Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тренувальні вправи



Завдання №1. З’ясуйте, зміст яких понять розкривають запропоновані визначення:

1. Друкована стандартна форма документа з реквізитами, що містять постійну інформацію.

2. Матеріальний об’єкт, що містить у зафіксованому вигляді інформацію, оформлений у заведеному порядку й має відповідно до законодавства юридичну чинність.

3. Основний вид документа, перший і єдиний його примірник.

4. Елементи документів, що мають певну послідовність розташування.

5. Членування тексту на складові частини, графічне відокремлення однієї частини від іншої.

6. Сукупність реквізитів, розташованих у певній послідовності.

7. Точне відтворення оригіналу.

8. Точна вказівка місця проживання чи перебування кого-небудь або місцезнаходження чого-небудь, складена за певною формою.

9. Документ, в якому фіксують хід і результати проведення зборів, конференцій, засідань, нарад.

10. Письмове повідомлення про виконання певної роботи.

11. Письмове повідомлення на ім’я керівника установи, організації, в якому описується певний факт, подія, повідомляється про виконання окремих завдань, службових доручень.

12. Службовий лист, у якому висловлюється невдоволення з приводу порушення певних умов.

Завдання 2. Продовжіть речення:

а) що містить відомості про знайомство із рекомендованим:

знайомий з п.___ уже понад... Знаю п.___ з часів... П.___ працює у ___ з __ року. Добре знаю п.___від... Знаю п.__ як... людину;

б) що містить представлення:

Хочу рекомендувати Вам звернути увагу... З приємністю повідомляємо Вам... Дозвольте представити Вам п._..;

в) що містить оцінку якостей рекомендованого: Він уже... працює... і зарекомендував себе... Його знання підкріплені.. Ми щиро сподіваємося... Як дослідник п.__характери­зується... Останнім часом його професійні інтереси... Вона принципова,... Виявила себе з... боку. Може... Вашій фірмі істотну... однак, на жаль, я не можу взяти на себе... Думаю, що пройшовши певний курс підготовки...

Завдання 3. Напишіть лист-відповідь із відмовою. Використовуйте такі словосполучення й вирази:

висловлюю щиру вдячність за; дякуємо Вам за надіслані; розглянувши на засіданні.., ми ви­знали; на нашу думку; наголошуємо також на необхідності; од­нак погодьтеся; змушені повідомити; щиро жалкуємо, але не­приємна ситуація; нам дуже прикро, але ми не можемо нічого зробити; вибачте, але ситуація, що склалася тощо.

Завдання 4. Прочитайте текст. Визначте, який це документ за 1) найменуванням; 2) походженням; 3) призначенням; 4) формою; 5) строком виконання; 6) стадіями створен­ня; 7) технікою відтворення.

Тарнавського Віктора Сергійовича,

студента IV курсу

Київського гуманітарного ліцею "Еліта",

1983 року народження, українця.

Тарнавський Віктор навчається у ліцеї з 1995 року.За цей час зарекомендував себе старанним студентом. Навчався переважно на "добре" та "відмінно".

Дисциплінований, сумлінний у навчанні та вико­нанні доручень куратора, адміністрації ліцею, одногрупників. Великий інтерес виявив до гуманітарних наук, особливо філологічного та психолого-педагогічного навчальних блоків.

Самостійний, належним чином реагує на зауважен­ня викладачів і ровесників. Брав активну участь у гро­мадському житті групи: був старостою, членом на­вчального комітету, редколегії, допомагав кураторам молодших курсів проводити виховну роботу, виявивши при цьому організаторські здібності. Любов до дітей і бажання працювати з ними вплинули на вибір майбут­ньої професії.

За характером добрий, комунікабельний. Має тверді моральні принципи, з одногрупниками підтримує гарні стосунки. Зі старшими ввічливий, уважний. Працелюб­ний. Має відповідні трудові навички. Фізично здоровий.

