Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Створення і припинення діяльності юридичних осіб



Відповідно до п. 1 ст. 5 Закону України «Про підприємства в Україні» та п. З ст. 6 Закону України «Про власність» підставою для створення підприємства є рішення власника (власників) майна чи уповноваженого ним (ними) органу, підприємства-засновника, організації або трудового колективу. Таке рішення повинно бути зафіксоване письмово і підкріплене відповідними установчими документами, підписаними всіма учасниками. Так, порядок створення і реєстрації господарських товариств відповідно до ст. 1 Закону України «Про господарські товариства» створюються на засадах угоди юридичними особами і громадянами шляхом об'єднання їхнього майна та підприємницької діяльності. Чинне законодавство України, зокрема п. 1 ст. З і п. 1 ст. 5 Закону України «Про підприємства в Україні» та ч. 1. ст. 4 Закону України «Про господарські товариства» передбачають необхідність погодження у ряді випадків рішень про створення, реорганізацію суб'єктів підприємницької діяльності з Антимонопольним комітетом України. Підприємство (товариство) вважається створеним і набуває прав юридичної особи з дня його державної реєстрації. Традиційно в цивільному праві розрізняли три способи виникнення юридичних осіб: розпорядницький, нормативно-явочний і дозвільний.

Розпорядчий порядок виникнення юридичної особи має місце в тому випадку, коли вона створюється в результаті розпорядження (вираження волі) власника майна чи її представника. Це було характерним способом створення державних юридичних осіб.

Нормативно-явочний (реєстраційний) порядок означає, що якщо юридична особа створена відповідно до умов, закріплених в законі, то державним органом йому не може бути відмовлено в легалізації (державної реєстрації). У такому порядку виникають практично всі суб'єкти підприємницької діяльності. У ринкових умовах господарювання такий порядок стає основним.

Дозвільний порядок складається у вимозі одержання дозволу відповідного державного органа і т.п. на створення юридичної особи. Зокрема, дозвіл відповідних державних органів необхідно для створення організацій, що будуть займатися діяльністю, зв'язаною з забезпеченням правопорядка, охороною здоров'я, освітою і ін.

Договірний порядок створення юридичної особи застосовується коли громадянин або юридичні особи добровільно об”єднуються для досягнення певної мети. Свідченням такого об”єднання є належним чином оформлений установчий договір. Незалежно від порядку створення юр.особи всі вони повинні мати правову осонову своєї діяльності – установчі документи. Ними є: - для товариства – установчий договір; -для установи – індивідуальний або спільний установчий акт.

Реєстрація об'єднань громадян провадиться в залежності відїхнього статусу або Міністерством юстиції, або місцевими органами виконавчої державної влади (ст. ст. 15, 16 Закону "Про об'єднання громадян").

Місцезнаходження юридичної особи визначається місцем її державної реєстрації, якщо інше не встановлено законом.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 313 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...