власного виробництва для посіву пшениці Акт витрати насіння і садивного матеріалу (ф. № ВЗСГ-4)     50000,00
  Списано мінеральні добрива для посіву пшениці Акт про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив та засобів хімічного захисту рослин (ф. № ВЗСГ-3)     2000,00
  Списано засоби захисту рослин для посіву пшениці Акт про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив та засобів хімічного захисту рослин (ф. № ВЗСГ-3)     4000,00
  Списано органічні добрива власного виробництва для посіву пшениці Акт про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив та засобів хімічного захисту рослин (ф. № ВЗСГ-3)     3000,00

Продовження табл. 3.6.

1 2 3 4 5 6
  Виконано роботи та послуги власних допоміжних виробництв для посіву пшениці Обліковий лист тракториста-машиніста (ф. № ПСГ-3)     5000,00
  Нараховано заробітну плату працівникам, зайнятих посівом пшениці Обліковий лист праці та виконаних робіт (ф. № ПСГ-2)     10000,00
  Нараховано єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до чинного законодавства* Зведена відомість нарахування та розподілу оплати праці та відрахувань від неї за об’єктами обліку витрат (ф. № 5.1. с.-г.)     3719,00
* Відповідно до Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання № 1423 від 13.09.2000 р., діяльність з: вирощування зернових, технічних та решти культур, що не належать до інших класів рослинництва; овочівництво, декоративне садівництво і вирощування продукції розсадників; вирощування фруктів, ягід, горіхів, культур для виробництва напоїв і прянощів; розведення великої рогатої худоби; розведення овець, кіз, коней; розведення свиней; розведення птиці;розведення інших тварин і виробництво їх продукції; вирощування культур у поєднанні з тваринництвом (змішане сільське підприємство) відноситься до 22 класу професійного ризику виробництва. Відповідно до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” розмір єдиного внеску за класом професійного ризику виробництва становить 37,19 %
  Нараховано амортизацію на необоротні активи, що використовувалися при посіві Розрахунок нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів (ф. № ОЗСГ-5)     7000,00
  Списано суму розподіле-них загальновиробничих витрат Розрахунок бухгалтерії, відомість розподілу загальновиробничих витрат     8000,00
  Визнано поточні біологічні активи рослинництва:
а оприбутковано поточні біологічні активи рослинництва за справедливою вартістю Акт на оприбуткування поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (ф. № ПБАСГ-1)     200000,00
відображено витрати від первісного визнання поточних біологічних активів рослинництва Акт на оприбуткування поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (ф. № ПБАСГ-1)     12719,00
б визнано поточні біологічні активи рослинництва за справедливою вартістю Акт на оприбуткування поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (ф. № ПБАСГ-1)     250000,00
визнано дохід від первісного визнання поточних біологічних активів рослинництва Акт на оприбуткування поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (ф. № ПБАСГ-1)     37281,00
               

Продовження табл. 3.6.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2311 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...