Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Державний нагляд та громадський контроль за охороною праці



Нагляд та контроль дотримування законодавства про працю та правил з охорони праці здійснюють:

- спеціально уповноважені державні органи та інспекції, що не залежать у своїй діяльності від адміністрацій підприємств, установ, організацій;

- професіональні спілки, а також технічна та правова інспекція праці, що входять до їх складу;

- ради народних депутатів та їх виконавчі органи контролюють виконання законодавства про працю і порядок, здійснюють внутрішньовідомчий контроль за виконанням законодавства про працю у відношенні до підприємств, що їм підлягають, установ та організацій.

Вищий нагляд за виконанням законів про працю здійснює Генеральний прокурор.

Технічна інспекція праці контролює виконання законодавства про працю та правила охорони праці у виробничих, науково-дослідних об’єднаннях, на підприємствах, установах, організаціях та інше

Санітарний нагляд. Державний санітарний нагляд здійснюється через санітарно-епідемічні служби міністерства охорони здоров’я. Основна задача санітарного нагляду – запобігання забруднення зовнішнього середовища (водоймищ, грунтів, атмосферного повітря) шкідливими виробничими викидами, а також контроль організації і проведення заходів, спрямованих на попередження захворювань.

Державний гірський нагляд. Контролює виконання технологічних регламентів, норм, правил та інструкцій з техніки безпеки на підприємствах та пожежо і вибухонебезпечних виробництвах, забезпечує контроль виконання правил устрою та безпечної експлуатації парових котлів та посудин, працюючих під тиском вище 70 КПа; водогрійних котлів з температурою нагріву води більше 115°С, трубопроводів для пару та гарячої води, вантажопідйомних кранів, ліфтів (крім малих вантажних), ескалаторів, фунікульорів та підвісних пасажирських канатних доріг.

Пожежний нагляд. Державний пожежний нагляд здійснюється головним управлінням технічної охорони Міністерства внутрішніх справ та через їх місцеві органи. Органи місцевого управління та відділи пожежної охорони та пожежні підрозділи, що обслуговують підприємства в порядку нагляду контролюють виконання протипожежних заходів на всіх об’єктах підприємств, боєздатність пожежних служб та готовність засобів пожежогасіння на підприємстві. Органи пожежного нагляду приймають участь у прийманні в експлуатацію об’єктів капітального будівництва.

Енергетичний нагляд. Здійснюють відповідні органи міністерства енергетики. Основна задача - нагляд за технічним станом електростанцій, електричних та теплових установок та їх безпечним обслуговуванням.

Директор підприємства. Здійснює загальне керівництво роботою з створення безпечних та здорових умов праці на підприємстві.

Головний інженер очолює всю організаційно-технічну роботу з створення безпечних умов праці на підприємстві.

Відділ з охорони праці несе відповідальність за організацію роботи з охорони праці, попередження нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Начальник цеха, участка організує ведення технологічного процесу, газорятувальних, вогневих, ремонтних та інших робіт в цеху відповідно з вимогами технологічного регламента, правил та інструкцій з техніки безпеки.

Газорятувальна служба. Створюється на підприємствах, де можливе випадкове виділення вибухонебезпечних технічних газів внаслідок аварій, порушень герметичності апаратів, комунікацій. Підпорядковується головному інженеру.

Санітарні лабораторії ведуть постійний контроль виконання санітарно-гігієнічних нормативів в цехах та на території підприємства.

Суспільний контроль. На всіх державних підприємствах в кожній профгрупі відкритим голосуванням вибирають суспільного інспектора з охорони праці та страхового делегата. Суспільний інспектор з охорони праці контролює виконання законодавства з охорони праці, правил, норм та інструкцій з охорони праці та виробничої санітарії. Страховий делегат сприяє медичним установам у проведенні профілактичних заходів, спрямованих на зниження захворюваності та поліпшення умов праці на виробництві.

Комісія з охорони праці. Здійснює контроль за дотримуванням адміністрацією законодавства про працю, контроль стану техніки безпеки на робочих місцях, участь у складанні номенклатурних заходів з охорони праці та ін.

Комісія з страхування (соціального) розглядає питання, пов’язані з призначенням та визначенням розмірів допомоги за тимчасовою непрацездатністю, аналізує стан захворюваності та визначає разом з адміністрацією шляхи її зниження, організує медичне обслуговування, санітарно-курортне лікування і т.д.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 713 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...