Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація НС за причинами походження і територіального поширення



Надзвичайні ситуації (НС) на території України (Постанова Кабміну України 15.07.1998р. №1099) поділяються на:

· НС техногенного характеру;

· НС природного характеру;

· НС соціально-політичного характеру;

· НС воєнного характеру.

Класифікація НС техногенного характеру:

Транспортні аварії (катастрофи) трапляються під час руху транспортних засобів.

Пожежі та вибухи відбуваються на пожежно-небезпечних та вибухонебезпечних об'єктах, на залізничному і трубопровідному транспорті, які здійснюють переміщення пожежно-небезпечних і вибухонебезпечних вантажів.

Аварії з викидом аварійно хімічно небезпечних речовин (АХНР) - це події, пов'язані з витоком шкідливих хімічних продуктів у процесі їх виробництва, зберігання, переробки та транспортування.

Аварії з викидом радіоактивних речовин виникають на радіаційно-небезпечних об'єктах: атомних станціях, підприємствах з виготовлення і переробки ядерного палива, захоронення радіоактивних відходів та ін..

Аварії з викидом біологічно небезпечних речовин (БНР) - найбільш небезпечні для населення аварії, оскільки тяжкість наслідків у разі попадання біологічно небезпечних речовин у навколишнє середовище дуже велика.

Раптові обвалення будівель, споруд найчастіше викликаються побічними факторами: великим скупченням людей на обмеженій площі; сильною вібрацією, викликаної проходять залізничними складами або великовантажними автомобілями; надмірним навантаженням на верхні поверхи будинків і т.д.

Аварії на електроенергетичних системах та комунальних системах життєзабезпечення істотно ускладнюють життєдіяльність населення, особливо в холодну пору року.

Аварії на промислових очисних спорудах призводять до викидів отруйних, токсичних і шкідливих речовин в навколишнє середовище.

Гідродинамічні аварії виникають при руйнуванні гідротехнічних споруд, найчастіше гребель. Їх наслідки - затоплення великих територій.

При подальшому розвитку технічного прогресу суспільства з'являться нові НС, тому важливе значення набувають знання, вміння, навички, досвід людей по їх запобіганню, дії, спрямовані на збереження здоров'я і життя в разі виникнення НС техногенного характеру.

Для України основними НС природного характеру (стихійними лихами) є: повені, землетруси, сильний вітер, циклони, природні пожежі, лавини, обвали, зсуви, селі, екстремальні температури повітря, туман, гроза.

Для комфортного проживання на Землі людству необхідно приділяти велику увагу екологічним НС, до них відносяться: вимирання рослин і тварин, забруднення, засолення, заболочування і ерозія ґрунту, забруднення атмосфери, забруднення вод Світового океану, забруднення природного середовища, виснаження водних ресурсів і т.д.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1904 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...