Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Доходність інвестицій



Доходність інвестицій за фіксований період часу розраховується за формулою

де - добробут інвестора на початку періоду (наприклад, сума інвестицій в цінний папір); - добробут інвестора наприкінці періоду (наприклад, ринкова вартість цінного паперу наприкінці періоду).

Припустимо, що акції корпорації продавалися за 40 грн. на початку року і за 45 грн. наприкінці року (прибуток 45-40=5 грн. називається капітальним прибутком), а протягом року були виплачені дивіденди у розмірі 3 грн. Тоді доходність акцій корпорації розраховується наступним чином ( грн., грн.)

Таким чином, доходність акцій корпорації складає . У наведеному прикладі доходність 20% означає, що кожна вкладена гривня принесе 0,2 гривні прибутку.

Вислів «річна норма прибутку (доходності)», який звичайно використовується на практиці, вирішує проблему розподілення прибутку у часі. Дохід у 10 гривень через один рік після вкладення 100 гривень приводить до доходності 10% на рік, у той час як дохід у 10 гривень через п’ять років еквівалентний доходності тільки 1,92% на рік.

Таким чином, розрахунок норми прибутку (доходності) дозволяє врахувати масштаб і терміни інвестицій. Саме тому це поняття є найбільш загальновживаним заходом ефективності інвестиційних проектів.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 369 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...