Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціальна роль та функції релігії



Роль задоволення духовних потреб віруючих: у безсмертну душу, у можливість вічного життя, у колективному існуванні, у втіленні та компенсації тих духовних цінностей. Яких не вистачає у повсякденності.

Функції: компенсаторна, світоглядна, етично-регулятивна, комунікативна, інтегруюча. З функціонуванням релігії пов’язане існування етноконфесіональних меншин (караїми, кримчаки і т. ін.). На Україні – волохи (православні румуни), методисти та лютерани (німці).

Питання №4. Соціологія моралі. Мораль як соціальний інститут.

Мораль – один із найбільш важливих факторів, що регулюють поведінку людини. Отримує ідейне обґрунтування у вигляді культурно обґрунтованих ідеалів добра і зла, справедливості, щастя, правди. Соціологія моралі вивчає світ моральних цінностей різних соціальних суб’єктів, як моральні норми впливають на соціальне життя.

Типи соціоморальних протиріч:

1) антагоністичне – спрямування на взаємне знищення;

2) антагональне – коли сторони віддають перевагу компромісу (по принципу “ти – мені, я – тобі”;

3) агональне – мета – встановлення гармонії, взаємодія на основі альтруїзму, відповідальності.

Аморальність – ігнорування моральних норм. Ознаки: а) сприйняття соціальних відносин у світлі антитези: ми – вони, свої – чужі, вищі – нижчі; б) авторитаризм; в) установка на боротьбу із супротивником; г) використання людей як засоби для досягнення власних цілей; д) нетерпимість, нездатність до компромісів; е) перевага силових методів; є) вседозволеність.

Головні риси мислення і поведінки морального типу: а) готовність бачити в іншій людині абсолютну цінність, а не засіб; б) вищі цінності – 147


[1] Див.: Современная западная социология: Словарь. — М.,1990. — С. 147.

[2] Див.: Андрущенко В. П. та ін. Соціологія: Підручник. — К.—Х., 1998. —
С. 458—459.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 120 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...