Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перспективи розвитку МАКС. Мышцы голени окружают обе берцовые кости, образуя переднюю латеральную и заднюю группы



Перспективи розвитку МАКС

Якщо проаналізувати тенденції розвитку МАКС за всю їх історію, то можна прогнозувати продовження насичення клінічної медицини апаратно-комп’ютерними системами.

Загальний напрямок розвитку буде спрямований в таких напрямках:

- створення систем, що здійснюють діагностику захворювань на більш ранніх стадіях;

- поява систем, що забезпечують можливості інструментальної діагностики раніше не діагностованих патологій;

- вдосконалення традиційних інструментальних методів завдяки більш повній комп’ютерній обробці інформації;

- створення систем, що імітують лікувальний процес.

В той же час, можливо, з’являться системи, засновані на фізичних принципах, які раніше важко було реалізувати без засобів обчислювальної техніки.

Спостерігається певна тенденція зростання ролі методів візуалізації. Дякуючи своїм високим діагностичним можливостям та найбільш адекватному для лікаря представленню даних, методи візуалізації поступово займають все більш важливе місце серед інструментальних методів. В даний час у всьому світі відбуваються суттєві зміни в технології отримання медичних зображень. На зміну традиційним методам приходять цифрові зображення та цифрові системи, що полегшують роботу з ними. В таких системах лікар працює з комп’ютером та аналізує цифрові зображення, отримані при рентгено-, радіологічних, ультразвукових, магніторезонансних та інших дослідженнях.

Можна припустити, що поступово будуть знижуватися вимоги до технічних знань лікаря. Програми будуть мати зручний та зрозумілий інтерфейс.

Апаратно-комп’ютерні системи все частіше будуть комплексно використовуватися для створення автоматизованих систем інтенсивного спостереження, інтенсивної терапії та спеціалізованих діагностичних комплексів. Буде здійснюватися поступовий перехід від використання спеціалізованих МАКС до використання комплексних систем.

Можна висловити впевненість, що майбутнє інструментальної діагностики та інтенсивної терапії в значній мірі буде визначатися апаратно-комп’ютерними системами, а рівень медичного закладу буде характеризуватися наявністю в ньому відповідних апаратно-комп’ютерних систем та спеціалістів, що вміють працювати на них.

Комп'ютерна томографія

Одним з найефективніших методів сучасної діагностики є комп'ютерна томографія. Комп'ютерна томографія – метод дослідження, при якому, як і при інших рентгенологічних методах, використовуються рентгенівські промені (Х-промені). Проте, на відміну від звичайної рентгенографії, КТ дозволяє отримати знімок певного поперечного шару (зрізу) людського тіла. При цьому організм можна досліджувати шарами кроком в 1 мм. А головне, за допомогою КТ можна побачити структури, які не видно на звичайних рентгенограмах.

При звичайному дослідженні рентгенівські промені проходять через тіло і залишають слід на плівці, потім зображення на ній розшифровує лікар. Комп'ютерний томограф дозволяє детально оглянути органи людини окремо. У цьому відмінність його від рентгенівського знімкау, це проекційне зображення, на якому видно не органи і тканини людини, а лише їх тіні, які накладаються одна на одну. При КТ промені потрапляють на спеціальну матрицю, що передає інформацію в комп'ютер, який обробляє отримані дані про поглинання Х-променів організмом людини і виводить зображення на екран монітора. Таким чином, фіксуються дрібні зміни поглинання променів, що, в свою чергу, і дозволяє побачити те, що не видно на звичайному рентгенівському знімку. Для посилення «видимості» у організм можуть вводитися контрастні речовини, які, заповнюють певні простори, спрощуючи розпізнавання тих чи інших патологічних процесів.

Як проводиться дослідження

При комп'ютерній томографії досліджуються в основному три зони - голова і шия, грудна і черевна порожнини. Нерідко детально вивчається лише один орган чи структура. Ніякої особливої підготовки перед процедурою не вимагається. При поганому перенесенні закритих просторів пацієнтові за кілька годин дають заспокійливі засоби.

