Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації та завдання. Для заняття по даній темі вихідним також є положення про особливості процесу пізнання при розслідуванні злочину



Для заняття по даній темі вихідним також є положення про особливості процесу пізнання при розслідуванні злочину, які полягають в тому, що слідчий (орган дізнання) при розслідуванні частіше всього має справу з наслідками (слідами) злочину, який мав місце в минулому. Розібратися в цих наслідках, встановити їх походження буває дуже важко. В таких складних, інформаційно невизначених ситуаціях запорукою успіху є використання гіпотетичного методу пізнання, який в криміналістиці одержав назву версії. Велике значення має і прогнозування поведінки злочинця.

При підготовці до заняття студенти вивчають рекомендовану літературу для засвоєння контрольних запитань і в робочих зошитах письмово виконують завдання по наведених фабулах кримінальних справ.

Фабула 1. Біля 12-поверхового житлового будинку було виявлено труп молодого чоловіка з проломами черепа і з ознаками багатьох переломів ребер і кінцівок. Опитуванням очевидців було встановлено, що потерпілим є Осипов, який упав з балкону квартири № 32 на 8-му поверсі, де він і проживає один.

Завдання. Висуньте версії відносно смерті і падіння Осипова, в ракурсі перевірки яких буде проводитись огляд місця події, призначення судово-медичної експертизи, допит свідків.

Фабула 2. 4 вересня в РВВС звернулася гр. Мещерякова Н.П. із заявою про те, що її чоловік Мещеряков В.В. 1 вересня пішов на роботу і не повернувся. Працює він замісником директора приватного універсального магазину. На думку Мещерякової, її чоловік міг стати жертвою злочину.

Завдання. Висуньте версії відносно зникнення Мещерякова В.В., в ракурсі яких буде перевірятись заява.

Фабула 3. По кримінальній справі про розкрадання майна матеріально-відповідальними особами у магазині "Продукти" було призначено документальну ревізію, в результаті якої було виявлено недостачу різних продуктів харчування на значну суму.

Завдання. Висуньте версії відносно причин виникнення недостачі, для перевірки яких будуть проводитись слідчі дії та оперативно-розшукові заходи.

Фабула 4. При розслідуванні серійних вбивств молодих жінок і дівчат було встановлено, що вчиняються вони на сексуальному підґрунті. Місцем злочину злочинець обирав малолюдну місцевість, порослу деревами і чагарниками, недалеко від зупинок електрички. Трупи було виявлено на двох напрямках руху електричок. Було висунуто припущення, що він знайомиться з потерпілими в електричці або на вокзалі, а потім виходить з ними на якійсь зупинці. З урахуванням того, що злочини вчинялися з певною циклічністю (1-2 на місяць) в місцях можливого появлення (на вокзалах і на зупинках) було організовано патрулювання одягнутих у цивільне працівників міліції. Через деякий час на одній із зупинок був затриманий підозрілий чоловік в забрудненому одязі з портфелем, у якому знаходились ніж і мотузка. Затриманий, як було встановлено згодом, і виявився злочинцем. Злочини було нарешті розкрито.

Завдання. Визначте, які методи пізнання були використані і в чому полягав їх зміст у даному випадку.

Після контрольного опитування студенти доповідають рішення завдань. Під час їх обговорення продовжується висвітлення питань теми.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 439 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...