Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Частина 1



ОСНОВИ МОВИ AHDL

Ужгород 2008


Методичні вказівки до лабораторних робіт з курсу

«Автоматизація проектування комп’ютерних систем»

для студентів 4-го курсу інженерно-технічного факультету

спеціальність «Комп’ютерні системи та мережі»

Укладач: Король І.Ю., канд. фіз.-мат. наук, доцент

Рецензенти:

Відповідальний за випуск: Король І.Ю., канд. фіз.-мат. наук, доцент,

зав. кафедри комп’ютерних систем та мереж

Дані методичні вказівки розглянуто та схвалено на засіданні кафедри комп’ютерних систем та мереж, протокол № від 2008 р.

та методичної комісії інженерно-технічного факультету,

протокол № від 2008 р.


ВСТУП

Мова AlteraHDL (AHDL) - мова опису апаратури, створена фірмою Altera в 1983 році. До теперішнього часу, пройшовши довгий шлях розвитку, вона являє собою ефективний засіб для:

■ поведінкового й структурного опису проектованого пристрою;

■ документування проекту.

Система синтезу пакета MAX+plus II, у який мова AHDL інтегрована, забезпечує його архітектурну незалежність: текстовий опис може бути без переробки синтезовано на базі будь-якої НВІС (Над Великої Інтегральної Схеми) програмувальної логіки, включеної в пакет MAX+plus II.

На відміну від таких мов як VHDL і VerilogHDL, орієнтованих на опис і моделювання системи (наприклад: процессор-память-проектований пристрій), мова AHDL більш проста у вивченні й оптимізована по своїх можливостях для проектування окремої НВІС. Однак, незважаючи на свою відносну простоту, вона містить типовий для сучасних мов опису апаратури набір високорівневих конструкції.

Проект

Під терміном «проект» у рамках пакета MAX+plus II розуміють набір файлів, пов'язаних із проектованим модулем, у якому виділяються дві групи файлів:

■ логічні файли, що описують алгоритм роботи пристрою (Design Files);

■ допоміжні файли(Ancilary Files).

Проект може містити один логічний файл або кілька логічних файлів, що утворять ієрархічний опис проектованого модуля. При ієрархічному описі серед безлічі логічних файлів розрізняють:

■ файл верхнього рівня в ієрархії описів (Top-level Design File);

■ файли нижніх (одного або декількох) рівнів ієрархії (Low-level Design files).

У файлі верхнього рівня задається архітектура модуля, визначається набір модулів, що входять до його складу як компоненти, і їхній взаємозв'язок. Опис цих модулів знаходиться в логічних файлах більш низького рівня ієрархії. У їхній склад, у свою чергу, у вигляді компонентів також можуть входити модулі, описи яких наведені в логічних файлах ще більш низького рівня ієрархії, і т.д.

Ім'я проекту повинно збігатися з ім'ям модуля верхнього рівня в ієрархії описів, а отже, і ім'ям логічного файлу, у якому зберігається його опис. Імена модулів нижніх рівнів ієрархії, у свою чергу, повинні збігатися з іменами файлів, у яких вони описані.

Логічний файл - це файл одного з наступних типів:

■ Graphic Design File – графічний файл (стандартне розширення - gdf). Файл містить схему, створену в рамках пакета MAX+plus II;

■ AHDL Text Design File – текстовий файл (стандартне розширення -.tdf). Файл містить текстовий опис модуля мовою AlteraHDL;

■ Waveform Design File – хвильовий файл (стандартне розширення -.wdf). Файл містить часові діаграми вхідних і вихідних сигналів, створених в рамках пакета MAX+plus II;

■ VHDL Design File – текстовий файл (стандартне розширення -.vdf). Файл містить текстовий опис модуля мовою VHDL;

■ Verilog Design File – текстовий файл (стандартне розширення -.v).

Файл містить текстовий опис модуля мовою Verilog HDL;

■ Orcad Schematic Files – схемний файл (стандартне розширення –

.sch).Файл містить схему, створену в рамках пакета ORCAD;

■ EDIF Input Files (стандартне розширення -. edf). Файл містить опис у форматі EDIF 200 або 300;

■ Xilinx Netlist Format File (стандартне розширення -. xnf). Файл містить опис модуля, отриманого в рамках пакета фірми Xilinx.

Допоміжні файли зберігають додаткову інформацію про проект. Їхні імена збігаються з ім'ям проекту.


1. ЕЛЕМЕНТИ МОВИ

1.1. Ключові слова й ідентифікатори

Повний перелік ключових слів (Keywords) і ідентифікаторів (Identifires) мови AHDL наведений у табл. 1 і табл. 2 відповідно.

Таблиця 1. Ключові слова

AND ASSERT BEGIN BIDIR BITS BURIED CASE CLIQUE CONNECTED PINS CONSTANT DEFAULTS DEFINE DESIGN DEVICE DIV ELSE ELSIF END FOR FUNCTION GENERATE GND HELP_ID IF INCLUDE INPUT IS LOG2 MACHINE MOD NAND NODE NOR NOT OF OPTIONS OR OTHERS OUTPUT PARAMETERS REPORT RETURNS SEGMENTS SEVERITY STATES SUBDESIGN TABLE THEN TITLE TO TRI_STATE_NODE VARIABLE VCC WHEN WITH XNOR XOR

Таблиця 2. Ідентифікатори





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 251 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...