Комп'ютерний томограф - це стіл, який входить у куб з великим круглим вікном. Усередині вікна перебуває промінь і матриця. Відбувається дослідження так. Пацієнт лежить на столі, дуже повільно переміщається всередині обертового кільця. На цьому кільці з одного краю перебуває рентгенівська трубка, а з іншого ланцюжок дуже чутливих детекторів. Поступово сканер просувається вздовж тіла людини. Після повного обороту випромінювача рентгенівських хвиль і детекторів навколо столу, на екрані комп'ютера з’являється зріз досліджуваного органу. Так зріз за зрізом збирається інформація про цей орган і про його внутрішній вміст. Як правило, дослідження проводиться 1 годину, а для певних областей, наприклад лише голови або тільки шиї, досить декількох хвилин. Трохи довше триває сканування грудної клітини чи черевної порожнини.

При необхідності використовується спіральна комп'ютерна томографія. У цьому випадку стіл і трубка з детектором рухаються безперервно, і в результаті рентгенівський випромінювач описує спіраль навколо пацієнта. Це дає більш повну інформацію про потрібний орган. Сучасні комп'ютерні програми дають можливість переглядати тривимірні зображення.

У яких випадках проводиться дослідження

Завдяки високій інформативності та безпеці в порівнянні з іншими рентгенівськими методами КТ отримала величезне поширення. Найбільше значення вона має для травматології і нейрохірургії, коли необхідно визначити наявність пошкодження і його характер, а в онкології використовується для визначення ступеню поширення пухлинного процесу, а також планування променевого лікування (для того щоб впливати на пухлину іонізуючим випромінюванням, необхідні її точні координати). За допомогою КТ можна знайти багато патологічних станів: травми та їх наслідки, пухлини, пошкодження лімфатичних вузлів, розширення судин (аневризми), запальні, в тому числі гнійні процеси (пневмонію, абсцеси), порушення розвитку, процеси дистрофічного характеру та ін.

Необхідно відзначити, що променеве навантаження при комп'ютерній томографії значно нижче, ніж при звичайному рентгенівському дослідженні. Це дозволяє говорити про безпеку методу в порівнянні з іншими дослідженнями, де використовуються Х-промені.

Комп'ютерний томограф Toshiba Asteion

У комп'ютерному томографі (КТ) для отримання зображень використовуються рентгенівські промені. Комп'ютерний томограф представляє з себе спеціальну рентгенівську установку, яка обертається навколо тіла пацієнта й робить знімки під різними кутами. Зображення обробляються і підсумовуються комп'ютером. Кінцевий результат виводиться на плівку, яка видається пацієнту на руки.

Сьогодні вже неможливо уявити діагностику патологічних утворень і процесів без медичної візуалізації. Навіть у тих випадках, де клінічна симптоматика дуже типова, променеві методи вносять додаткову інформацію, а в більшості випадків просто мають вирішальне значення для постановки діагнозу і вибору правильного лікування. Стрімка еволюція променевої діагностики протягом останніх двох десятиліть в значній мірі пов'язана з впровадженням комп'ютерної томографії (КТ).

Комп'ютерний томограф Toshiba Asteion

Застосована мультизрізова технологія системи Asteion дозволяє переглядати дані в будь-якій проекції без втрати якості зображення. Сканування з товщиною зрізу 0,5 мм застосовується для досліджень мозкового кровотоку, легень, хребта, суглобів і кінцівок. Ця технологія дозволяє розширити діагностичні можливості КТ та істотно поліпшити якість MPR та 3-D реконструкцій, які не тільки підвищують надійність діагностики, але також допомагають в управлінні великою кількістю даних, отриманих за допомогою мультизрізового сканера.

Низьке дозове навантаження.

Висока якість зображень поєднується з низькою дозою за рахунок максимально ефективного використання рентгенівського випромінювання. Детектор рентгенівського випромінювання створений з використанням новітніх розробок компанії Тошиба, що дає в результаті можливість формування зображень з мінімальною дозою при кожному конкретному дослідженні. Для подальшого обмеження дози застосовується спеціальний коригуючий фільтр.

Будучи новатором в технології комп'ютерної томографії, фірма Toshiba першою розробила можливість КТ-рентгеноскопії в реальному часі. Зараз ця функція входить в обширні пакети програм КТ в реальному часі. Опції SureScan і SureStart є стандартними в системі Asteion. Ці властивості забезпечують показ у реальному часі 12 зображень в секунду для спірального сканування. Функція SureScan дозволяє відразу ж завершити збір даних, як тільки досягнута потрібна область інтересу, забезпечуючи істотне зниження дози на пацієнта та економію часу.

Існують наступні покази для проведення мультизрізової комп'ютерної томографії:

Голова:

Шия:

Легені і трахеобронхіальна система:





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 340 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...