Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормативні акти по забезпеченню розвитку регіонів та міст



Нові підходи до вдосконалення механізмів державної підтримки регіонів пов'язані з прийняттям Концепції державної регіональної політики, документ № 341/2001, вiд 25.05.2001. Даний законодавчий документ вміщує: принципи побудови регіональної політики, поетапну реалізацію даної Концепції, а також основні елементи вдосконалення державного регулювання розвитку регіонів. Окрім того, видане також Розпорядження КМУ, документ № 437-2001-р, вiд 25.12.2002, „Про заходи щодо реалізації Концепції державної регіональної політики”.

На сьогоднішній день існує багата кількість законів та нормативних актів, що формують державне законодавство у галузі регіональної політики. Але стан її ще не достить досконалий, щоб мі мали змогу рівнятися на західний рівень.


1.6. Політика регіонального вирівнювання (основні підходи і принципи)

Велике число кризових територій нашої країни, безпрецедентна диференціація регіональних показників, що заглибилася за останні 10 років, породжені тривалою системною кризою, загальною стагнацією економіки. Ринкові механізми не завжди здатні попереджати і долати серйозні територіальні відмінності в рівнях життя населення, ефективності регіональної економіки. У цьому випадку держава виявляється перед необхідністю підтримувати певну однорідність територіального економічного і соціального простору.

У Західній Європі регіональна політика направлена головним чином на підтягнення відносно відсталих регіонів до рівня середніх з акцентом на територіях з найгіршими економічними і соціальними показниками. При цьому нерідко використовується перерозподіл коштів від відносно багатих до відносно бідним країнам через механізми ЄС (структурні фонди та інше).

Тим часом загальноекономічна і соціальна середа, в якій доводиться вирішувати задачі регіонального вирівнювання, в нашій країні принципово інша, чим в багатьох індустріально розвинених країнах, де стан економіки при всіх обмовках, пов'язаних передусім з високим рівнем безробіття і наявністю проблем циклічного розвитку, загалом можна визнати здоровим. Існування в них окремих проблемних ареалів є, швидше, виключенням із загального правила і може розглядатися як свого роду трудності зростання. Необхідність підтримки окремих територій за рахунок перерозподілу ресурсів на їх користь хоч і не спричиняє захоплення у населення, але і не приводить до масових протестів.

Ефективне управління економічними і соціальними процесами в суспільстві повинно переслідувати не тільки і, можливо, з урахуванням сучасного положення країни не стільки мети розділу, в тому числі між регіонами, скудного суспільного багатства, скільки задачі його творення.






Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 186 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...