Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система постачання «точно у термін» в закупівельній логістиці



Найбільш розповсюдженою у світі логістичною концепцією є концепція «точно у термін» (just-in-time, JіT), яку ще називають концепцією «О запасу».

З логістичних позицій концепція «точно у термін» ґрунтується на організації постачання без будь-яких обмежень щодо вимоги мінімуму запасів, де потоки матеріальних ресурсів ретельно синхронізуються з потребою у них, яка задається виробничим розкладом випуску готової продукції. Подібна синхронізація досягається координацією двох логістичних сфер постачання і виробництва

Система постачання «точно у термін» — це система організації постачання, яка ґрунтується на синхронізації процесів доставки матеріальних ресурсів у необхідній кількості й на той момент, коли ланки логістичної системи їх потребують, з метою мінімізації витрат, пов'язаних із створенням запасів.

Впровадження концепції «точно у термін» має свої позитивні та негативні сторони її перевагами є:

· скорочення запасів на всіх стадіях логістичного циклу;

· скорочення складських площ;

· висока пропускна здатність;

· активна участь і підвищена мотивація працівників;

· високий прибуток і продуктивність логістичної системи;

· висока якість обслуговування;

· висока гнучкість логістичної системи;

· своєчасна доставка.

До недоліків системи «точно у термін» слід віднести:

· низькі запаси роблять будь-які збої в роботі логістичної системи критичними;

· введення системи може вимагати великих змін, яких важко досягнути на практиці.

Досвід показує, що стратегія J іТ не є універсальною і застосовується не завжди. Її реалізацію стримують такі важливі фактори, як незадовільна якість продукції, порушення термінів постачання й оплат за товар, помилки і збої в передачі інформації між замовником і постачальниками. Успіх у реалізації стратегії залежить також від кількості та територіальної дислокації постачальників, рівня їх відповідальності під час виконання договірних; зобов'язань. Тому величезні витрат, пов'язані з реалізацією методу закупівель «точно в термін», ефективні тільки в стабільно працюючих економічних системах за умови довгострокових господарських зв'язків.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...