Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тютюнопаління



Найпоширенішою і надзвичайно небезпечною звичкою кожного п'ятого жителя планети є тютюнокуріння. Багато курців розглядають свою пристрасть до тютюну як «маленьку слабкість». Однак вони глибоко помиляються, оскільки паління підриває здоров'я людини, знижує його працездатність, є причиною багатьох хвороб, прискорює в'янення організму, наближає старість і смерть. Курці швидко втомлюються, дратуються, у них порушений сон, вони в два рази частіше потрапляють в автомобільні аварії, ніж некурящі.

Тютюнопаління є поширеною шкідливою звичкою серед чоловіків, жінок, та підлітків. Наукові досліди підтверджують згубну дію нікотину на організм людини.

Встановлено, що тютюновий дим вміщує отруйні речовини. Крім нікотину він містить шкідливі речовини такі як: чадний газ, синильну кислоту, сірководень, аміак, азот, ефірні масла. Одноразова доза нікотину 0,08...0,16 г є смертельною для людини. Оскільки нікотин потрапляє в організм людини поступово і малими дозами, гострих явищ отруєння людей не спостерігається. Тютюн шкідливо діє на організм людини і, в першу чергу, на нервову систему, спочатку збуджуючи її, а потім пригнічуючи. Нікотин звужує судини мозку і зменшує їх еластичність, ускладнює надходження крові в мозок, що і обумовлює погіршення його роботи. Як наслідок — біль в голові, запамороченя. Під впливом паління послаблюється пам’ять, увага, сила м’язів, зменшується інтелект. Люди, що палять, в 5 разів частіше хворіють на рак та інші злоякісні пухлини. Гігієнічний аспект паління полягає в тому, що людина, яка палить, отруює не лише свій організм, а й оточуюче повітря. Проти паління необхідно боротися всім суспільством. Наразі, для цього вживаються адміністративні заходи, метою яких є обмеження паління в загальних місцях і особливо не допускання паління серед дітей і підлітків. Кожний, хто палить, повинен усвідомлювати всю ту шкоду, яку він наносить здоров’ю.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 422 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...