Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль і місце цивільного захисту у державній системі безпеки та захисту населення



На сучасному етапі основною метою державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій є забезпечення гарантованого рівня безпеки особистості, суспільства і держави в межах науково обґрунтованих критеріїв прийнятного ризику.

На території України діють 5 атомних електростанцій (Чорнобильська, Рівненська, Хмільницька, Запоріжська, Південно ­­­Українська АЕС), 1800 хімічно небезпечних об'єктів, 3 тисячі об'єктів в своєму виробництві використовують різні ізотопи. Небезпечними є гідротехнічні споруди, аварії (катастрофи) на яких можуть бути причиною виникнення катастрофічних повенів. По даним Штабу ЦО України повеням можуть зазнати 8 областей та 427 міст й населених пунктів України. Аварії (катастрофи) можуть мати місце на об'єктах по переробці нафти, газу на нафто-, газопрововодах.

Нині велику загрозу для людства складають наслідки таких великих аварій на ядерних реакторах як Чорнобильська аварія та Фукусімська. Після Чорнобильської катастрофи сильним радіоактивним брудом вкрито 5 млн. га території України (32 райони шести областей, більша частина з яких - сільськогоспо­­­дарські угіддя). Забруднено 1,5 млн. га лісів. Майже 1,5 млн. чо­­­ловік проживає на території де радіоактивний фон у десятки разів перевищує допустимі норми в Київському водосховищі назбиралося вже понад 60 млн. т радіоактивного мулу. Не менше шкоди навколишньому середовищу (особливо морським територіям) нанесли аварії на чотирьох реакторах АЕС, що поблизу м.Фукусіма.

Великої шкоди планеті завдали також, ядерні випробування та війни. З 1945 по 1981 р. у світі було здійснено 1315 ядерних вибухів. Людство нашої планети пережило близько 16 тисяч малих та великих війн, в яких загинуло більше 5 млрд. чоловік. Аналізуючи втрати людей серед військових та цивільного населення, можна зробити висновок: в останніх війнах значно збільшились втрати серед цивільного населення.

Завдання захисту цивільного населення вимагає системних вирішень. При цьому необхідно керуватись вимогами Женевських документів по захисту людей та об'єктів господарювання у надзвичайних умовах. Для цього на територіях всіх держав світу згідно резолюції ООН 2034 організована система органів, яка має забезпечити вирішення цієї проблеми. В більшості держав така система носить назву "Цивільний захист". Розглянемо кроки становлення цієї системи на території України.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 658 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...