Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика ділянок, які вимагають проведення рубок догляду



Рубки догляду проводяться шляхом періодичного вирубування дерев, подальше збереження яких у складі насаджень недоцільне, згідно з технологічними картками на ділянках з попередньо підготовленою мережею технологічних коридорів (трелювальних волоків) та доріг для пересування транспорту тощо.

Рубки догляду можуть бути таких видів: освітлення, прочищення, проріджування, прохідна рубка.

Рубки освітлення формують деревостани бажаного складу та густоти, забезпечують таку участь головної породи в деревостані, яка відповідає конкретним лісорослинним умовам та призначенню створюваного деревостану.

Рубки прочищення забезпечують склад і рівномірне розміщення дерев головної породи на площі, формують оптимальну структуру майбутнього деревостану, регулюють кількісне співвідношення окремих порід.

Рубки проріджування створюють умови для формування стовбура і крони кращих дерев (головна увага приділяється якості і структурі деревостану, формується другий ярус у складних деревостанах).

Прохідні рубки призначені для збільшення приросту кращих дерев, підвищення товарності деревостанів та скорочення строків вирощування технічно стиглої деревини, поліпшення складу, структури та підвищення стійкості деревостану.

У даному розділі дається характеристика ділянок, які вимагають рубок догляду за формою (табл. 2.1).

Таблиця 2.1

Характеристика ділянок, які вимагають рубок догляду

№ п/п Площа, га Склад деревостану Вік, роки Н, м D, см Бонітет Повнота Запас, м3/га Запас на виділі, м3 Метод рубки Інтен-сивність, % Вирубка, м3
на 1 га на виділі
                           

Відповідно до «Правил поліпшення якісного складу лісів»: рубки освітлення, прочищення та проріджування при повноті деревостану 0,7, а прохідні рубки - 0,8 і нижче не проектуються. Тому під освітлення, прочищення та проріджування вибираються ділянки із повнотою 0,8 та більше, під прохідні рубки – 0,9 та більше. При цьому необхідно велику увагу приділяти саме біолого-екологічним особливостям деревних порід, адже, наприклад, літературні дані свідчать про недоцільність зниження повноти у чистих дубових насадженнях менше як 0,8, адже у розріджених деревостанах буде інтенсивно формуватись крона дерев дуба і меншою мірою буде збільшуватись об’єм стовбура.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 788 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...