Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція 11. АСДУ із зв’язком по радіоканалу



В АСДУ із зв’язком по радіоканалу (АСДУ-Р) кожний ТЗ обладнується прийомо-передавачем далекого радіозв’язку (ППДРЗ), пристроєм мовного зв’язку (ПМЗ), датчиком пасажиронаповнення салону (ДПС), приймачем ближнього радіозв’язку (ПБРЗ), вимірювачем подоланого шляху (ВПШ) і панеллю управління водія (ПУВ) (рис. 11.1.). На всіх КП розміщують радіомаяки (РМ), які постійно передають у вигляді радіосигналів двійкові коди відповідних КП. Радіус дії РМ складає 40 – 80 м.

Радіус зони обслуговування ЦДП залежить від висоти антени центральної радіостанції (ЦРС) та перепаду рівнів місцевості. Це обумовлено тим, що на якість радіозв’язку з ТЗ впливає житлова та промислова забудова. Для великих міст найбільш доцільна висота антени ЦДП 150 – 200 м. Висота антени може бути і меншою, але в цьому випадку може стати за потрібне встановлення на площині міста кількох антен. Для зв’язку ТЗ з ЦДП виділяють два радіоканали у діапазоні 145 – 175 МГц: один канал використовується для обміну мовною інформацією, а другий для передавання кодованої інформації.

ПБРЗ ТЗ, що проходить поруч з КП, по каналу ближнього радіуса дії приймає код цього КП. Потім ППДРЗ ТЗ переказує по цифровому радіоканалу до ЦДП таку інформацію: номер КП, номер ТЗ, дані про заповнення салону та довжину подоланого шляху, при потребі - запит водія на мовний зв’язок з диспетчером.

На ЦДП кодована інформація через пристрій спряження потрапляє до автоматизованого робочого місця (АРМ) диспетчера, де аналізується і накопичується інформація про рух ТЗ на маршрутній системі.

       
 
 
   
 


Рис. 11.1. – Структурна схема АСДУ-Р.

При наявності відхилень від розкладу руху АРМ видає відповідну інформацію диспетчеру. Одночасно АРМ розраховує за математичними моделями можливі варіанти ліквідації відхилення від розкладу руху. При необхідності диспетчер може передати команди водію за допомогою ПДЗ.

Швидкість опитування ТЗ до 1500 одиниць за хвилину при імовірності встановлення радіозв’язку не менше 99 %. Високі технічні параметри й широкі функціональні можливості АСДУ-Р роблять її найбільш перспективною для впровадження на міському пасажирському транспорті.

Контрольні запитання:

1. Який принцип дії радіомаяків?

2. Яке обладнання АСДУ-Р розміщується на ТЗ?

3. Які дані переказуються до ЦДП з ТЗ?





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...