Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Антропогенний вплив на рослинний і тваринний світ



План.

Значення рослин у житті людини.

Червона книга. Заповідна справа.

Значення тварин у природі та у житті людини.

Причини вимирання тварин. Охорона тваринного світу.

Література:

1. Білявський Г.О., Фурдуй Р.С., Костіков І.Ю. Основи екології.- К.: Либідь, 2004, с.111-127

2. Лук”янова Л.Б. Основи екології. К.: „Вища школа”, 2000, с. 181-220

Людина завжди існувала в оточенні різноманітного рослинного і тваринного світу. Задовольняючи свої потреби, вона дедалі активніше втручалася у взаємозв’язки живої природи. Біота або сукупність рослинного і тваринного світу є найважливішою живою органічною складовою біосфери. Усе живе та неживе у біосфері характеризується збалансованістю, взаємозалежністю, взаємопристосованістю та та здатністю до самовідновлення.

Природні екосистеми, в яких протягом тривалої еволюції виробилася стійкість до зовнішніх впливів, нині відчувають принципово нові, антропогенні навантаження, що призводять до змін динамічної природної рівноваги. Результатом цього є перебудова екологічних систем, наслідки якої важко прогнозувати. Наприклад, різко скоротилися ареали і чисельність сотень видів рослин. Саме про втрати, яких сьогодні зазнає рослинний і тваринний світ, розповідається в цій темі.

Після вивчення цього матеріалу Ви дізнаєтесь:

· чому зменшення кількості видів рослин і лісових ресурсів негативно впливає на екологію;

· навіщо потрібна Червона книга;

· чому вимирають тварини;

· які заходи сприяють збереженню рідкісних та зникаючих тварин.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 2751 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...