Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Переоцінка нематеріальних активів



Підприємство може здійснювати переоцінку за справедливою вартістю на дату балансу тих нематеріальних активів, щодо яких існує активний ринок. У разі переоцінки окремого об'єкта нема­теріального активу слід переоцінювати всі інші активи групи, до якої належить цей нематеріальний актив (крім тих, щодо яких не існує активного ринку).

Якщо підприємством проведена переоцінка об'єктів групи нематеріальних активів, то надалі вони підлягають щорічній пе­реоцінці.

Переоцінена первісна вартість та накопичена амортизація об'єкта нематеріального активу визначаються як добуток відпо­відно первісної вартості або накопиченої амортизації та індексу переоцінки. Індекс переоцінки визначається діленням справедли­вої вартості об'єкта, який переоцінюється, на його залишкову ва­ртість.

Якщо залишкова вартість об'єкта нематеріальних активів до­рівнює нулю, то його переоцінена залишкова вартість визнача­ється додаванням справедливої вартості цього об'єкта до його первісної (переоціненої) вартості без зміни суми накопиченої амортизації об'єкта.

Відомості про зміни первісної вартості та суми накопиченої амортизації нематеріальних активів заносяться до реєстрів їх аналітичного обліку.

Сума дооцінки залишкової вартості об'єкта нематеріальних активів відображається у складі додаткового капіталу, а сума уцінки — у складі витрат звітного періоду, крім випадків, що на­ведені у п. 23 П(С)БО 8 «Нематеріальні активи».

В цьому пункті зазначено, що у разі наявності (на дату прове­дення чергової (останньої) дооцінки об'єкта нематеріальних ак­тивів) перевищення суми попередніх уцінок об'єкта і втрат від зменшення його корисності над сумою попередніх дооцінок за­лишкової вартості цього об'єкта і вигід від відновлення його ко­рисності, сума чергової (останньої) дооцінки, але не більше за­значеного перевищення, включається до складу доходів звітного періоду, а різниця (якщо сума чергової (останньої) дооцінки бі­льше зазначеного перевищення) спрямовується на збільшення іншого додаткового капіталу.

У разі наявності (на дату проведення чергової (останньої) уці­нки об'єкта нематеріальних активів) перевищення суми попере­дніх дооцінок об'єкта і вигід від відновлення його корисності над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкта і втрат від зменшення його корисності сума чергової (останньої) уцінки, але не більше зазначеного перевищення, спрямовується на зменшення іншого додаткового капіталу, а різниця (якщо сума чергової (останньої) уцінки більше зазначеного перевищення) включається до витрат звітного періоду.

При вибутті об'єктів нематеріальних активів, які раніше були переоцінені, перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкта нематеріальних активів включається до складу нерозподіле­ного прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіта­лу. Перевищення сум попередніх дооцінок об'єкта нематеріа­льних активів над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкта нематеріальних активів може щомісяця (щокварталу, раз на рік) у сумі, пропорційній нарахуванню амортизації, включатися до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу. При цьому до складу нерозподіленого прибутку при вибутті цього об'єкта включається залишок перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок такого об'єкта, що ві­дображений у складі додаткового капіталу. Відомості про су­му перевищення попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок об'єкта, що включені до складу нерозподіленого при­бутку, заносяться до реєстрів аналітичного обліку нематеріа­льних активів.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 401 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...