Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття системи



Поняття логістичної системи є одним з базових понять логістики. Існують різноманітні системи, що забезпечують функціонування економічного механізму. З цих багатьох необхідно виділити саме логістичні системи з ціллю їх синтезу, аналізу та вдосконалення.

В енциклопедичному словнику: “Система (від грец. – цілісне, складене з частин, сполучення) – це багато елементів, що знаходяться у відносинах і зв’язках один з одним, утворюючих визначену цілісність, єдність”.

Для більш точного визначення поняття “система” наведемо властивості, якими повинна володіти система. Тоді, якщо вдасться, довести, що будь-який об’єкт наділений цією сукупністю властивостей, то можна стверджувати, що даний об’єкт є системою.

Існує чотири властивості, якими повинен володіти об’єкт, щоб його можна було вважати системою.

Перша властивість (цілісність та членування). Система є цілісна сукупність елементів, взаємодіючих один з одним. Слід мати на увазі, що елементи існують лише в системі. Поза системою це лише об’єкти, що володіють потенційною здатністю утворення системи. Елементи системи можуть бути різноякісними, але одночасно сумісними.

Друга властивість (зв’язку). Між елементами системи є суттєві зв’язки, які з закономірною необхідністю визначають інтегровані якості цієї системи. Зв’язки можуть бути речові, інформаційні, прямі, зворотні і т.д. Зв’язки між елементами всередині системи повинні бути більш потужними, ніж зв’язки окремих елементів з зовнішнім середовищем, так як в протилежному випадку система не зможе існувати.

Третя властивість (організація). Наявність системоформуючих факторів у елементів системи лише передбачає можливість її створення. Для появи системи необхідно сформувати впорядковані зв’язки, тобто визначену структуру, організацію системи.

Четверта властивість (інтеграційні якості).Наявність у системи інтеграційних якостей, тобто якостей, властивих системі вцілому, але не властивих ні одному з її елементів зокрема.

Можна навести багато прикладів систем. Наприклад, розглянемо звичайну кулькову ручку, чи має вона чотири властивості системи. Перше: ручка складається з окремих елементів – корпус, ковпачок, стержень, пружина і т.д. Друге: між елементами є зв’язки – ручка не розсипається, вона є єдиним цілим. Третє: зв’язки певним чином впорядковані. Всі частини розібраної ручки можна було б зв’язати ниткою. Вони також були б взаємозв’язані, але зв’язки не були б впорядковані і ручка б не мала потрібних якостей. Четверте: ручка має інтегративні (сумарні) якості, якими не володіє ні один з складових її елементів: ручкою можна зручно користуватись: писати, переносити.

Так само можна довести, що такі об’єкти, як автомобіль, студентська група, гуртовня, сукупність взаємозв’язаних підприємств, звичайна книга і багато інших звичних, оточуючих нас об’єктів також є системами.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 555 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...