Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інвентаризація власного капіталу та забезпечення зобов'язань



Інвентаризацію статутного капіталу доцільно проводити в перший рік функціонування підприємства з метою контролю своєчасності і повноти сплати частин (акцій) засновниками. При інвентаризації перевіряється відповідність записів на рахунках 40 "Статутний капітал" та 46 "Неоплачений капітал", а також підтвердження цих записів первинними документами (прибутковими касовими ордерами, виписками банку, накладними, актами приймання-передачі тощо). На кінець кожного звітного року потрібно перевірити відповідність вартості чистих активів величині статутного капіталу, а також перевірити розмір статутного капіталу, з метою контролю правильності оцінки і відображення в обліку операцій зменшення або збільшення статутного капіталу
Крім того, в акціонерних товариствах необхідно перевірити організацію аналітичного обліку на рахунку 40 "Статутний капітал". При цьому встановлюється відповідність даних аналітичного обліку в розрізі видів (типів) розміщених акцій (з урахуванням реквізитів кожного випуску) даним засновницьких документів, змін і доповнень до них, звітів про випуск акцій.

Інвентаризація власного капіталу полягає у підтвердженні сальдо по аналітичному обліку за кожним учасником, засновником.

Інвентаризація забезпечень зобов'язань полягає в перевірці обґрунтованості відповідності залишку зазначених сум на дату інвентаризації переліку створюваних забезпечень, затверджених розпорядчим документом керівника підприємства.
Інвентаризації, зокрема, підлягають суми створених забезпечень, що переходять на наступний звітний рік - на оплату відпусток працівників, забезпечення матеріального заохочення й інші резерви, передбачені галузевими вказівками щодо складу витрат, які включаються до собівартості продукції (робіт, послуг).

Особливістю інвентаризації резервів є те, що перевіряються лише документи, а реального перерахунку активів не відбувається. У зв'язку з необхідністю покриття резервів реальними активами одночасно при проведенні інвентаризації резервів рекомендується перевіряти забезпеченість з використанням облікових регістрів (Журнали 1 та 7) та первинних документів щодо руху коштів на рахунку в банку підприємства.

Контрольні запитання до теми:

1. Дайте визначення поняття «власний капітал».

2. Які складові власного капіталу?

3. Які бухгалтерські рахунки передбачені для обліку власного капіталу? Дайте характеристику цих рахунків.

4. Що відображає звіт про власний капітал?

5. Який порядок реєстрації юридичних осіб? Які документи для цього потрібні?

6. В яких документах фіксується формування статутного капіталу?

7. Який розмір статутного капіталу встановлений чинним законодавством для товариств з обмеженою відповідальністю та акціонерних товариств?

8. Для чого призначений резервний капітал?

9. Які джерела формування резервного капіталу? Які напрямки його використання?

10. Який розмір резервного капіталу визначений чинним законодавством для господарських товариств?

11. В якому розмірі повинні відбуватися щорічні відрахування до резервного капіталу згідно чинного законодавства?

12. Як на рахунках бухгалтерського обліку відображають операції з резервним капіталом?

13. Як визначається нерозподілений прибуток (непокриті збитки) за звітний період?

14. Які напрямки використання прибутку підприємства? Якими бухгалтерськими записами це відображається?

15. Що таке забезпечення? Які нормативні документи регламентують створення та облік забезпечень наступних витрат і платежів?

16. На які цілі створюють забезпечення? Чи можна створювати забезпечення для покриття майбутніх збитків, пов’язаних з діяльністю підприємства?

17. Чи є створення забезпечень обов’язковим для всіх підприємств?

18. За якою оцінкою визнаються забезпечення?

19. Якими даними керуються при створенні забезпечень гарантійних зобов’язань?

20. Якою є оцінка забезпечень за обтяжливими контрактами?

21. Яка інформація щодо забезпечень повинна розкриватися у примітках до фінансової звітності?

22. В яких облікових регістрах та формах звітності відображають цільове фінансування та цільові надходження?





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1509 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...