Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мінілексикон. Античне (класичне) рабство – тип рабства, який виник у Греції і існував у Стародавньому Римі



Античне (класичне) рабство – тип рабства, який виник у Греції і існував у Стародавньому Римі. Для нього характерне жорстке відношення до рабів. Раби стали основною продуктивною силою. Джерелом рабства було захоплення полонених.

Вілла – форма рабовласницького господарства в Античному Римі.

Демократія – (у перекладі з грецької народовладдя) форма політичної системи суспільства, побудована на визнанні народу як джерела влади, існуванні представницьких установ.

Латифундія – крупні (площею понад 10000 га) рабовласницькі господарства в Античному Римі.

Поліс – місто, форма існування античної грецької общини. Кожен поліс був окремою державою з демократичною формою правління.

Реформи Солона – реформи, які провів архомт-простат Афін (вища посадова особа в Афінах) Солон, в 595 р. до н.е. Він ліквідував боргове рабство, заборонив продавати громадян Афін у рабство. За реформами Солона, суспільство було поділено на 4 категорії відповідно до обсягу приватної власності. Це сприяло руйнуванню общини і розвитку приватної власності.

Реформа Сервія Тулія – реформи аналогічні реформі солона, які провів у Римі цар Сервій Тулій. Реформа знищила пережитки общинного ладу, поділивши суспільство на 5 категорій за майновою ознакою і створила умови для розвитку приватної власності.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1275 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...