Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Типорозміри або форм-фактори системних плат



Однією з найважливіших складових частин комп’ютера є системна (материнська) плата. Розміщені на ній контролери, центральний процесор, модулі оперативної пам’яті складають системне ядро комп’ютера.

На системні й платі є різні перемикачі, які задають режими роботи компонентам материнської плати, а також роз’єми для під єднання до системи різних пристроїв. Такі роз’ми називаються слотами розширення системи. Слоти позволяють розширювати можливості персонального комп’ютера шляхом введення в його склад нових периферійних пристроїв (Рис. 1)

Материнські плати характеризуються типорозмірами (форм- факторами), які впливають на розміщення материнських плат в системних блоках. Форм-фактори визначають геометричні розміри плати, розміщення роз’ємів розширення системи і процесора, розміщення місць кріплення плати, тип роз’єма живлення плати, живлячу напругу.

Найбільш розповсюджені наступні типорозміри або форм – фактори:

Ø повноромірний тип (Full-Size AT (Advansed Tecnologics));

Ø тип з обмеженими розмірами (Bady AT);

Ø низькопрофільний тип (LPX, Lov Profile X);

Ø міні - Низькопрофільний тип (mini LPX);

Ø удосконалений тип з обмеженими розмірами (ATX, Bady AT Expansion);

Ø тип з обмеженими розмірами ATX (micro ATX);

Ø тип NLX з обмеженими розмірами;

Компоненти системної плати.

Компоненти на системній платі мають наступне призначення:

Центральний процесор – це основний електронний модуль який виконує в комп’ютерній системі основну вичислю вальну роботу і керує взаємодією між всіма блоками і системами комп’ютера. Центральний процесор находиться в функціональному центрі комп’ютерної системи, обкружений апаратними функціональними блоками і підсистемами. Сучасні процесори виконують сотні мільйонів операцій в секунду.

Чіп сет – це комплекс мікросхем призначений для підтримки в комп’ютерній системі функціональних можливостей процесора, оперативної пам’яті, кеш-пам’яті, дискової пам’яті, відео-пам’яті та мереженої карти.

Мікросхеми чіпсета генерують більшість сигналів для системних і периферійних компонентів, перетворюють сигнали між шинами, дозволяють процесору і оперативній пам’яті працювати з високою продуктивністю. Всклад декількох мікросхем із яких складаються чіп сети, входять вузли, які називаються обрамленням центрального процесора. Це-таймери, контролери переривань і прямого доступу до пам’яті, контролери графічної шини, послідовного і паралельного портів і інші пристрої які підтримують системні процеси в комп’ютері.

Контролери – призначені для керування доступом із системи до якого несуть із пристроїв, а також для виконання відповідних операцій інформаційного обміну. Кожен зовнішній пристрій має свій контролер. Після отримання відповідних команд від центрального процесора контролер виконує операції по обслуговуванню зовнішнього пристрою. В комп’ютері широко використовуються контролери.

Системний міст - серед компонентів системної плати особливе значення має системний міст між шинами. Він з’єднує п’ять основних компонентів системи: процесор, пам’ять, графічний адаптер, контролер АТАРІ, і шину РСІ. В окремих випадках він може забезпечувати роботу мережевих плат і інших високошвидкісних пристроїв. Пристрої які працюють на більш низьких швидкостях підключаються до шини РСІ. По своїй внутрішній структурі системні мости діляться на дві частини:

Ø міст шини пам’яті та графічного адаптера (Північний міст);

Ø міст шини вводу-виводу (Південний міст);

Міст пам’яті з’єднує процесор з пам’яттю і графічним адаптером. Міст вводу-виводу з’єднує один з одним контролер АТАРІ, шину РСІ, і (при необхідності) інші високошвидкісні пристрої вводу-виводу. Дані між цими двома системними мостами передаються на дуже великій швидкості.

В комп’ютері ширико використовуються контролери інтегровані (вбудовані) на системній платі. Вбудованими можуть бути контролери клавуатури, накопичувачів на твердих і гнучких магнітних дисках, паралельного і послідовного портів, відеосистеми. Зовнішні контролери можуть складатися із декількох мікросхем, розміщених на окремій платі яка встановлюється в роз’єм слота розширення.

Рисунок 5.1 Системна плата Asus.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 1204 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...