Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Експериментальна частина. 1. Корозія на контакті двох металів



1. Корозія на контакті двох металів

У склянку налити трохи 0,01 н. розчину сульфатної кислоти. У розчин опустити гранулу цинку і спостерігати повільне виділення водню. У цю же склянку опустити мідний дріт, не приводячи його в зіткнення з цинком. Чи виділиться водень на міді? З'єднати обидва метали. Пояснити виділення водню на міді.

Скласти схему дії гальванопари, що утворилася. Як уплинув контакт із міддю на корозію цинку?

2. Утворення мікрогальванопар

Помістити шматочок гранульованого цинку в пробірку і долити трохи розведеної сульфатної кислоти. Звернути увагу на повільне виділення водню. Долити в пробірку кілька крапель купрум (ІІ) сульфату. Що спостерігається? Написати рівняння реакцій.

3. Властивості металевих покрить

Нанести ножем чи цвяхом по одній подряпині на оцинковану і луджену залізні пластинки. За допомогою скляної піпетки в місці подряпин нанести розчин розведеної сульфатної кислоти, що містить K3[Fe(CN)6].

Який зразок скоріше піддається корозії? Пояснити результати досліду, скласти схеми корозійних гальванопар.

4. Електрохімічний захист

Налити в U-образну трубку 3%-вий розчин NaCl і додати до нього трохи розчину K3[Fe(CN)6]. Вставити в трубку два електроди – вугільний (анод) і залізний (катод). Пропустити протягом 5 – 10 хв. струм. Для порівняння інший зразок заліза опустити в склянку з розчином того ж електроліту. Де скоріше протікає корозія? Пояснити результати досліду.

Контрольні питання і завдання

1. Чим відрізняються корозія заліза в кислому середовищі від корозії в нейтральному середовищі?

2. Для яких металів може становити небезпеку лужне середовище?

3. Наведіть приклади електрохімічного захисту від корозії металів у промисловості.

4. Як протікає корозія нікельованого заліза в нейтральному і кислому середовищах при порушенні покриття?





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 453 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...