Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості касового виконання державного бюджету



Виконання бюджету, тобто забезпечення повного і вчасно­го надходження всіх передбачених доходів та спрямування коштів на фінансування видатків, є основною стадією бюджет­ного процесу. Касове виконання державного бюджету - це фінансові операції з надходження доходів у бюджет і здійснен­ня видатків бюджету.

До утворення Державного казначейства України, створе­ного за Указом Президента України від 27 квітня 1995 року № 335, касове виконання державного бюджету здійснювалося на основі багатоканального механізму, до якого залучалися комерційні банки. Установи комерційних банків виконували весь комплекс операцій за доходами і видатками державного бюджету: здійснювали операції із зарахування на рахунки бюджету надходжень доходів, проводили їх на рахунки відпо­відних бюджетних організацій. Установи комерційних банків відкривали відповідним фінансовим органам рахунки для обліку доходів державного бюджету на балансовому рахунку № 100 "Доходи державного бюджету" за підрозділами бюд­жетної класифікації і символами щомісячного звіту з вико­нання державного бюджету.

Подібна внутрішньо суперечлива ситуація, коли бюджет­ними державними коштами розпоряджаються комерційні банківські структури, призводила до серйозних порушень ходу бюджетного процесу. Правилами стали затримки надходжен­ня коштів до державного бюджету, невчасність розрахунків з бюджетом, порушення принципів розмежування доходів між державним та місцевим бюджетами тощо.

З утворенням Державного казначейства України радикаль­но змінюється сам порядок касового виконання державного бюджету.

Найважливіша функція казначейства - проведення пла­тежів на користь бюджетних установ безпосередньо на місцях. Оплата при цьому здійснюється з єдиного казначейського ра хунка в НБУ. Тим самим значно зростає роль НБУ і його регіональних управлінь у веденні касового порядку виконан­ня державного бюджету.

Реалізація принципу єдиного казначейського рахунку в НБУ дає змогу мати точну інформацію про стан державних фінансів, забезпечує можливість маневру державними грошо­вими ресурсами. При цьому акумуляцію коштів держбюдже­ту, їх зберігання та перерахування за дорученням органів каз­начейства, а також прийняття, зберігання та видачу готівки здійснюють установи НБУ. Право розподілу асигнувань за напрямками видатків, затверджених Державним бюджетом України, залишається за галузевими міністерствами і відом­ствами.

З 1 квітня 1996 р. всі поточні бюджетні рахунки за кошта­ми Державного бюджету, які раніше були відкриті в устано­вах комерційних банків, переведені до установ НБУ. Це знач­но підвищило контроль з боку Державного казначейства за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів.

У цих умовах НБУ, по суті, виконує роль державного каси­ра, офіційного і безплатного охоронця фондів поточних ра­хунків Державного казначейства.

У деяких країнах касове виконання державного бюджету здійснюється через спеціальний бюджетний банк.

Головне управління Державного казначейства може укла­дати угоди з відповідними комерційними банками на здійснен­ня розрахунково-касового обслуговування коштів державно­го бюджету та позабюджетних фондів. Предметом таких угод є здійснення комерційним банком за дорученням Державно­го казначейства України функцій щодо касового виконання Державного бюджету, розрахунково-касового обслуговування органів державної влади, підприємств, організацій та установ, які використовують кошти державного бюджету та держав­них позабюджетних фондів. Банківські установи зобов'язані здійснювати вчасне зарахування бюджетних коштів та забез­печувати сувору відповідність здійснення видатків їх цільо­вому призначенню.

Державне казначейство проводить в установах банків пе­ревірки фінансово-бухгалтерських документів про зарахуван­ня, перерахування і використання бюджетних коштів.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 178 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...