Директор ліцею (підпис) Н. Е. Дмитренко

Класний керівник (підпис) Є.М.Кулаковський

Завдання 5. Прочитайте мікротексти і доберіть, аргументуючи, заголовки до них. Запишіть мікротексти, розкриваючи дужки, ставлячи необхідні букви та розділові знаки. Усно обгрунтуйте правопис іншомовних слів, вибір прийменників і сполучників та ужи­вання розділових знаків. З'ясуйте правила чергування [і] - [й], [у] -[в], функції тире як розділового знака в реченнях наукового стилю мови та умови відокремлення обставин.

а) Вирок акт (у, в) кримінальному судочинстві (у, в) якому викладе..о ріше..я суд.. щодо вірності покара..я та інших питан.. пов..яза..их з визна..ям ви..ості або (не)ви..ості підсудного// Вирок постановляєт..ся ім..ям..країни// Суд о..грунтовує вирок лише на тих доказах які були ро..глянуті (у, в) судовому засіда..і оцінюючи їх за своїм внутрішнім пер..кона..ям// Вирок має бути зако..им обґрунтова..им (і, й) справедливим постановляют.. його (у, в) нарадч..й кімнаті з дотрима..ям таємниці наради суд..ів// Вирок може бути обвинувальний (і,й) випр..вдовувальний//

(Ю.С. Шемшученко)

б) Кредитна картка платіжно(ро..рахунковий) документ який видаєт..ся банками своїм вкладникам для оплати товарів (і, й) послуг пр..дба..ий (у, в) кр..дит// Банки (у, в) цьому випадку б..рут.. на себе ризик термінової оплати а вкладник як правило пов..ртає позику про­тягом одного місяця// При (не)дотрима..і цієї умови нараховуют..ся проценти на борги// Кредитна картка це пластикова картка на якій вказуєт..ся номер пр..звище влас..ника його підпис термін дії// Частка кредитних карток (у, в) фінансових послугах населе..ю (у, в) ро..винутих країнах світ.. становит.. близ..ко 20%//

(С.В.Мочерний)

Завдання 6. Напишіть правильно слововживання.

Вести профілактичну роботу щодо запобігання правопорушень –

Взлом дверей –

Видалення засудженого –

Винуватий не він –

Кудись ділись документи –

Доказати свою непричетність –

До суду і слідства не притягався –

Заказне вбивство –

Звільнення заложника

Зупинитися на питанні –

Підведення підсумків –

Ходатайство про звільнення –

Участковий виявив –

Зняти з учоту

Вжити рішучих мір

Загальні методичні рекомендації щодо самостійної роботи

Практичні заняття з дисципліни “Мови ділових паперів” є важливою формою оволодіння студентами (слухачами) програмним матеріалом, розвитку у них самостійної навчальної роботи, відпрацювання вмінь теоретичного аналізу правових приписів та їх практичного застосування. У процесі цього різновиду занять здійснюється поточний контроль якості знань, застосовуються методичні заходи індивідуалізації навчання.

Підготовка до практичного заняття розпочинається з:

Методика практичних занять передбачає дискусійне обговорення попередньо визначених питань, що потребує вивчення курсантами та студентами рекомендованих монографічних робіт, наукових статей.

Відповіді на теоретичні питання повинні бути докладними та обґрунтованими, містити посилання на нормативні акти. Вирішення практичних завдань здійснюються в письмовій формі. Усі складені документи зачитуються та обговорюються під час проведення занять.

Крім загальних питань деякі виносяться на самостійну роботу. Студенти (слухачі) повинні самостійно, за допомогою літератури, підручників та нормативної бази опрацювати питання, що виносяться на самостійну роботу.

Написання реферату - є важливою формою більш глибокого вивчення теми. Ця форма дає можливість курсантам та студентам детально розбирати питання теми з використанням додаткових джерел. Після заслуховування реферату на семінарі, він повинен бути переданий викладачу.

Результати участі курсантів та студентів на заняттях, самостійній роботі та засвоєння теми - оцінюється викладачем.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 924 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...