Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічна оцінка природних ресурсів



Природні ресурси – компоненти природного середовища, які використовуються або можуть бути використані при здійсненні господарської діяльності

Економічна оцінка природного ресурсу – це оцінка ресурсу з позицій залучення його в господарську діяльність. Економічна оцінка може бути дана лише господарські використовуваному природному ресурсу і визначає його значення лише для економічної системи.

Економічна оцінка природних ресурсів виконує дві важливі функції:

Ø облік ресурсів - дає уявлення про природне багатство, яким володіє суспільство і на що можна розраховувати при виробленні стратегії розвитку виробництва;

Ø стимулювання їх раціонального використання - створює основу для визначення плати за використання природного ресурсу.

Таблиця 5.1 – Основні методики економічної оцінки природних ресурсів

Підхід Сутність підходу
Визначення замикаючих витрат Здійснюється побудова оптимізаційних моделей для визначення замикаючих витрат природних ресурсів які є суспільно виправданою межею витрат на збільшення обсягу продукції. Наприклад, при постійному попиті на нафту замикаючими витратами будуть найвищі витрати того підприємства, у якого вони вище із-за умов видобутку і транспортування. Конкретним виглядом замикаючих витрат є світові ціни які визначають оцінку і вказують на економічну доцільність використання природних ресурсів країни.
Витратна концепція оцінки природних ресурсів Витратна концепція передбачає оцінку природних ресурсів за витратами на освоєння, підтримку і відтворення природного ресурсу при його втраті або деградації.
Рентна оцінка природних ресурсів Загальна формула рентної оцінки Qрент природних ресурсів записується у такому вигляді: Qрент = R/E •100, де R – рента, отримувана від використання природного ресурсу; Е – норма дисконту, що дозволяє привести до теперішнього часу дисконтовані майбутні доходи і витрати (оптимальним визнається його збіг із банківським (позиковим) відсотком).




Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 397 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...