Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розвиток швидкісних якостей на різних етапах річного циклу тренування спринтерів



У процесі багаторічного тренування спортсмени досягають досить високого рівня спеціальної фізичної підготовки й подальше його підвищення стає досить складним завданням. Механічне нарощування обсягу тренувального навантаження саме по собі не гарантує відповідного рівня поліпшення фізичної підготовки й спортивних результатів подальший прогрес результатів багато в чому залежить від раціонального розподілу тренувального навантаження в більших, середніх і малих циклах. Відповідно до зроблених подань про раціональну структуру тренувального процесу кваліфіковані спринтери на етапі поглибленої спеціалізації використовують подвійний варіант періодизації річного циклу двома піврічними циклами: осінньо-зимовий і весняно-літніми (перехідний період між першими й другим піврічними циклами, як правило, не планується). Така організація тренувального процесу передбачає зосередження навантаження різної переважної спрямованості на певних етапах підготовки. При цьому:

Специфічне бігове навантаження гліколетичной анаеробной спрямованості для вдосконалювання швидкісної витривалості (біг на відрізках понад 100м зі швидкістю 100-91%) виконується переважно в другому піврічному циклі (більшою мірою це зауваження ставиться юнакам), максимум навантаження цієї спрямованості доводиться на квітень - травень (близько 18% від загального обсягу тренувального навантаження за рік і 20% у юнаків). Слід зазначити, що в першому піврічному циклі дівчини виконують у середньому більший обсяг навантаження для підвищення спеціальної витривалості, починаючи такі тренування з листопада (юнака із грудня).

Силовий-силову-силове-силова-швидкісно-силові стрибкові вправи використовуються в значних обсягах на і спеціально-підготовчих етапах. У першому піврічному циклі основний обсяг стрибкових вправ дівчини виконують у листопаді (20-7%), юнака в листопаді-грудні (12-15%). У другому циклі основний обсяг вправ юнака виконують у квітні, дівчини у квітні-травні. У змагальном періоді обсяг стрибкових вправ становить у середньому 6-8% на місяць від річного обсягу.

Швидкісно-силові вправи з обтяженнями спринтери у великому обсязі використовують у першому піврічному циклі, а найбільш високими параметрами навантаження в листопаді-грудні (18-22% на місяць).

У бігунок обсяг вправ з обтяженням розподілений більш рівномірно, основний відсоток навантаження доводиться на другий піврічний цикл із найбільш високими параметрами в березні-квітні (12-17%) на місяць.

Як і в розглянутому вище випадку із стрибковими вправами, у змагальному періоді обсяг вправ з обтяженням істотно знижує й не перевищує 10% на місяць від річного обсягу.

Такий розподіл засобів швидкісно-силової підготовки в бігунок з акцентом на стрибкові вправи в першому піврічному циклі, на нашу думку, пов'язане з морфо-функціональним особливостями організму. [7; 11]

На етапі поглибленої спеціалізації, тренування у всіх періодах
річного циклу носять комплексний характер, що забезпечує ріст
технічної майстерності й підвищення спеціальної фізичної

підготовленості спортсменів. Однак, оскільки на кожному етапі річного циклу в тренуванні увага акцентується на рішенні певних завдань, те характерною рисою динаміки навантаження є нерівномірне розподілу приватних обсягів основних тренувальних засобів по етапах. Такий хвилеподібний розподіл обсягів засобів різної спрямованості дозволяє цілеспрямовано впливати на певні фізичні якості й здатності з урахуванням біологічних особливостей адаптації організму в процесі технічного-спортивно-технічного вдосконалювання.

Більші обсяги навантаження швидкісно-силової спрямованості мають тугіше динаміку, що й навантаження аеробної спрямованості, які виконуються на першому, другому й шостому тижнях, але швидкісно-силові вправи на першому тижні виконуються в середньому обсязі.

Осінньо-зимовий спеціально-підготовчий етап.

Тренування на даному етапі спрямовані безпосередньо на становлення спортивної форми. Основне завдання цього етапу - удосконалювання спортивних здатностей і технічної майстерності спортсменів. Тривалість цього етапу становить 5-6 тижнів. На цьому

етапі зростає питома вага вправ спеціальної фізичної підготовки, що виражається в домінуванні бігового навантаження анаеробної направності.

Досягнутий на попередньому етапі рівень силовій підготовці підтримується за рахунок виконання стрибкових вправ з обтяженням. Найбільший обсяг вправ швидкісно-силової спрямованості виконується в середині етапу.

Бігову роботу алактатно-анаеробной і гліколетичной спрямованості доцільно проводити в часі, тому що паралельне використання навантажень із більшими обсягами бігового навантаження, спрямованої на вдосконалюванні швидкості й швидкісної витривалості, не дозволяє якісно виконувати першу з них (швидкісну). Робота над швидкісною витривалістю приводить до значного нагромадження молочної кислоти в організмі, вимагає напруга енергетичних ресурсів і в остаточному підсумку вступає в конкурентні відносини із програмою підвищення швидкості.

Зимовий змагальний етап складається як правило, з 6-8 мікроциклів. Основними завданнями змагального етапу є збереження й подальше підвищення рівня спеціальної підготовленості й можливо більш повно його використання в змаганнях

Срибкові вправи з обтяженнями виконуються в невеликому обсязі протягом усього змагального мезоцикла.

Весняно-літній спеціально підготовчий етап.

Із цього етапу починається другий цикл підготовчий до літніх стартів. Тривалість його становить 4-6 тижнів. Як і на осінньо-зимовому общепідготовчому етапі, велика увага приділяється повішенню рівня швидкісно-силової підготовленості й удосконалюванню загального рівня функціональних можливостей організму.

На зимовім-весняно спеціально підготовчому етапі домінує бігове навантаження аеробної спрямованості, але в порівнянні із зимовим спеціально підготовчим етапам потрібна трохи інша стратегія, по якій більші обсяги навантаження аеробної й змішаної спрямованості розводяться в часі.

Весняно-літній -спеціально-підготовчий етап.

При підготовці до літніх стартів спортсмени планують цей етап тривалістю 6-7 тижнів.

Зміст тренувального процесу передбачає також удосконалювання швидкісної витривалості, крім того, на цьому етапі підвищується максимальна швидкість перегони, поліпшення часу перегони в стартовому прискоренні. Домінує бігове навантаження анаеробной спрямованості. Стратегія організації бігового навантаження на етапі передбачає розведення в часі більших обсягів навантаження, алактатно-анаеробной і гліколитичной спрямованості. Акцентоване вдосконалювання спеціальної витривалості здійснюється на початку й кінці спеціально-підготовчого етапу. Швидкісно-силова підготовка ведеться в підтримуючому режимі, великий обсяг швидкісно-силових вправ виконується в середині етапу.

Літній Змагальний період.

Період основних літніх змагань у спринтерів становить до 12-15 тижнів, організованих у вигляді три-трьох-три-двох-трьох послідовно повторюваних змагальних мезоциклов. Кожний такий мезоцикл складається з 4-6 тижнів, остання з яких є відбудовною. У мезоциклах домінує бігове навантаження алактатно-анаеробной і гліколической спрямованості. Великий обсяг перегони із гліколической спрямованістю рекомендується виконувати в другий тиждень мезоцикла.

У кожному мезоциклі бігуни беруть участь у двох-трьох змаганнях, головні старти сезону доводяться на кінець змагального періоду.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 450 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...